Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου 2021 | 05:45
Αρχική Αττική Νότια Προάστια Άλιμος: Κόντρα δημάρχου - λυκειάρχη για τη θέρμανση στο σχολείο

Άλιμος: Κόντρα δημάρχου – λυκειάρχη για τη θέρμανση στο σχολείο

newsroom |

Μέχρι το υπουργείο Παιδείας έφθασε η διαμάχη του δημάρχου Αλίμου με τον διευθυντή του 2ου Λυκείου της πόλης, με αφορμή την κόντρα για τη θέρμανση στο σχολείο

Αναστάτωση στην τοπική κοινωνία του Αλίμου έχει προκαλέσει από το πρωί της Πέμπτης η δημόσια καταγγελία που έκανε μέσω βίντεο στην προσωπική σελίδα του στο facebook o δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, καταγγέλλοντας τον διευθυντή του 2ου Λυκείου της πόλης ότι αρνήθηκε να ενεργοποιήσει τη θέρμανση στο σχολείο, μη δεχόμενος να ασχοληθεί με το θέμα γιατί το θεωρούσε προσβλητικό.

Στο βίντεο που δημοσίευσε ο κ. Κονδύλης μέσα από το σχολείο και ειδικότερα στο σημείο που βρίσκεται ο καυστήρας, αποκάλυψε πως ο διευθυντής, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, δεν έχει ανάψει την θέρμανση γιατί «είναι “προσβλητικό” και “μειωτικό” για έναν διευθυντή ή έναν εκπαιδευτικό να ασχολείται με τη θέρμανση του σχολείου».

«Δεν έχω ξανακούσει ποτέ κανέναν παρόμοιο ισχυρισμό από κανέναν εκπαιδευτικό ή διευθυντή, ούτε από τον Άλιμο, ούτε από ολόκληρη την Ελλάδα. Το ακούσαμε, όμως, δυστυχώς και αυτό… Διαπιστώνοντας σήμερα ποια είναι η κατάσταση, ο δήμος μας παρενέβη, άναψε την θέρμανση και το σχολείο αύριο θα υποδεχτεί, ζεστό και ασφαλές, τους μαθητές», αναφέρει ο δήμαρχος Αλίμου.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Κονδύλη, η δημαρχιακή αρχή θα προσφύγει στον αρμόδιο εισαγγελέα «για την αθλιότητα που διαπράχθηκε, να ταλαιπωρούνται τα παιδιά, και να ταλαιπωρείται η λειτουργία της σχολικής μονάδας μέσα σε αντικανονικές συνθήκες χωρίς να υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος».

Την ίδια ώρα, έκανε έκκληση προς την υπουργό Παιδείας να ελέγξει τον συγκεκριμένο διευθυντή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ανοχή σε τέτοιες καταστάσεις είναι συνενοχή.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρο Κόπτση, το ΥΠΑΙΘ διερευνά το περιστατικό και «αν υπάρξουν ευθύνες θα αποδοθούν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καυστήρας στην εγκατάσταση εξυπηρετεί τόσο το 2ο Λύκειο όσο και το 4ο Γυμνάσιο Αλίμου, καθώς τα δύο σχολεία συστεγάζονται.

Σύμφωνα με το alfavita.gr, πληροφορίες λένε ότι εδώ και κάποιο διάστημα, έχει ξεσπάσει κόντρα μεταξύ της δημοτικής αρχής και του σχολείου.

Ήδη, από την αρχή της σχολικής χρονιάς ο δήμος αρνήθηκε να καλύψει τιμολόγιο ύψους 400 ευρώ για γραφική ύλη που προσκόμισε ο διευθυντής του σχολείου, λέγοντας ότι δεν προτιμήθηκε ο προμηθευτής που είχε οριστεί από τον δήμο.

Η τελευταία αφορμή δόθηκε από δύο φουσκωμένους λογαριασμούς φυσικού αερίου.

Οι διευθυντές των σχολείων, φοβούμενοι τυχόν διαρροή φυσικού αερίου, αφού οι λογαριασμοί κάλυπταν διάστημα κατά το οποίο τα σχολεία δεν λειτουργούσαν λόγω κορωνοϊού, ζήτησαν από τον δήμο να γίνει έλεγχος των εγκαταστάσεων από τεχνικούς προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιος κίνδυνος και αν είναι ασφαλής η λειτουργία του καυστήρα.

Οι τεχνικοί επισκέφθηκαν το σχολείο, χωρίς όμως να ενημερώσουν τους διευθυντές για το τι έδειξε ο έλεγχος. Αντίθετα, οι δύο διευθυντές έλαβαν επιστολή από τη σχολική επιτροπή του Δήμου, με… υποδείξεις σε αυστηρό ύφος για το ότι πρέπει να ενεργοποιήσουν τη θέρμανση, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του alfavita.gr.

Ο διευθυντής του Λυκείου αντέδρασε στέλνοντας απαντητική επιστολή, στην οποία τόνισε ότι δεν είναι υπάλληλος του δήμου και ότι δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τυχόν ατύχημα στον καυστήρα.

Μάλιστα, ξαναέστειλε επιστολή προς τον δήμο, λέγοντας ότι οι μαθητές διαμαρτύρονται και ζητώντας να πάει ξανά τεχνικός να ελέγξει τον καυστήρα.

