Τρίτη, 22 Απριλίου 2025 | 22:17
ΑρχικήΥγείαΤο 12% των Ελλήνων ζει με διαβήτη - Πολλά άτομα με αρρύθμιστο...

Το 12% των Ελλήνων ζει με διαβήτη – Πολλά άτομα με αρρύθμιστο σάκχαρο

newsroom |

Ο αριθμός ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη στην ΕΕ διπλασιάστηκε μέσα σε μια δεκαετία

Το 12% του ελληνικού πληθυσμού ζει με διαβήτη, ενώ το 12,4% εμφανίζει προδιαβήτη, σύμφωνα με εκτίμηση του γενικού γραμματέα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Κωνσταντίνου Μακρυλάκη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας – Μεταβολικών Νοσημάτων στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, υπολογίζεται πως σε ποσοστό 29,1% των ατόμων με διαβήτη, η νόσος παραμένει αρρύθμιστη.

«Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια δύσκολα αντιληπτή και πολύπλοκη νόσος που οδηγεί σε σοβαρές επιπλοκές και επιβαρύνει την ποιότητα ζωής. Συνολικά, περίπου 2.700.000 άτομα συνδέονται με αυτή τη νόσο. Είναι ζωτικής σημασίας οι επαγγελματίες του χώρου της Υγείας να είναι εκπαιδευμένοι και ενήμεροι, προκειμένου να παρέχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα στους πάσχοντες από τη νόσο», τονίζει.

Όπως αναφέρει ο κ. Μακρυνάκης, η επιστημονική εξειδίκευση στον τομέα του διαβήτη πρέπει να ανανεωθεί και να ενισχυθεί, καθώς «ο τομέας έχει αδικηθεί για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, λόγω της έλλειψης εξειδικευμένων γιατρών και της έλλειψης προσωπικού. Αυτή η κατάσταση, αν συνεχιστεί, θα οδηγήσει τα διαβητολογικά κέντρα και τα διαβητολογικά ιατρεία στη χώρα μας σε αποδυνάμωση και εκθέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών».

«Ενημερώσου για τους κινδύνους, δράσε έγκαιρα»

Η εκστρατεία ενημέρωσης που υλοποιεί στο πλαίσιο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία με κεντρικό μήνυμα «Ενημερώσου για τους κινδύνους του Σακχαρώδους Διαβήτη, δράσε έγκαιρα» εστιάζει στη σημαντικότητα της αναγνώρισης του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, με σκοπό την καθυστέρηση ή την πρόληψη της εμφάνισης επιπλοκών.

Η πρόεδρος της ΕΔΕ, Αναστασία Μαυρογιαννάκη, παθολόγος-διαβητολόγος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, διευθύντρια της Β’ Παθολογικής Κλινικής και υπεύθυνη του Διαβητολογικού Κέντρου ΓΝΑ «ΝΙΜΤΣ», επισημαίνει ότι «πολλοί άνθρωποι διαγιγνώσκονται με διαβήτη τύπου 2 όταν υπάρχουν ήδη επιπλοκές. Για τα άτομα που κινδυνεύουν από διαβήτη τύπου 2, η ενημέρωση και η αναγνώριση του κινδύνου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή στην καθυστέρηση της νόσου και των επιπλοκών της».

Σύμφωνα με την κυρία Μαυρογιαννάκη, στην Ελλάδα, «το συνολικό μέσο ετήσιο κόστος για κάθε άτομο με διαβήτη και επιπλοκές υπολογίζεται σε 7.000 ευρώ, ενώ το 12% του προϋπολογισμού για την υγεία αναλώνεται για την αντιμετώπιση της νόσου και των επιπλοκών της. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο προσυμπτωματικός είναι οικονομικά αποδοτικός και κρίνονται αναγκαίες οι στρατηγικές πρόληψης».

Καταλήγοντας η κυρία Μαυρογιαννάκη σημειώνει: «Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: χρειαζόμαστε γιατρούς άρτια εκπαιδευμένους, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην περιφέρεια, ώστε να προσφέρεται στους πολίτες υψηλού επιπέδου ιατρική φροντίδα. Άμεσα πρέπει να επαναξιολογηθούν τα διαβητολογικά κέντρα, να συσταθούν θέσεις εξειδικευομένων στον σακχαρώδη διαβήτη και να ξεκινήσει η εξειδίκευση στον σακχαρώδη διαβήτη».

Ο αριθμός ατόμων με διαβήτη στην ΕΕ διπλασιάστηκε μέσα σε μια δεκαετία

«Η αντιμετώπιση του διαβήτη μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικά με τη συνεργασία και την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειρογνωμοσύνης», αναφέρει στο μήνυμά της για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου. Όπως ανέφερε, σήμερα, περισσότεροι από 32 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με διαβήτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή «ένας στους δέκα ενήλικες από όλα τα κοινωνικά στρώματα».

Η κυρία Κυριακίδου υπογράμμισε ότι είναι «είναι ακόμη πιο ανησυχητικό ότι ο αριθμός αυτός διπλασιάστηκε μόνο την τελευταία δεκαετία».

Επεσήμανε ακόμα ότι η πρωτοβουλία της ΕΕ “Healthier Together” για τις μη μεταδοτικές ασθένειες, αποτελεί το όραμα και το πλαίσιο για τα κράτη-μέλη έτσι ώστε να βελτιώσουν την υγεία και την ευημερία των πολιτών, μέσω συντονισμένων ενεργειών που μειώνουν τον αντίκτυπο των μη μεταδοτικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, καθώς και τις ανισότητες.

Με την υποστήριξη 53 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα EU4Health – τη μεγαλύτερη οικονομική συνεισφορά της ΕΕ σε δράσεις για τον διαβήτη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, «αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει να κάνει πραγματική διαφορά σε όσους κινδυνεύουν να αναπτύξουν διαβήτη, καθώς και σε άτομα που ζουν με διαβήτη και άλλα χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα», προσέθεσε.

Η Ευρωπαία Επίτροπος ανέφερε ότι «η αντιμετώπιση του διαβήτη μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικά με τη συνεργασία και την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειρογνωμοσύνης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υποστηρίζουμε επίσης τη συλλογική δράση μεταξύ των κρατών-μελών με 75 εκατομμύρια ευρώ για τη βελτίωση της συλλογής δεδομένων και πληροφοριών σχετικά με παράγοντες κινδύνου, όπως ο καπνός και το αλκοόλ, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και η ανθυγιεινή διατροφή. Αυτές οι πληροφορίες θα χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή στοχευμένων προγραμμάτων πρόληψης, για παράδειγμα εκστρατειών ευαισθητοποίησης για την υγεία και βέλτιστων πρακτικών».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι γίνονται επενδύσεις στην έρευνα που ξεπερνούν τα 296 εκατομμύρια ευρώ από το “Horizon Europe” για την υποστήριξη σχεδόν 120 έργων που σχετίζονται με τον διαβήτη, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει συνεργασία με τα κράτη-μέλη μέσω της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τη Δημόσια Υγεία.

• Ακολουθήστε το attica24 σε FacebookTwitterInstagram και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα