Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2022 | 01:10
Αρχική Πολιτική Γ. Τσίπρας: Προκλητική απάντηση Γ. Αμυρά για τους ρητινοσυλλέκτες - δασεργάτες της...

Γ. Τσίπρας: Προκλητική απάντηση Γ. Αμυρά για τους ρητινοσυλλέκτες – δασεργάτες της Δυτικής Αττικής

newsroom |

Τι αναφέρει ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος στην απάντησή του, έπειτα από σχετική κοινή ερώτηση που υπέβαλαν ο Γ. Τσίπρας και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Προκλητική χαρακτηρίζει την απάντηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά, ο βουλευτής Δυτικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, σε ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις διεκδικήσεις των ρητινοκαλλιεργητών της Δυτικής Αττικής, των οποίων κάθε δυνατότητα παραγωγής και κάθε μελλοντικό εισόδημα έχει πλέον εκλείψει μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στα Γεράνεια Όρη τον περασμένο Μάιο.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος σε μια συγκεντρωτική απάντησή του, που αφορά τρεις διαφορετικές ερωτήσεις βουλευτών με αντικείμενο την τύχη των ρητινοσυλλεκτών, δεν αναφέρεται πουθενά συγκεκριμένα στα ανυπέρβλητα προβλήματα των ρητινοσυλλεκτών – δασεργατών Μεγάρων που τέθηκαν στην ερώτηση, όπως σχολιάζεται σχετικά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας:

– Έχουν εξασφαλιστεί 3.700.000 ευρώ έκτακτης χρηματοδότησης, χωρίς να δίνονται πληροφορίες για τον τρόπο και τον χρόνο που θα διανεμηθούν αυτά τα χρήματα, τα οποία αναμένεται να καθυστερήσουν αρκετά στο νέο έτος.

– Έχει δρομολογηθεί η έναρξη ειδικού προγράμματος απασχόλησης ρητινοσυλλεκτών μέσω ΟΑΕΔ (διάρκειας 7 ετών), το οποίο χαρακτηριστικά καθυστερεί και αναμένεται πλέον από το νέο έτος.

Η απάντηση του αρμόδιου υφυπουργού Γ. Αμυρά

Παράλληλα, όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, ο αρμόδιος υφυπουργός δεν απάντησε συγκεκριμένα γιατί ενώ για τη Βόρεια Εύβοια αποφασίστηκε μέσα στον Αύγουστο η ενίσχυση των Δασικών Συνεταιρισμών με 700.000 ευρώ, δεν έχει αποφασιστεί η ενίσχυση του Δασικού Συνεταιρισμού των Μεγάρων έξι μήνες μετά.

Οι ισοπεδωμένοι ρητινοσυλλέκτες της Δυτικής Αττικής (ΔΑΣΕ Μεγαρίδος):

– που δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να ρητινεύσουν στο 2021, καθώς καταστράφηκε το δάσος τον Μάιο του 2021 και συντηρούν τις οικογένειες τους με την τακτική επιδότηση του 2020, η οποία δόθηκε πρόσφατα με καθυστέρηση.

– που έχουν καθαρίσει την καμένη ξυλεία αμισθί και με προσωπικό κόστος και κανένας μέχρι τώρα δεν τους ζήτησε να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους σε εργασίες αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, εδώ και μήνες οι ρητινοσυλλέκτες της Δυτικής Αττικής (ΔΑΣΕ Μεγαρίδος) ζητούν επιτακτικά:

– Να τους επιτραπεί να ρητινεύσουν στα μέρη του δάσους που δεν κάηκαν καθώς με την απόφαση της κήρυξης της περιοχής ως αναδασωτέας απαγορεύεται ρητά τη ρητίνευση και η φροντίδα των δέντρων που θα έδινε έστω το 15% της παραγωγής που είχαν.

– Την ίση μεταχείριση στην ενίσχυση του Συνεταιρισμού τους αναλογικά με τους Συνεταιρισμούς της Βόρειας Εύβοιας.

Και τέλος, υπενθυμίζοντας ότι προηγήθηκε χρονικά η δική τους καταστροφή, απαιτούν την επίσπευση της ένταξης τους στα προγράμματα του ΟΑΕΔ που ακόμα αναμένονται και την επιτάχυνση των διαδικασιών στην απόδοση της πρόσθετης ενίσχυσης που έχει εξαγγελθεί και βραδυπορεί.

Τελευταία Νέα