Σάββατο, 3 Ιουνίου 2023 | 04:25
Αρχική Πολιτική Τσιάρας σε Ντογιάκο: Κατά προτεραιότητα η εξέταση των καταγγελιών για τις παρακολουθήσεις

Τσιάρας σε Ντογιάκο: Κατά προτεραιότητα η εξέταση των καταγγελιών για τις παρακολουθήσεις

newsroom |

Παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, που ζήτησε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την εξέταση κατά προτεραιότητα των καταγγελιών για το παράνομο λογισμικό παρακολουθήσεων – Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το θέμα στη Βουλή

Την κατά απόλυτη προτεραιότητα των εισαγγελικών ερευνών που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και αφορούν σε καταγγελίες που σχετίζονται με παράνομο λογισμικό τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσιάρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό και ζήτησε, λόγω της σοβαρότητας των καταγγελιών που άπτονται της λειτουργίας του κράτους δικαίου, να διεξαχθούν και να ολοκληρωθούν κατά προτεραιότητα οι καταγγελίες.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατέθεσε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά, καταγγέλλοντας απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του με το κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης Predator.

Η παρέμβαση της Δικαιοσύνης είναι άμεση και ήδη, τόσο με βάση την πρόσφατη μηνυτήρια αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όσο και με βάση τις καταγγελίες του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, διενεργούνται δύο αυτοτελείς προκαταρκτικές εξετάσεις από τους εισαγγελείς Πρωτοδικών, Κώστα Σπυρόπουλο και Γιώργο Νούλη, οι οποίοι ερευνούν τις καταγγελίες προς διακρίβωση της τέλεσης των καταγγελλόμενων αξιόποινων πράξεων που συνδέονται με τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και του κράτους δικαίου.

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό

Παράλληλα, ερώτηση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το μείζον ζήτημα των παρακολουθήσεων με το λογισμικό Predator, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας (Γ. Κατρούγκαλος, Ν. Βούτσης, Σ. Λάππας, Θ. Ξανθόπουλος, Π. Πολάκης, Ν. Φίλης).

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, οι «παράνομες παρακολουθήσεις μέσω του κακόβουλου λογισμικού (spyware) Predator» και οι «προσπάθειες συγκάλυψής του από την κυβέρνηση», αποτελούν σημαντικό θέμα της πολιτικής ζωής.

«Για το λόγο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζήτησαν έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, με παρουσία και του Διοικητή της ΕΥΠ. Μετά τη λήξη της μυστικής, κατά τον Κανονισμό της Βουλής, συνεδρίασης, δημιουργήθηκε έντονη σύγχυση στην κοινή γνώμη από αντιφατικές δημοσιεύσεις, κατόπιν κυβερνητικών μεθοδεύσεων, ως προς το τι ακριβώς δήλωσε ο κ. Διοικητής σε σχέση με το λόγο εθνικής ασφάλειας για τον οποίο ζητήθηκε από την ΕΥΠ, κατ΄άρθρο3 ν. 2225/1994, η παρακολούθηση (επισύνδεση) του κινητού τηλεφώνου του δημοσιογράφου κ. Θανάση Κουκάκη και ιδίως εάν αυτό έγινε κατόπιν αιτήματος ξένης μυστικής υπηρεσίας», υπογραμμίζεται στη σχετική ερώτηση.

Επιπρόσθετα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως: «Επειδή οι διαρροές από κυβερνητικές πηγές σκόπιμα συσκοτίζουν το θέμα, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας υποβάθμισης και συγκάλυψης της υπόθεσης των παράνομων παρακολουθήσεων, θα πρέπει να δοθούν αναλυτικές εξηγήσεις.Και αυτό γιατί το θέμα έχει ευρύτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι όποιος επιχείρησε την παράνομη παρακολούθηση του κ. Κουκάκη, μετά την διακοπή της νομότυπης, είναι ο ίδιος που αποπειράθηκε να μολύνει και το τηλέφωνο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Ν. Ανδρουλάκη, εφόσον και στις δύο περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε ο ίδιος σύνδεσμος παγίδευσης. Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά την κατάθεση εκ μέρους του κ. Κουκάκη ερωτήματος στην ΑΔΑΕ για το εάν παρακολουθείται το τηλέφωνο του, η ΕΥΠ ζήτησε αυθημερόν (12-8-2020) την διακοπή της νομότυπης παρακολούθησης του, για να ακολουθήσει αμέσως μετά η παράνομη παρακολούθηση του μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator. Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε μία προσπάθεια προφανούς παραπληροφόρησης, μιλούσε για διαφορές μεταξύ ιδιωτών.

Οι κυβερνητικές ευθύνες συγκάλυψης προκύπτουν και από το γεγονός ότι η κυβέρνηση, με τροπολογία του υπογραφόταν από τον Αντιπρόεδρο της κ. Πικραμένο, επιχείρησε να χειραγωγήσει την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή, την ΑΔΑΕ, τροποποιώντας, και μάλιστα αναδρομικά, την αρμοδιότητα της,ώστε να απαγορεύεται στο εξής να ενημερώνεται αυτός που παρακολουθείται, ακόμη και εάν δεν συντρέχει κανένας λόγος δημόσιου συμφέροντος. Ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ με επιστημονικό άρθρο του ανέδειξε την αντισυνταγματικότητα και την αντίθεση προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση της διάταξης. Ως γνωστό, καταθέσαμε τροπολογία για την κατάργηση της απαράδεκτης αυτής ρύθμισης, η οποία απορρίφθηκε από την Κυβέρνηση.

Το θέμα έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία γιατί η χώρα έχει εκτεθεί διεθνώς, δεδομένου ότι η παρακολούθηση δημοσιογράφων αποτελεί έναν από τους λόγους της υποβάθμισης της χώρας μας στις διεθνείς εκθέσεις για την ελευθερία του Τύπου.

Λόγω της φύσης του ζητήματος θα πρέπει να τηρηθεί η διαδικασία που και στο παρελθόν έχει ακολουθήσει η Βουλή επί θεμάτων που καλύπτονται από απόρρητο, όπως π.χ. σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Και καταλήγουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θέτοντας τα εξής ερωτήματα στον πρωθυπουργό:

1. Υπήρχε λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποίο ζητήθηκε από την ΕΥΠ, κατ΄ άρθρο 3 ν. 2225/1994, η παρακολούθηση (επισύνδεση) του κινητού τηλεφώνου του δημοσιογράφου κ. Κουκάκη και ποιος ήταν αυτός; Υπήρχε σχετικό αίτημα ξένης μυστικής υπηρεσίας και εάν ναι, ποιας;

2. Για ποιο λόγο διακόπηκε από την ΕΥΠ η παρακολούθηση του τηλεφώνου του κ. Κουκάκη; Εξέλιπε ο λόγος εθνικής ασφαλείας; Πώς εξηγείται ότι αμέσως μετά την διακοπή ακολούθησε η παρακολούθηση, μέσω του κακόβουλου λογισμικού (spyware) Predator;

Τελευταία Νέα