Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2022 | 01:19
Αρχική Αττική Δυτικά Προάστια Βιοκλιματική «έξυπνη» ανάπλαση του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης»

Βιοκλιματική «έξυπνη» ανάπλαση του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης»

newsroom |

Με τη βιοκλιματική «έξυπνη» ανάπλαση της κεντρικής διαδρομής, συνεχίζoνται τα έργα για τη συνολική ανάπλαση του Μητροπολιτικού Πάρκου Τρίτση από την Περιφέρεια Αττικής

Με τη βιοκλιματική ανάπλαση «έξυπνης» διαδρομής συνεχίζεται η ευρύτερη αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» από την Περιφέρεια Αττικής, κατόπιν της υπογραφής της σύμβασης από τον ανάδοχο του έργου, παρουσία του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, της γενικής διευθύντριας του φορέα Μίνας Χατζηθανασίου και του προέδρου Σταύρου Ζωγραφάκη.

Όπως τονίζεται, η κεντρική ιδέα για την ανάπλαση της κύριας διαδρομής του πάρκου, μήκους περίπου 2 χλμ., ακολουθεί τις αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού και την προσβασιμότητα των εμποδιζόμενων ατόμων, όπου ο επισκέπτης στην «έξυπνη» αυτή διαδρομή, θα συναντά σημεία αναφοράς που θα τον ενημερώνουν με «έξυπνο» και σύγχρονο τρόπο για την ιστορία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον του πάρκου.

Όλες οι παρεμβάσεις που προτείνονται είναι ήπιες, ενώ και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι φυσικά και φιλικά προς το περιβάλλον. Παράλληλα, η διαμόρφωση με νέες φυτεύσεις θα αναδείξει ακόμα περισσότερο τη βλάστηση του χώρου, με διάσπαρτους θάμνους και φυτά, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση του απαραίτητου αρδευτικού συστήματος ποτίσματος.

Τέλος, το στοιχείο του νερού, που είναι τόσο έντονο στο Πάρκο Τρίτση, αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο και γίνεται πιο προσιτό στον επισκέπτη με την αντικατάσταση του κεντρικού σιντριβανιού από επιδαπέδιους πίδακες.

Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης και την εξέλιξη των εργασιών στο Πάρκο Τρίτση, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, εξέφρασε την ικανοποίησή του, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:

«Το Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» μέσα από την υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων, μεταμορφώνεται σε ένα πρότυπο περιβαλλοντικό κέντρο, με χώρους άθλησης, αναψυχής αλλά και εκπαίδευσης. Με συγκεκριμένο σχέδιο συνολικής αναβάθμισης και αξιοποίησής τους, με δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, δίνουμε ξανά ζωντάνια σε έναν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου της Αττικής μας, όπου οι πολίτες όλης της Αττικής μπορούν να απολαύσουν στιγμές ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί τμήμα του ευρύτερου έργου «Περιβαλλοντική, αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του Μητροπολιτικού Πάρκου “Αντώνης Τρίτσης”», το οποίο χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο στο πλαίσιο του άξονα προτεραιότητας «Καινοτόμες δράσεις – Έξυπνες πόλεις» του χρηματοδοτικού προγράμματος «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2020», με συνολικό προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν υλοποιηθεί εργασίες οι οποίες εξασφάλισαν τη σωστή λειτουργία των λιμνών του Πάρκου Τρίτση και του συστήματος ανακύκλωσης των υδάτων σε όλο το σύμπλεγμα των λιμνών, με την ενεργοποίηση του αγωγού υδροδότησης ημερήσιας δυναμικότητας 1.000 κυβικών μέτρων νερού, τη στεγάνωση της λίμνης Νο5 και του καναλιού που διατρέχει το πάρκο και το οποίο καταλήγει στη λίμνη Νο6, καθώς και την αποκατάσταση της ανακυκλοφορίας του νερού από τη λίμνη Νο6 έως τη λίμνη Νο4.

Τελευταία Νέα