Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2022 | 21:11
Αρχική Αττική Ανατολική Αττική Σε τροχιά υλοποίησης το ΚΕΛ των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου & Σπάτων-Αρτέμιδος

Σε τροχιά υλοποίησης το ΚΕΛ των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου & Σπάτων-Αρτέμιδος

Έργο προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ, με τη συγχρηματοδότηση του Ταμείου Συνοχής

newsroom |

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το έργο της κατασκευής του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) και του υποθαλάσσιου αγωγού διάθεσης των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος. Πιο συγκεκριμένα, η ΕΥΔ ΕΠ Περιφέρειας Αττικής (διαχειριστική αρχή) προχώρησε στην προέγκριση των τευχών της διακήρυξης, αλλά και της διαδικασίας δημοπράτησης του έργου συνολικού προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ, με τη συγχρηματοδότηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 και ειδικότερα του Ταμείου Συνοχής.

Το νέο αυτό έργο, δικαιούχος του οποίου είναι η ΕΥΔΑΠ, χαρακτηρίζεται ως άκρως σημαντικό για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής, καθώς όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι, αναμένεται να συνεισφέρει καθοριστικά στην προστασία του περιβάλλοντος μιας περιοχής με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και πλούσιο οικοσύστημα. Επιπροσθέτως, θα συμβάλει αποτελεσματικά στη σταδιακή εξάλειψη των προστίμων που έχουν επιβληθεί στη χώρα μας από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, λόγω της καθυστέρησης στην κατασκευή κατάλληλων συστημάτων αποχέτευσης στους οικισμούς Β’ Προτεραιότητας (οικισμούς με πληθυσμό άνω των 15.000 κατοίκων).

Η εν λόγω εργολαβία αποτελεί την 4η στη σειρά διαδικασία δημοπράτησης που προεγκρίνει η διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Αττικής για λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ και αναφορικά με την αποχέτευση και επεξεργασία – διάθεση λυμάτων των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι μέσα σε λίγους μόνο μήνες, με συστηματικές ενέργειες και συνεργασίες, εξασφαλίστηκε η έγκριση του μεγάλου έργου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παράλληλα η δημοπράτηση εργολαβιών που αγγίζουν τα 300 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, το συγκεκριμένο ΚΕΛ αποτελεί το μεγαλύτερο έργο βιολογικού καθαρισμού που δημοπρατείται στην παρούσα φάση σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, δυναμικότητας 135.000 ισοδύναμων κατοίκων.

Σχολιάζοντας τις παραπάνω εξελίξεις, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε σχετικά:

«Ξεκινάει να υλοποιείται στην Ανατολική Αττική ένα ακόμα πολύ σημαντικό έργο, η κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων και του υποθαλάσσιου αγωγού διάθεσης στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας και των Σπάτων. Η διαχειριστική μας αρχή, συνεργάστηκε άψογα για ακόμα μία φορά με την ΕΥΔΑΠ και η διαδικασία ελέγχου που προβλέπεται στο ΕΣΠΑ ολοκληρώθηκε πολύ ομαλά. Έτσι, πολύ σύντομα, δημοπρατείται ένα σημαντικό έργο για την Ανατολική Αττική, το οποίο θα συμβάλει καθοριστικά στην προστασία του περιβάλλοντος. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους ανθρώπους της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. για τον επαγγελματισμό τους και την προσήλωσή τους στην υλοποίηση των τόσο σημαντικών έργων αποχέτευσης της Ανατολικής Αττικής, καθώς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αμέριστη βοήθειά της στην προσπάθεια της χώρας μας για συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της Κοινοτικής Οδηγίας περί αποχέτευσης ακαθάρτων. Η Ανατολική Αττική καθίσταται ένα δυναμικό εργοτάξιο, καθώς έργα υποδομής που είχαν βαλτώσει για δεκαετίες αποκτούν σάρκα και οστά».

Τελευταία Νέα