
Παρουσιάστηκε η εφαρμογή Gov.gr Wallet, μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα νέα ψηφιακά αντίγραφα ταυτότητας και διπλώματος οδήγησης – Κατάκτηση για τη χώρα ο ψηφιακός μετασχηματισμός, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Διαθέσιμη είναι από σήμερα, Τετάρτη (27/7), η εφαρμογή Gov.gr Wallet για τους πολίτες που έχουν ΑΦΜ με λήγοντα αριθμό τον 1. Το ψηφιακό wallet θα είναι σταδιακά διαθέσιμο για όλους τους πολίτες.
Η παρουσίαση της εφαρμογής πραγματοποιήθηκε, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από τους συναρμόδιους υπουργούς Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο και Υποδομών & Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ψηφιακές εκδοχές της ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης θα είναι αποδεκτές μόνο εντός των ελληνικών συνόρων και δεν θα μπορούν να αποσταλούν μέσω email ή μέσω κάποιας εφαρμογής επικοινωνίας.
Ειδικότερα, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι ο πολίτης κερδίζει ευκολία, ασφάλεια, ταχύτητα, καθώς έχει διασφαλιστεί η άμεση έκδοση και αποθήκευση, ενσωμάτωση στο ψηφιακό wallet του κινητού, θωράκιση των συναλλαγών με ψηφιακή συγκατάθεση, μείωση της απάτης, δυνατότητα άμεσης ανάκλησης της ισχύoς και γρήγορη επίδειξη και επαλήθευση μέσω κωδικού QR. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης επισήμανε ότι χρησιμοποιήθηκαν οι εσωτερικές υποδομές του gov.gr.
Πώς μπορούν να κατεβάσουν οι πολίτες την εφαρμογή
Στην παρουσίαση της εφαρμογής ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε βήμα-βήμα το πώς μπορούν να «κατεβάζουν» οι πολίτες την εφαρμογή. «Κατεβάζω την εφαρμογή από το wallet.gov.gr, κάνω login μέσω TaxisNet ή κωδικών web banking και επιβεβαιωτικό SMS, εκδίδω κάθε έγγραφο με ένα επιβεβαιωτικό SMS».
Όπως τόνισε σε περίπτωση ελέγχου επιδεικνύεται το QR code του ψηφιακού εγγράφου, κατόπιν αφού ο ελεγκτής σκανάρει το QR, εγκρίνει ο πολίτης τον έλεγχο και αναφέρει ή δείχνει τον 6-ψήφιο κωδικό που εμφανίζεται στον ελεγκτή. Ο ελεγκτής εισάγει τον 6-ψήφιο στην εφαρμογή του και μόνο τότε εμφανίζεται το έγγραφο στη συσκευή του πολίτη.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης μίλησε και για τα επόμενα βήματα, κάνοντας λόγο για μεταβατική περίοδο, για επίδειξη και «ψηφιακά αντίγραφα» σε τραπεζικά ιδρύματα και παρόχους κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας. «Δημιουργούμε ένα σύστημα το οποίο θα ισχύει από την 1η Οκτωβρίου για τις τράπεζες και τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, αλλά και για όποιους φορείς χρειάζεται η επίδειξη της ταυτότητας. Θα δημιουργείται ψηφιακό ίχνος αντί για αντίγραφα ταυτότητας κι έτσι πλέον θα μπορεί να γίνει με ψηφιακό τρόπο κάτι που μας έχει ταλαιπωρήσει με το χαρτί σε φυσική μορφή».

Μητσοτάκης: Εκσυγχρονισμός που έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και τη μετάβασή του είναι σε μια πιο δίκαια κοινωνία
Για ψηφιακή επανάσταση που συντελείται στη χώρα μας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας την ψηφιακή ταυτότητα και το ψηφιακό δίπλωμα.
«Καθώς άκουγα την παρουσίαση των εφαρμογών από τους υπουργούς πόσα βήματα έχουμε διανύσει από τη μέρα που ήμουν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Είχα στο μυαλό μου ότι θα μπορούσα να κάνω πολλά πράγματα στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση προκειμένου να απλοποιήσουμε την επικοινωνία κράτους – πολίτη. Τότε το υπουργείο ήταν κατ’ όνομα ψηφιακής διακυβέρνησης», ανέφερε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Τρία υπουργεία συνεργάζονται από κοινού προκειμένου να μπορέσει να εξυπηρετηθεί ο πολίτης και να επιταχυνθεί η μετάβαση του κράτους στη νέα ψηφιακή εποχή. Αυτό είναι συλλογικό κέρδος για την κρατική μηχανή», συμπλήρωσε στη συνέχεια. «Ως Πολιτεία μπορούμε να προχωρούμε σε στοχευμένες δράσεις καθώς μας το επιτρέπει η τεχνολογία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, ανέφερε ότι πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας έχει γίνει αρκετή δουλειά για να παρουσιαστεί το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, ενώ έθεσε ως στόχο την περαιτέρω απλοποίηση του κράτους. «Υπάρχουν πάρα πολλές πτυχές της κρατικής λειτουργίας που πρέπει να απλοποιηθούν. Γι’ αυτό και χτίσαμε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε αυτή τη λογική», είπε και προσέθεσε: «Αυτός ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι επιφανειακός μοντερνισμός. Είναι εκσυγχρονισμός που έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και γι’ αυτό η μετάβασή του είναι σε μια πιο δίκαια κοινωνία».
