Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024 | 11:58
ΑρχικήΑττικήΠροσωπικός αριθμός: Τι είναι και πότε ξεκινά η εφαρμογή του - «Πράσινο...

Προσωπικός αριθμός: Τι είναι και πότε ξεκινά η εφαρμογή του – «Πράσινο φως» από το ΣτΕ

newsroom |

Νόμιμο έκρινε το ΣτΕ το Προεδρικό Διάταγμα για τον «Προσωπικό Αριθμό» των πολιτών.

Νόμιμη έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την εφαρμογή του «Προσωπικού Αριθμού» των πολιτών, που θα είναι υποχρεωτικός για τις συναλλαγές τους με τους φορείς του δημοσίου τομέα. Πρόκειται για τον μοναδικό αριθμό που θα χρειάζεται να θυμούνται οι πολίτες για τις συναλλαγές τους.

Ειδικότερα, από την εφαρμογή του και μετά, δεν θα χρειάζεται πλέον ο αριθμός του ΑΦΜ ή του ΑΜΚΑ ή της αστυνομικής ταυτότητας, κ.λπ., αλλά θα πρέπει οι πολίτες να θυμούνται έναν αριθμό, αυτό του «Προσωπικού Αριθμού». Δηλαδή, ο «ΠΑ» θα είναι υποχρεωτικός για τις συναλλαγές με τους φορείς του Δημοσίου και θα αποτελεί στοιχείο επαλήθευσης του κάθε πολίτη.

Στην πράξη, ο «ΠΑ» θα κρύψει όλους τους άλλους αριθμούς που χρησιμοποιούνται στην καθημερινότητα (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, κ.λπ.), χωρίς ωστόσο να καταργεί τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου που έχουν οι φορολογούμενοι, ο οποίος αποτελεί τον βασικό πυλώνα του «ΠΑ».

Τι αναφέρει το σχετικό διάταγμα

Αναλυτικότερα, στο ΣτΕ κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία Προεδρικό Διάταγμα για τη «διαδικασία έκδοσης και χορήγησης του «ΠΑ», μέτρα και εγγυήσεις για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

Το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ, με την υπ’ αριθμ. 60/2024 γνωμοδότησή του (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαργαρίτα Γκορτζολίδου και εισηγήτρια η πάρεδρος Ανθή Σπανού), έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και έκανε επτά νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.

Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, «ο «ΠΑ» ο οποίος είναι προδήλως χρηστικός και για τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δεν θα έχουν πλέον την υποχρέωση απομνημόνευσης πολλών αριθμών ταυτοποίησης και διατήρησης αντίστοιχων πιστοποιητικών, θα τηρείται μόνο σε ένα κεντρικό σημείο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία αποτελεί την αρμόδια αρχή για να επιβεβαίωση της ταυτότητας των πολιτών, περιλαμβάνει τα στοιχεία που είναι απολύτως αναγκαία για την επαλήθευση της ταυτότητας του φυσικού προσώπου». 

• Ακολουθήστε το attica24 σε FacebookTwitterInstagram και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα