Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022 | 01:40
Αρχική Αττική Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Σε λειτουργία ο υποθαλάσσιος αγωγός ύδρευσης της Αίγινας - Παραδίδεται στις 19...

Σε λειτουργία ο υποθαλάσσιος αγωγός ύδρευσης της Αίγινας – Παραδίδεται στις 19 Ιανουαρίου

newsroom |

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής – Γ. Πατούλης: «Η δέσμευσή μας έγινε πράξη. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για το νησί της Αίγινας»

Μέσω του δικτύου της ΕΥΔΑΠ καλύπτονται πλέον οι ανάγκες υδροδότησης των κατοίκων της Αίγινας. Οι δοκιμές πίεσης ξεκίνησαν στις 20 Δεκεμβρίου, ενώ από τις αρχές Ιανουαρίου ξεκίνησαν και οι δοκιμές παροχετευτικότητας, με σημαντικές ποσότητες νερού να έχουν ήδη διοχετευτεί προς κατανάλωση στο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης του νησιού του Αργοσαρωνικού.

Όλες οι σχετικές εργασίες έχουν πλέον ολοκληρωθεί και η σχετική διοικητική πράξη παράδοσης-παραλαβής του έργου από τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη και τον δήμαρχο Αίγινας, Γιάννη Ζορμπά θα πραγματοποιηθεί, με βάση τον σχετικό προγραμματισμό, την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου.

Με την ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου, συνδέεται πλέον το νησί της Αίγινας μέσω της Σαλαμίνας με τον κεντρικό αγωγό της ΕΥΔΑΠ. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Αττικής 2104-2020) με το ποσό των 23 εκατ. ευρώ και ο αγωγός 14,4 χιλιομέτρων βρίσκεται σε βάθη μέχρι και 95 μ., ενώ αναμένεται να εξασφαλίσει ημερήσια παροχή νερού 21.500 κυβικά μέτρα.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από τον ανάδοχο του έργου, οι τελικές δοκιμές γίνονται με πλήρη χρήση αυτοματισμού. Η συνολική ποσότητα νερού που διοχετεύθηκε χθες, Πέμπτη 13 Ιανουαρίου, στο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης της Αίγινας προς κατανάλωση, μέσω της τροφοδοσίας δικτύου και περιφερειακών δεξαμενών από την κεντρική δεξαμενή ήταν 700 κυβικά. Σήμερα, Παρασκευή 14 Ιανουαρίου, θα συνεχίστουν οι δοκιμές παροχετευτικότητας με μέση παροχή 900 κυβικών νερού ανά ώρα. Όπως σημειώνεται, την Τρίτη 18 Ιανουαρίου, είναι η τελευταία ημέρα των δοκιμών παροχετετυτικότητας και αναμένεται να διοχετευθούν περίπου 8.000 κυβικά μέτρα νερού σε διάστημα 8 ωρών.

Για την πορεία ολοκλήρωσης των τελικών διαδικασιών ενημερώνεται συνεχώς ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, τόσο από την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη Νήσων Βάσω Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, όσο και από τα τεχνικά στελέχη του αναδόχου.

Αναφορικά με την ολοκλήρωση του υποθαλάσσιου αγωγού ύδρευσης της Αίγινας, ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης δήλωσε:

«Η δέσμευσή μας έγινε πράξη. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για την Αίγινα. Η υλοποίηση του έργου αυτού, το οποίο είναι πρωτόγνωρο τεχνικά για τα ελληνικά δεδομένα, εξασφαλίζει τις αναγκαίες ποσότητες πόσιμου νερού για τους κατοίκους του νησιού. Οι υπηρεσίες και τα στελέχη της Περιφέρειας Αττικής, συνέβαλαν καθοριστικά και ουσιαστικά προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτό το μοναδικό έργο το οποίο έχει πολλαπλά οφέλη για την ποιότητα ζωής και την ανάπτυξη της Αίγινας. Δεν θα αφήσουμε να πάει ούτε μια μέρα χαμένη, με σταθερά βήματα και συγκεκριμένα έργα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τα νησιά μας».

Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Νήσων, Β. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «ένα εμβληματικό έργο ολοκληρώθηκε και οι κάτοικοι της Αίγινας έχουν πλέον στη διάθεσή τους επαρκή και ποιοτική ποσότητα νερού».

Τελευταία Νέα