Κλείνοντας, εξήγησε ότι ο πήχης των προσδοκιών συνεχώς ανεβαίνει και απευθυνόμενος προς τους παριστάμενους υπουργούς είπε «δεν πρέπει να τους απογοητεύσουμε». Πρέπει να εργαζόμαστε για να προσφέρουμε πιο ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες», είπε ο πρωθυπουργός.
Θεοδωρικάκος: Ένα σημαντικό βήμα στην ψηφιοποίηση υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των πολιτών
Ως ένα σημαντικό βήμα στην ψηφιακή μεταρρύθμιση του κράτους και ένα πολύ σημαντικό βήμα στην ψηφιοποίηση υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των πολιτών σε σημεία που σχετίζονται και με το έργο και της Ελληνικής Αστυνομίας, χαρακτήρισε το Gov.gr Wallet, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την ομιλία του στην παρουσίαση της εφαρμογής.

«Η ψηφιακή εφαρμογή με την οποία περνούν η ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης στο κινητό μας είναι σαφώς μία μεγάλη διευκόλυνση για τους πολίτες, αλλά είναι και διευκόλυνση για το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας. Από τώρα οι πολίτες θα μπορούν να βεβαιώνουν σε οποιαδήποτε ευκαιρία τους είναι αναγκαίο την ταυτότητά τους μέσω της εφαρμογής στο κινητό και θα μπορούν να χρησιμοποιούν αυτή την εφαρμογή και για τα ταξίδια τους στο εσωτερικό της χώρας. Ελπίζω ότι το μέλλον θα μας φέρει πιο κοντά και σε ταξίδια προς τις χώρες τουλάχιστον Σέγκεν μέσω αυτής της εφαρμογής, εφ’ όσον η ΕΕ υιοθετήσει μία τέτοια πρόταση».
Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι η νέα ψηφιακή εφαρμογή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά μέτρων που αφορούν υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίες, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχουν πάρει ψηφιακή μορφή: Διαδικασία για το γνήσιο της υπογραφής, ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης απώλειας ταυτότητας, αίτηση ανανέωσης άδειας κυκλοφορίας μοτοποδηλάτου, αίτηση χορήγησης αντιγράφου αποσπάσματος από το βιβλίο αδικημάτων, συμβάντων, συλλήψεων, συστάσεων και παραπόνων της ΕΛ.ΑΣ.
Αμέσως μετά σημείωσε: «Οι καταγγελίες πολιτών για εγκλήματα τα οποία συμβαίνουν στον κυβερνοχώρο, όλα αυτά πλέον, εδώ και αρκετούς μήνες, γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο. Έπαψαν να είναι αιτίες για να πηγαίνουν οι πολίτες της χώρας στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους. Εξυπηρετούνται πλέον πολύ πιο πρακτικά και ουσιαστικά, χωρίς να δαπανώνται δυνάμεις αστυνομικών και χωρίς οι πολίτες να χάνουν χρόνο».
Ως κορυφαία στην ψηφιακή μεταρρύθμιση που αφορά την ΕΛ.ΑΣ., χαρακτήρισε ο υπουργός την προώθηση της ψηφιοποίησης της επίδοσης 1,5 εκατομμυρίου δικογράφων ετησίως. «Απελευθερώνονται 1.500 αστυνομικοί καθημερινά, που επιστρέφουν από τον Σεπτέμβριο στο βασικό τους καθήκον – την ασφάλεια του πολίτη», υπογράμμισε.
Σε ό,τι αφορά το δελτίο ταυτότητας, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι «η ψηφιακή μορφή του, υπογραμμίζει ότι ακριβώς η ψηφιακή καταγραφή της ταυτότητας στο κινητό μας, προστίθεται στην πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να επεκταθεί η διάρκεια ισχύος των διαβατηρίων στα δέκα χρόνια. Πρόκειται για αποφάσεις που διευκολύνουν τους πολίτες, μειώνουν σημαντικά το διοικητικό κόστος και την γραφειοκρατία. Ταυτόχρονα, εξοικονομούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, και για τους πολίτες, και για το κράτος».
«Συνεχίζουμε λοιπόν, σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το έργο των ψηφιακών μεταρρυθμίσεων στην ΕΛΑΣ, με ένα ξεκάθαρο στόχο και ένα σαφές σχέδιο: Να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση του πολίτη, να κάνουμε πράξη μια Αστυνομία σύγχρονη, αποτελεσματική απέναντι σε κάθε μορφή εγκλήματος και βίας, και πάνω απ’ όλα φιλική απέναντι στους πολίτες. Φιλική ιδιαίτερα απέναντι στους νέους ανθρώπους».