Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024 | 02:07
ΑρχικήΠολιτικήΣτην Κύπρο την Πέμπτη ο Νίκος Δένδιας - Συναντήσεις την Παρασκευή με...

Στην Κύπρο την Πέμπτη ο Νίκος Δένδιας – Συναντήσεις την Παρασκευή με ΥΠΕΞ Γερμανίας και Γαλλίας

newsroom |

Κρίσιμες συναντήσεις και επαφές του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών το διήμερο (28-29 Ιουλίου) σε Λευκωσία, Αθήνα και Παρίσι

Σημαντικές επαφές τόσο κατά τις επισκέψεις του σε Λευκωσία και Παρίσι, όσο και ενδιάμεσα κατά την παραμονή του στην Αθήνα, θα έχει το προσεχές διήμερο (28-29 Ιουλίου) ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ την Πέμπτη (28/7) θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, ενώ μία ημέρα μετά (Παρασκευή 29/7) θα υποδεχθεί στην Αθήνα τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, ενώ αμέσως μετά την ίδια ημέρα ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στο Παρίσι όπου θα συναντηθεί με τη νέα Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολονά.

Το πρόγραμμα επίσκεψης στην Κύπρο

Κατά την αυριανή του επίσκεψη στη Λευκωσία, ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου, Χρυσόστομο Β’, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Αμέσως μετά, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών της Κύπρου, στο πλαίσιο της οποίας θα εκφωνήσει ομιλία.

Περίπου στις 13:00 θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη, ενώ μετά το πέρας της συνάντησης, οι δύο υπουργοί θα προβούν σε κοινές δηλώσεις στον Τύπο. Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο υπουργών εντάσσονται στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας και συντονισμού των δύο χωρών, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ. Αναμένεται, δε, να εστιάσουν στις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει και της επικείμενης νέας Απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση της εντολής της UNFICYP, στην κατάσταση στη Ανατολική Μεσόγειο, σε ζητήματα Ε.Ε. και στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τέλος, κατά την παραμονή του στην κυπριακή πρωτεύουσα, ο κ. Δένδιας θα έχει, επίσης, ξεχωριστές συναντήσεις, διαδοχικά, με τους υποψήφιους για το προεδρικό αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Νίκο Χριστοδουλίδη.

Συναντήσεις την Παρασκευή με ΥΠΕΞ Γερμανίας – Γαλλίας

Την επομένη της επισκέψεως του στην Κύπρο, την Παρασκευή 29 Ιουλίου, ο Νίκος Δένδιας θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τις ομολόγους του ΥΠΕΞ Γερμανίας και Γαλλίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας θα υποδεχθεί στην Αθήνα το πρωί της Παρασκευής την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψής της στη χώρα μας, έπειτα από την ανάληψη των καθηκόντων της.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν στις 11:15 κατ’ ιδίαν συνάντηση, μετά το πέρας της οποίας θα λάβουν χώρα οι διευρυμένες συνομιλίες, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Εν συνεχεία, στις 12:45, οι δύο υπουργοί θα προβούν σε κοινές δηλώσεις στον Τύπο. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Όπως τονίζεται, οι συζητήσεις μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών θα καλύψουν όλο το φάσμα των ελληνογερμανικών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων εκκρεμοτήτων. Επιπροσθέτως, οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στην κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και σε προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά το πέρας της συνάντησής του με τη Γερμανίδα ομόλογό του, ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου την Παρασκευή θα συναντηθεί με τη νέα Γαλλίδα ΥΠΕΞ Κατρίν Κολονά.

Σημειώνεται ότι αυτή θα είναι η πρώτη διμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Γαλλίας μετά από τις γαλλικές εκλογές, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.

Η συγκεκριμένη επίσκεψη χαρακτηρίζεται σημαντική και από άποψης συμβολισμού, καθώς πραγματοποιείται αμέσως μετά την συνάντηση με τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών, η οποία μετά την Αθήνα θα μεταβεί στην Άγκυρα, τονίζουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

Κατά τις συνομιλίες αναμένεται να τεθούν τα ακόλουθα ζητήματα:

– Η περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς στρατηγικής σχέσης, ύστερα από την υπογραφή της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας τον περασμένο Σεπτέμβριο.

– Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο, καθώς και των συνεχιζόμενων προκλητικών δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων.

– Η νέα αρχιτεκτονική ευρωπαϊκής ασφάλειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να εξεταστούν οι επιπτώσεις της κατάστασης στην Ουκρανία στην επισιτιστική ασφάλεια, ιδιαίτερα στις χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

– Η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας, υπό το φως και της προσεχούς διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.

– Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ύστερα από τη σύγκλιση της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, στο πλαίσιο των προσπαθειών που κατέβαλε η γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Τελευταία Νέα