Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2023 | 16:54
Αρχική Πολιτική Τσίπρας από Αιγάλεω: Οι πολίτες επτά μήνες πληρώνουν 1,5 δισ. την ακρίβεια...

Τσίπρας από Αιγάλεω: Οι πολίτες επτά μήνες πληρώνουν 1,5 δισ. την ακρίβεια Μητσοτάκη ▶️ 📷

newsroom |

Περιοδεία στην εμπορική αγορά του Αιγάλεω πραγματοποίησε το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Περιοδεία στην αγορά του Αιγάλεω πραγματοποίησε το πρωί της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε την ευκαιρία να συζητήσει με καταστηματάρχες και καταναλωτές για το μεγάλο κύμα ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις τους τελευταίους μήνες, σε συνάρτηση με τη συρρίκνωση των εισοδημάτων.

Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά την περιοδεία στην εμπορική αγορά του Αιγάλεω, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε ότι οι πολίτες εδώ και επτά μήνες ζουν την «ακρίβεια Μητσοτάκη», επιρρίπτοντας ευθύνες στον πρωθυπουργό για ανοχή στα καρτέλ της ενέργειας. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμη ότι χρειάζεται ένα έκτακτο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, με ισχυρή παρέμβαση του κράτους στην αγορά, κάτι που -όπως υπογράμμισε- μπορεί να κάνει μόνο μια κυβέρνηση προοδευτική.

Αναλυτικά η δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους εκπροσώπους του Τύπου:

«Επτά μήνες τώρα φωνάζουμε, καταγγέλλουμε, ότι υπάρχει αισχροκέρδεια και καρτέλ στην ενέργεια. Ο κ. Μητσοτάκης λέει ψέματα, δείχνει ανοχή στα καρτέλ και μας λέει λαϊκιστές. Πριν από ένα μήνα στη Βουλή του ζήτησα να παρέμβει και μου είπε πως δεν υπάρχουν υπερκέρδη. Μετά την απόφαση της Κομισιόν και την οδηγία που έδωσε να φορολογηθούν αυτά τα υπερκέρδη σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναγκάστηκε χθες να ψελλίσει ότι υπάρχουν κάποια κέρδη αλλά δεν ξέρουμε πού θα τα βρούμε.

Ενάμισι δισ. σε αυτούς τους τελευταίους επτά μήνες. Αυτή είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη που ζει ο ελληνικός λαός, οι πολίτες, οι καταναλωτές που παίρνουν τους λογαριασμούς του ρεύματος. Που έχει οδηγήσει σε ακρίβεια σε όλα τα βασικά είδη κατανάλωσης, καθώς ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει πάνω από το 7%.

Πολύ φοβάμαι, ότι οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία δεν έχουν γίνει ακόμα ορατές στην αγορά. Και αυτή τη στιγμή οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες βρίσκονται στο φάσμα του λουκέτου στις επιχειρήσεις τους. Νοικοκυριά στενάζουν, ο μισθός παραμένει καθηλωμένος.

Η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι. Χρειάζεται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ανόρθωσης της κοινωνίας, στήριξης των μικρών και μεσαίων, αντιμετώπισης αυτού του πρωτοφανούς κύματος ακρίβειας. Αντιμετώπισης της αισχροκέρδειας της ΔΕΗ με τα γαλάζια παιδιά και τα golden boys που παίρνουν μισθούς από 8.000 ως 28.000 ευρώ, αλλά και των ιδιωτών που θησαυρίζουν στην πλάτη του καταναλωτή.

Είναι προφανές, ότι ένα τέτοιο σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του που ομνύουν στην αυτορρύθμιση της αγοράς, δεν μπορούν ούτε καν να το φανταστούν, όχι φυσικά να υλοποιήσουν.

Άρα λοιπόν, μόνο μία κυβέρνηση προοδευτική, με κοινωνικό πρόσημο, που έχει στόχο και σχέδιο τη στήριξη της κοινωνίας με ισχυρή παρέμβαση του κράτους στην αγορά, μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Δεν είναι αναγκαίο μονάχα να μειωθεί ο ΕΦΚ στα καύσιμα, ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ, αλλά πρέπει να μπει τώρα πλαφόν στην χονδρική τιμή πώλησης στην ενέργεια, στη λιανική τιμή δηλαδή στον καταναλωτή και να φορολογηθούν τα υπερκέρδη. Να στηριχθεί η κοινωνία για να μπορέσουμε να έχουμε προοπτική ως χώρα και ως λαός».

Δείτε φωτογραφίες από την περιοδεία του Αλ. Τσίπρα στο Αιγάλεω

Τελευταία Νέα