Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021 | 01:37
Αρχική Αττική Δυτική Αττική Ελευσίνα: Ανοίγει ο δρόμος για την ανάπλαση της παλαιάς Ελαιουργικής

Ελευσίνα: Ανοίγει ο δρόμος για την ανάπλαση της παλαιάς Ελαιουργικής

newsroom |

«Έπεσαν» οι υπογραφές μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και Δήμου Ελευσίνας για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων

Στις υπογραφές της προγραμματικής σύμβασης για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της παλαιάς Ελαιουργικής, προχώρησαν τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Λευτέρη Κοσμόπουλου.

Το έργο που θα υλοποιηθεί χαρακτηρίζεται κομβικής σημασίας, καθώς θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες της διοργάνωσης της ευρωπαϊκής Πολιτικής Πρωτεύουσας «Ελευσίνα 2023», ενώ θα ενισχύσει και τις υποδομές της πόλης για τη φιλοξενία αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Το έργο

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 6,96 εκατ. ευρώ (χρηματοδοτείται από πόρους της Περιφέρειας Αττικής) και όπως τονίζεται, οι εγκαταστάσεις της πρώην Ελαιουργικής θα αναβαθμιστούν στο σύνολό τους, τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά.

Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση το έργο αφορά στη μελέτη και κατασκευή των εργασιών αναβάθμισης (διαρρύθμισης, επισκευής και κατασκευής) νέων κατασκευών όλων των εσωτερικών χώρων και του περιβλήματος του κτιρίου της πρώην Ελαιουργικής, ώστε να είναι δυνατή (σε αρχικό στάδιο) η στέγαση πολιτιστικών δραστηριοτήτων, δεδομένου ότι η πόλη της Ελευσίνας έχει κηρυχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (ΠΠΕ) για το έτος 2023.

Στη συνέχεια το κτίριο θα αποδοθεί στους δημότες για τη φιλοξενία αθλητικών και εφήμερων πολιτιστικών εκδηλώσεων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Το ακίνητο περιλαμβάνει έναν μεγάλο όγκο γενικών εξωτερικών διαστάσεων 65,90μ. x 42,50μ., επιφανείας 2.800τ.μ. περίπου. Στο μεγάλο όγκο προβλέπεται να λειτουργήσουν τέσσερις ανεξάρτητοι χώροι αθλητικών δραστηριοτήτων, οι οποίοι μέσω κινητών κατακόρυφων πετασμάτων, θα μπορούν να ενοποιηθούν μεταξύ τους σε έναν ή δύο μεγαλύτερους χώρους.

Αναλυτικά, οι εργασίες αναβάθμισης περιλαμβάνουν:

Αποξήλωση της υπάρχουσας επικάλυψης οροφής και πλαγιοκάλυψης των κτιρίων, των υπαρχουσών εσωτερικών τοιχοποιιών και κουφωμάτων του υπάρχοντος ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων.

Έλεγχος, αποκατάσταση και ενίσχυση του μεταλλικού φέροντος οργανισμού, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νέας λειτουργίας.

Ενίσχυση -όπου απαιτηθεί- του λοιπού φέροντα οργανισμού.

Ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση του κελύφους του κτιρίου.

Πλήρης ανακατασκευή των εσωτερικών χώρων.

Πλήρης κατασκευή νέων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Πλήρης κάλυψη απαιτήσεων πυρασφάλειας.

Διαμόρφωση προσβάσεων στο κτίριο, κατάλληλων για χρήση ΑΜΕΑ.

Δηλώσεις Πατούλη – Οικονόμου

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης δήλωσε:

«Η Περιφέρεια Αττικής με την εξασφάλιση 6,9 εκατ. ευρώ και την υπογραφή της προγραμματικής, συμβάλλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην υλοποίηση υποδομών που θα αξιοποιηθούν για τις ανάγκες της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης του 2023. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο αναβαθμισμένος αυτός χώρος θα μπορεί στη συνέχεια να δοθεί στη διάθεση των πολιτών και να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό στην Ελευσίνα».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ελευσίνας, Α. Οικονόμου, ευχαρίστησε θερμά τον περιφερειάρχη Αττικής, τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Λ. Κοσμόπουλο και τα υπηρεσιακά στελέχη για την ουσιαστική συμβολή τους στην υλοποίηση του έργου, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Κλείνουμε μια πληγή δεκαετιών και ταυτόχρονα ανοίγουμε τον δρόμο η Ελαιουργική να γίνει ένα πραγματικό σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό στην Ελευσίνα».

Τελευταία Νέα