Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2023 | 08:17
Αρχική Αττική Πυρκαγιές: «Πορτοκαλί» συναγερμός την Παρασκευή σε Αττική και ακόμα πέντε περιοχές

Πυρκαγιές: «Πορτοκαλί» συναγερμός την Παρασκευή σε Αττική και ακόμα πέντε περιοχές

newsroom |

Πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς την Παρασκευή – Η υψηλή ευφλεκτότητα και οι ενισχυμένοι άνεμοι θέτουν σε επιφυλακή Πυροσβεστική και αρμόδιες αρχές

Δύσκολή ήταν και η σημερινή μέρα (Πέμπτη 4/8) για την Πυροσβεστική καθώς καταγράφηκαν συνολικά 52 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης τους.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για την Παρασκευή 5 Αυγούστου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα, οι περιοχές που προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) είναι οι εξής:

Aττική

νότια Εύβοια

Σάμο και Ικαρία

Χίο και Ψαρά

Δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή (5/8) αναμένεται να επικρατήσουν δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες σε μεγάλο μέρος της ανατολικής και νότιας Ελλάδας, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.

Κύρια αιτία για την επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών είναι η ενίσχυση των βόρειων ανέμων στο Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά. Επίσης, την Παρασκευή τα κατά τόπους δασικά καύσιμα θα είναι ακόμα πιο εύφλεκτα λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών και των ξηρών συνθηκών που επικράτησαν στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες. 

Αναλυτικότερα, την Παρασκευή προβλέπεται:

– Πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Αττική, Βοιωτία, κεντρική Εύβοια, Κορίνθια, Αργολίδα, Λακωνία, Σαμοθράκη, Λέσβο και Χίο.

– Τοπικά υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Λήμνο, Σάμο, Σκύρο, Ρόδο και νότια Κρήτη.

– Υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές αναμένεται σε νότια Εύβοια, Κυκλάδες, Κάσο και Κάρπαθο, και τοπικά σε Φθιώτιδα, Αρκαδία, Μεσσηνία, Ροδόπη και Έβρο.

– Τοπικά υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από επαγωγική στήλη δασικές πυρκαγιές αναμένεται σε Δυτική Στερεά Ελλάδα και βορειοδυτική Πελοπόννησο, συνοδευόμενο από μικρή πιθανότητα ανάπτυξης πυρονεφών.

Επισημαίνεται ότι στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι άνεμοι θα «ευθυγραμμίζονται» με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

Τελευταία Νέα