Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2023 | 23:39
Αρχική Οικονομία Το Λαύριο λιμάνι εκκίνησης για 62 κρουαζιέρες

Το Λαύριο λιμάνι εκκίνησης για 62 κρουαζιέρες

newsroom |

Το Celestyal Olympia εγκαινιάζει το πρόγραμμα κρουαζιέρων από το λιμάνι του Λαυρίου για το 2022 – Γ. Πλακιωτάκης: Περισσότερα από 700 κρουαζιερόπλοια αναμένονται το 2022 στις ελληνικές θάλασσες

Το Λαύριο επιστρέφει δυναμικά στον «χάρτη» της κρουαζιέρας καθώς η εταιρεία Celestyal Cruises αποφάσισε να κάνει το λιμάνι της περιοχής home port (λιμάνι επιβίβασης-αποβίβασης) για τη φετινή τουριστική σεζόν.

Στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στο πολυτελές κρουαζιερόπλοιο Celestyal Olympia, στον Οργανισμό Λιμένος Λαυρίου, με αφορμή την επίσημη έναρξη του προγράμματος κρουαζιέρων, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης επεσήμανε ότι περισσότερα από 700 κρουαζιερόπλοια θα προσεγγίσουν φέτος τα λιμάνια της χώρας μας εκ των οποίων τα 570 θα κάνουν home porting με προφανή τα οφέλη για τις τοπικές οικονομίες.

Όπως ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης, «το λιμάνι του Λαυρίου βρίσκεται σε μια φάση μετεξέλιξης και εκσυγχρονισμού. Πλέον, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την κατασκευή των επτά πλωτών προβλητών φιλοξενίας σκαφών αναψυχής, με 192 νέες θέσεις ελλιμενισμού σε ένα ιδιαίτερο γεωγραφικό σημείο με μεγάλη ζήτηση», υπογράμμισε ο υπουργός Ναυτιλίας και πρόσθεσε: «Μέσω της Celestyal Cruises, το λιμάνι του Λαυρίου έχει μπει πλέον στον χάρτη των διεθνών λιμένων κρουαζιέρας, μιας και τα πλοία της εταιρίας φιλοξενούν επιβάτες από 140 χώρες. Οι προοπτικές του λιμανιού του Λαυρίου είναι άριστες και είναι βέβαιο ότι στην διάρκεια των επομένων ετών θα παρουσιάσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, κυρίως στο κρίσιμο τομέα του θαλάσσιου τουρισμού».

Πέραν του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το παρών στην εκδήλωση έδωσαν η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, καπ. Γεώργιος Κουμπενάς, γενικός διευθυντής Επιχειρήσεων της Celestyal Cruises και πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), η πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου Ιωάννα Κουλουβράκη, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου (ΟΛΛ) Γεώργιος Βακόνδιος, ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής και Επενδυτικής Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Νίκος Πέππας και οι δήμαρχοι Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς και Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου.

Η πόλη του Λαυρίου ως τουριστικός προορισμός

Η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θέλει να φέρει τη χώρα ένα βήμα μπροστά και στον θαλάσσιο τουρισμό όπου πέρυσι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ κατέγραψε άνοδο εσόδων 1900% το 2021 σε σύγκριση με το 2020.

Η κ. Ζαχαράκη στάθηκε στην ευκαιρία που ανοίγεται για την πόλη Λαυρίου ως τουριστικού προορισμού από τους 70.000 τουρίστες που θα επισκεφθούν την περιοχή για να ξεκινήσουν από εκεί μια κρουαζιέρα με την Celestyal.

«Η ελληνική κρουαζιέρα είναι φέτος σαφέστατα σε τροχιά υπέρβασης όχι μόνο των συνεπειών της κρίσης αλλά και των πιο αισιόδοξων προβλέψεων που υπήρχαν πριν την πανδημία. Σε πολλά λιμάνια έχουμε υψηλότερες επιδόσεις ακόμα και από το 2019, το έτος ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό», ανέφερε στην ομιλία της η υφυπουργός Τουρισμού και πρόσθεσε: «Στο Λαύριο φέτος θα έχουμε τουλάχιστον 60 αναχωρήσεις κρουαζιερόπλοιων με 70.000 επιβάτες. Το Λαύριο ειδικά μπορεί να αποτελέσει τον πλέον κομβικό κρίκο στη σύνδεση της ηπειρωτικής με τη νησιωτική Ελλάδα. Είναι το λιμάνι που βρίσκεται γεωγραφικά πιο κοντά από οποιοδήποτε άλλο στα νησιά των Κυκλάδων και αποτελεί ένα βασικό μοχλό αποσυμφόρησης του μεγάλου λιμανιού στον Πειραιά. Ειδικά για ταξιδιώτες που επιλέγουν την αυξανόμενη τάση του island hopping, αποτελεί ιδανική επιλογή».

Τις πρωτοβουλίες της Celestyal Cruises χαιρέτισε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου (ΟΛΛ), Γεώργιος Βακόνδιος, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες της Διοίκησης του ΟΛΛ για την εμπιστοσύνη που έδειξε η εταιρεία στο λιμάνι του Λαυρίου και τη χρήση του ως λιμάνι εκκίνησης των κρουαζιέρων της. Τόνισε επίσης την άριστη συνεργασία του υπουργείου Ναυτιλίας και Τουρισμού με τη διοίκηση του Λαυρίου ενώ υπογράμμισε ότι το Λιμάνι Λαυρίου εξυπηρετεί πολλές διαφορετικές δραστηριότητες και βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, η οποία αντανακλάται στον ετήσιο ισολογισμό καθώς κατέγραψε σημαντικά κέρδη εν μέσω κρίσης.

Τελευταία Νέα