Η απάντηση του διευθυντή του σχολείου

Ο διευθυντής του σχολείου στον Άλιμο μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι ποτέ δεν αρνήθηκε να ανάψει την θέρμανση, καθώς και ότι είχε ζητήσει μια σχετική ενημέρωση για τη συντήρηση της θέρμανσης. Ο λόγος είναι ότι είχε αλλάξει η εταιρεία της συντήρησης του φυσικού αερίου και όπως υποστηρίζει δεν είχε ενημερωθεί ο ίδιος και η σχολική μονάδα αν τελικά είχε γίνει συντήρηση και δεν ήθελε να αναλάβει μια τέτοια ευθύνη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, χαρακτήρισε μειωτική μια τέτοια πράξη καθώς από τη στιγμή που δεν έχει ενημερωθεί δεν μπορούσε να ανάψει την θέρμανση γι’ αυτό και είχαν ανταλλάξει επιστολές με τον δήμαρχο Αλίμου.

Νέα ανάρτηση από τον δήμαρχο Αλίμου

Μέσω νέας ανάρτησης που δημοσίευσε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Είναι εύλογη η έκπληξη και η αγανάκτηση που έχει προκαλέσει η χθεσινή αποκάλυψη ότι Διευθυντής σχολικής μονάδας στον Άλιμο άφησε το σχολείο χωρίς θέρμανση την τελευταία εβδομάδα, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται και να διαμαρτύρονται μαθητές.

Καθόλου εύλογη, αλλά εντελώς αναμενόμενη, ήταν η προσπάθεια που γίνεται από συγκεκριμένες (ευτυχώς ελάχιστες) πλευρές, να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και να βγάλουν “το άσπρο-μαύρο”. Ισχυρίζονται, μεταξύ άλλων, ότι τα παιδιά δήθεν δεν κρύωναν και ότι ο διευθυντής δεν είχε αντίρρηση να ανοιγοκλείνει ο ίδιος (ή κάποιος εκπαιδευτικός) τη θέρμανση, απλώς δεν ήξεραν αν ήταν ασφαλές κ.λπ.

Για να διαψεύσουμε αυτήν την παραπληροφόρηση, που διακινείται σκόπιμα από συγκεκριμένους κύκλους (μικρό μέρος της αντιπολίτευσης κ.λπ.), είμαι αναγκασμένος να δώσω στην δημοσιότητα δύο από τα έγγραφα του Διευθυντή προς τον Δήμο μας, που επιβεβαιώνουν πλήρως την καταγγελία μας. Στο πρώτο από αυτά, ο Διευθυντής ευθέως μας δηλώνει ότι:

“Οι καθηγητές του σχολείου επιτελούν επιστημονικό-διδακτικό έργο και για αυτό το σκοπό έχουν προσληφθεί… Συνεπώς οποιαδήποτε διαφοροποίηση των καθηκόντων τους από την Σχολική Επιτροπή κρίνεται, ως ΠΑΡΑΝΟΜΗ και ΜΕΙΩΤΙΚΗ και καταδεικνύει αδυναμία ή άγνοια καθηκοντολογίου για την κάλυψη των αναγκών αυτών” κ.λπ.

Στο δεύτερο, ο Διευθυντής μας ενημερώνει “για την έλλειψη θέρμανσης … με αποτέλεσμα τις πρώτες πρωινές ώρες των μαθημάτων να διαμαρτύρονται μαθητές και εκπαιδευτικοί και να γίνεται με δυσχέρεια το μάθημα.

“Με το πρώτο έγγραφο ρητά διατυπώνεται η άρνηση να ασχοληθούν οι εκπαιδευτικοί με την θέρμανση, γιατί αυτό είναι ‘μειωτικό’ και ‘παράνομο’. Με το δεύτερο, μας ενημερώνουν ότι τα παιδιά κρυώνουν και διαμαρτύρονται. Η μόνη, συνεπώς, λύση ήταν να επιληφθούμε εμείς, ως Δήμος, να ανοίξουμε την θέρμανση και να μεριμνούμε εφεξής οι ίδιοι, ώστε το κτίριο να θερμαίνεται.

Το ερώτημα, πλέον, είναι: Ποια είναι η επίσημη θέση του Υπουργείου; Ποιου ευθύνη είναι το άνοιγμα και το κλείσιμο της θέρμανσης, σε όλα τα σχολεία της επικράτειας;

Ελπίζω να μην συνεχιστεί η παραπληροφόρηση και η “διαρροή” δήθεν “πληροφοριών”, γιατί θα αναγκαστώ να επανέλθω και με επιπλέον έγγραφα.

Υ.Γ.: Ορισμένοι μου επεσήμαναν ότι ο ηλεκτρολογικός πίνακας, που φαίνεται στην χθεσινή μου ανάρτηση, δεν πρέπει να είναι ανοικτός. Έχουν δίκιο. Το διαπίστωσα και εγώ εχθές, που πήγα στο σχολείο. Έδωσα αμέσως οδηγία να φτιαχτεί και ήδη σήμερα ο ηλεκτρολόγος το απεκατέστησε (δείτε τη φωτογραφία).

Ο πίνακας διορθώθηκε γρήγορα. Η νοοτροπία των ανθρώπων είναι που παίρνει καιρό για να διορθωθεί…».

Τελευταία Νέα