Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2022 | 21:36
Αρχική Οικονομία Την αναστολή καταβολής εισφοράς αλληλεγγύης για το 2022 ζητά το ΕΒΕΑ

Την αναστολή καταβολής εισφοράς αλληλεγγύης για το 2022 ζητά το ΕΒΕΑ

newsroom |

Επιστολή του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Μπρατάκου, στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα

Την επέκταση του μέτρου της αναστολής καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα που προκύπτουν από την υπεραξία μεταβίβασης μετοχών, μερισμάτων και επιχειρηματικής δραστηριότητας και για το φορολογικό έτος 2022, ζήτησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γιάννης Μπρατάκος με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. 

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, «η αναστολή καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα φορολογικά έτη 2020, 2021 και 2022 και για συγκεκριμένες, ανά έτος, κατηγορίες εισοδήματος, καθώς και η πρόθεση της κυβέρνησης για οριστική κατάργησή της από το φορολογικό έτος 2023 αποτελεί, αναμφίβολα, ένα ιδιαίτερα θετικό μέτρο της οικονομικής της πολιτικής προς την κατεύθυνση μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων». 

Όμως, όπως επισημαίνει ο κ. Μπρατάκος, ειδικά για το φορολογικό έτος 2022, απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης αποκλειστικά και μόνο τα εισοδήματα που αποκτώνται από μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ ζήτησε να εξεταστεί «το ενδεχόμενο επέκτασης του ευνοϊκού μέτρου αυτού, εφόσον διασφαλίζεται η δημοσιονομική ισορροπία, στο εισόδημα που προκύπτει από την υπεραξία μεταβίβασης μετοχών, μερισμάτων και επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως είχε προβλεφθεί για τα φορολογικά έτη 2020 και 2021». 

Η ικανοποίηση του αιτήματος αυτού θα συμβάλει «στην ανάπτυξη της επενδυτικής δραστηριότητας και της ρευστότητας της οικονομίας και κατ’ επέκταση στη στήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας», υπογραμμίζει ο κ. Μπρατάκος. 

Τελευταία Νέα