Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2023 | 22:52
Αρχική Αττική Ανατολική Αττική Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τις 24/2 ο Δήμος...

Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τις 24/2 ο Δήμος Μαραθώνα

newsroom |

Σε αναζήτηση σχεδίου αποκατάστασης για τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία σε θερμοκήπια και καλλιέργειες – Επίσκεψη Λιβανού σε αγροτικές περιοχές του Μαραθώνα

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε ο Δήμος Μαραθώνα, μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την προηγούμενη εβδομάδα την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής και τις ανυπολόγιστες ζημιές που προκλήθηκαν από τη χιονόπτωση σε θερμοκήπια και καλλιέργειες.

Σύμφωνα με την υπ’ Αρ. Πρωτ. 751/01-02-2022 απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ο Δήμος Μαραθώνα κηρύσσεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές χιονοπτώσεις) που εκδηλώθηκαν στις 24 και 25-01-2022 στην περιοχή.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για ένα μήνα, ήτοι έως και 24 Φεβρουαρίου 2022.

Η απόφαση του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, επισκέφθηκε τις αγροτικές περιοχές του Μαραθώνα, διαπιστώνοντας από κοντά το μέγεθος των ζημιών που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία στα θερμοκήπια και στις καλλιέργειες.

Ο αρμόδιους υπουργός, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Μαραθώνα Στέργιο Τσίρκα, συνομίλησε με εκπροσώπους των ανθοπαραγωγών και παραγωγών κηπευτικών, ενώ σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου συζητήθηκαν εκτενώς τα προβλήματα, με σημαντικότερο αυτό των ανασφάλιστων θερμοκηπίων, αλλά και τα μέτρα στήριξης που θα ληφθούν για την ενίσχυση του σημαντικού αυτού κλάδου.

Ο κ. Λιβανός αποδέχθηκε τα αιτήματα που έθεσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μαραθώνα, Αλέκος Βάρσος και οι καλλιεργητές, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα βρεθεί σχέδιο αποκατάστασης και ότι θα δημιουργηθεί επιτροπή από τον ΕΛΓΑ και την Περιφέρεια για την καταγραφή και αξιολόγηση των ζημιών. Επιπρόσθετα, θα εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο, σε πρώτη φάση, να δοθεί οικονομική ενίσχυση ως προκαταβολή.

«Οι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ θα αποζημιωθούν. Στο πλαίσιο της κάλυψης των ζημιών ασφαλισμένων και ανασφάλιστων όμως, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και με τη σύσταση κοινής επιτροπής μεταξύ ΕΛΓΑ και Περιφέρειας, θα προχωρήσουμε σε καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών και στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και με δίκαιο τρόπο να βρούμε τρόπους για τη στήριξη και των ανασφάλιστων θερμοκηπίων», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τελευταία Νέα