Σάββατο, 3 Ιουνίου 2023 | 05:11
Αρχική Αττική Σε απεργιακό κλοιό η χώρα: Συλλαλητήρια για το δυστύχημα Τέμπη – Έκλεισε...

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα: Συλλαλητήρια για το δυστύχημα Τέμπη – Έκλεισε το κέντρο της Αθήνας

newsroom |

Νέος γύρος απεργιακών κινητοποιήσεων για την τραγωδία στα Τέμπη – Πλήθος κόσμου στις πορείες – Πώς κινούνται τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας από το πρωί της Πέμπτης έχει προχωρήσει η ΕΛ.ΑΣ., λόγω των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων και πορειών διαμαρτυρίας προς τη Βουλή, στο πλαίσιο της γενικής απεργίας που έχει προκηρυχθεί από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ειδικότερα, έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας από τους στύλους του Ολυμπίου Διός, στη Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος της Σέκερη, στην οδό Πανεπιστημίου και στην οδό Σταδίου.

Οι συγκεντρώσεις έχουν ως εξής:

– Η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος.

– Η ΑΔΕΔΥ έχει απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος.

– Φοιτητικοί σύλλογοι, καθώς και το συνδικάτο των λογιστών έχουν συγκεντρωθεί στα Προπύλαια.

– Το ΠΑΜΕ ανέβηκε από την Ομόνοια προς τα Προπύλαια και βρίσκεται συγκεντρωμένο κατά μήκος της Πανεπιστημίου.

– Μέλη συλλογικοτήτων και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς έχουν απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση στα Χαυτεία.

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Με στάσεις εργασίας συμμετέχουν Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ στην απεργία. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από τα σωματεία, οι συρμοί στις γραμμές 1, 2, 3 και του Τραμ θα κινηθούν από τις 10:00 έως τις 15:00, ενώ κλειστοί θα παραμείνουν με εντολή της ΕΛ.ΑΣ., οι σταθμοί «ΣΥΝΤΑΓΜΑ», «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ» και «ΟΜΟΝΟΙΑ» κατά το χρονικό αυτό διάστημα λειτουργίας των γραμμών του Μετρό.

Σε στάση εργασίας, από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 09:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας, προχωρούν οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία (ΟΑΣΑ). Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, τα λεωφορεία στην Αττική θα κινούνται κανονικά από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Με τον τρόπο αυτόν θα εξυπηρετηθούν και οι πολίτες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια.

Με στάση εργασίας συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ στην 24ωρη απεργία. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ – ΟΣΥ, τα τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 09:00 έως τις 21:00.

Προαστιακός Σιδηρόδρομος

Λόγω της απεργίας που κήρυξε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς, δεν θα πραγματοποιηθούν δρομολόγια καθ’ όλο το 24ωρο στον προαστιακό σιδηρόδρομο.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς, στην ανακοίνωσή της, αναφέρει: «Στην προσπάθεια να χυθεί άπλετο φως στα αίτια του δυστυχήματος και στην απόδοση ευθυνών σε αυτούς που πραγματικά τους αναλογούν, όσο ψηλά και αν βρίσκονται, η Ομοσπονδία θα σταθεί αρωγός. Είμαστε μαζί. Είμαστε ενωμένοι, μακριά από αλληλοκατηγορίες και πολιτικές σκοπιμότητες. Είμαστε δίπλα στους συγγενείς των συναδέλφων μας και των συμπολιτών μας που έχασαν τόσο άδικα τους δικούς τους ανθρώπους, με την υπόσχεση να φτάσουμε το μαχαίρι στο κόκαλο. Υποσχόμαστε σε όλη την Ελληνική Κοινωνία έναν ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ και ΑΣΦΑΛΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ».

Επιπρόσθετα, δεμένα θα παραμείνουν και τα πλοία την Πέμπτη (16/3). «Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στη σημερινή συνεδρίαση της, αποφάσισε ομόφωνα, την συμμετοχή της Ομοσπονδίας μας στην 24ωρη Πανεργατική απεργία για την τραγωδία στα Τέμπη, που αποφασίστηκε ομόφωνα στις 12-03-2023 από τους αντιπροσώπους του 38ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, η οποία και αρχίζει την 00.01 ώρα της 16-03-2023, ημέρα Πέμπτη, και λήγει στις 24.00 της ίδιας ημέρας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΠΝΟ.

Ακυρώσεις πτήσεων

Στην απεργιακή κινητοποίηση ανακοίνωσαν πως συμμετάσχουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Έτσι, δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πτήση από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια τη σημερινή μέρα. Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας ενημερώνει για τη συμμετοχή της στην απεργία της Πέμπτης (16/3) και καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση (από 00:01 ως 00:00).

Σε αυτό το πλαίσιο, η AEGEAN και η Olympic Air ενημερώνουν το επιβατικό κοινό ότι είναι υποχρεωμένες να προβούν σε ακυρώσεις του συνόλου των προγραμματισμένων πτήσεων του εσωτερικού και του εξωτερικού δικτύου.

Οι επιβάτες που διαθέτουν εισιτήρια σε πτήσεις που επηρεάζονται, θα λάβουν μήνυμα από την εταιρεία ή από τα αντίστοιχα ταξιδιωτικά γραφεία μέσω των οποίων προμηθεύτηκαν τα εισιτήριά τους.

Για τους επιβάτες όλων των πτήσεων που επηρεάζονται παρέχεται η δυνατότητα αλλαγής εισιτηρίων χωρίς κόστος επανέκδοσης και διαφορά ναύλου.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούνται οι επιβάτες να επισκεφθούν το site της AEGEAN (www.aegeanair.com) και της Olympic Air (www.olympicair.com) ή να επικοινωνήσουν στα παρακάτω τηλέφωνα:

Για την AEGEAN:

  • 801 1120000 (από σταθερό), 210 6261000 (από κινητό).

Για την Olympic Air:

  • 801 801 0101 (από σταθερό), 210 3550500 (από κινητό).

Τελευταία Νέα