Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024 | 11:22
ΑρχικήΠολιτικήΠέτρος Φιλίππου στο attica24: «Νικητής ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές της 21ης Μαΐου»

Πέτρος Φιλίππου στο attica24: «Νικητής ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές της 21ης Μαΐου»

newsroom |

«Πρέπει να προωθήσουμε λύσεις για τις υποδομές, για τα Κέντρα Υγείας, για τις συγκοινωνίες, για τα χωροταξικά ζητήματα που ταλανίζουν την Ανατολική Αττική», επισημαίνει ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε συνέντευξή του στο attica24

Την πεποίθηση του ότι την Κυριακή 21 Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών, εκφράζει ο υποψήφιος βουλευτής Ανατολικής Αττικής και πρώην δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, μιλώντας στο attica24.

Ο κ. Φιλίππου επισημαίνει ακόμα ότι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί την επόμενη μέρα, «θα είναι μία δημοκρατική, προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ», υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει ένα ευρύ πεδίο συζήτησης και συνεργασίας τόσο με το ΠΑΣΟΚ, όσο και με το ΜέΡΑ25.

Αναφορικά με την Ανατολική Αττική, ο Πέτρος Φιλίππου -έχοντας θητεύσει επί χρόνια τόσο ως δήμαρχος όσο και ως αντιπεριφερειάρχης στην περιοχή- σταχυολογεί μία σειρά από σημαντικά θέματα που απασχολούν την εκλογική του περιφέρεια, επικεντρώνοντας στις υποδομές, τις δημόσιες δομές υγείας, τις συγκοινωνίες και τα χωροταξικά ζητήματα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή Ανατολικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο attica24:

• Κύριε Φιλίππου, έχετε υπηρετήσει για χρόνια την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόσο από τη θέση του δημάρχου, όσο και απ’ αυτή του αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής. Τα προβλήματα είναι πολλά και ακανθώδη. Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι στο πρόσφατo debate των πολιτικών αρχηγών, δεν αναφέρθηκαν καθόλου ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αυτοδιοίκηση;

Πάντα η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτή που ασχολείται με τα προβλήματα της καθημερινότητας και έχει τη δυνατότητα να αναδείξει ζητήματα, αλλά και να αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή των πολιτών. Ακόμη και σήμερα που διεκδικώ τη βουλευτική έδρα, συνεχίζω να συλλογιέμαι αυτοδιοικητικά. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την εμπειρία μου, που 32 χρόνια τώρα έχω θητεύσει στο τιμόνι του Δήμου Σαρωνικού και στην Περιφέρεια, ως αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής. Έχει να κάνει, κυρίως, με την αγάπη μου για τον τόπο μας, για τους συμπολίτες μου, που με στηρίζουν και με τιμούν με την ψήφο τους όλα αυτά τα χρόνια.

Σαφώς και τα προβλήματα είναι ακανθώδη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σίγουρα θα είχε ενδιαφέρον, εάν στο debate των πολιτικών αρχηγών αναδεικνύονταν οι θέσεις των κομμάτων για μείζονα ζητήματα. Θα ήταν και μια ευκαιρία να μας εξηγήσει ο κ. Μητσοτάκης, με ποια λογική κατήργησε την απλή αναλογική στους ΟΤΑ και ποιο θα είναι το όφελος από την επαναφορά του δημαρχοκεντρικού συστήματος που νομοθέτησε ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης. Έτσι λειτουργεί όμως πάντα η ΝΔ. Όπως και σε κυβερνητικό επίπεδο και στο αυτοδιοικητικό, προτιμά τις συγκεντρωτικές διοικήσεις που δεν δίνουν λογαριασμό και συμπεριφέρονται αλαζονικά, ενίοτε και αυταρχικά. Στον αντίποδα εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πάντα είμαστε με την απλή αναλογική και υπέρ της κουλτούρας των συνεργασιών. Σε ευρύτερο επίπεδο έχουμε συγκεκριμένες θέσεις για τα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που απορρέουν από τη διαβούλευση που έχουμε πραγματοποιήσει με τους αντίστοιχους φορείς, αλλά κυρίως με τους ίδιους τους πολίτες. Γιατί οι θέσεις μας εκφράζουν τον λαό μας και απορρέουν από τις ανάγκες της κοινωνίας μας.

• Μετράμε αντίστροφα για τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Ποια είναι τα διλήμματα μπροστά στην κάλπη; Κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες εκλογές έρθει είτε δεύτερος, είτε πρώτος, είναι εφικτή μία κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25;

Ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μάη θα είναι ο μεγάλος νικητής και η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί την επόμενη ημέρα, θα είναι μία δημοκρατική, προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά και πιστεύουμε ότι υπάρχει ευρύ πεδίο συζήτησης και συνεργασίας τόσο με το ΠΑΣΟΚ, όσο και με το ΜέΡΑ25. Οι πολιτικές δυνάμεις εκείνες που σέβονται τον λαό και θέλουν την προκοπή του, που πιστεύουν ότι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας ήταν καταστροφική για την κοινωνία και που βλέπουν έναν άλλο δρόμο διακυβέρνησης με πυρήνα τη δικαιοσύνη και την ευημερία των πολιτών, θα σεβαστούν την εντολή της κάλπης. Την εντολή της απλής αναλογικής.

Οφείλουμε να καθίσουμε στο τραπέζι της συζήτησης και να συμφωνήσουμε πάνω σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό, που από τις πρώτες ημέρες θα δώσει ανάσα ανακούφισης στην ελληνική κοινωνία, που τόσο έχει γονατίσει από την αδιαφορία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

• Ο Αλέξης Τσίπρας έχει χαρακτηρίσει το «Συμβόλαιο Αλλαγής» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως ένα πρόγραμμα «ρεαλιστικό και ριζοσπαστικό». Ποια είναι τα μέτρα και οι άξονες που εσείς ξεχωρίζετε;

Ιδιαίτερη σημειολογία για εμάς, αποτελεί το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το «Συμβόλαιο Αλλαγής» σε ειδική εκδήλωση στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου. Όχι μόνο γιατί επιλέχτηκε αυτός ο σπουδαίος χώρος με τον ιδιαίτερο συμβολισμό και την ιστορική φόρτιση. Αλλά γιατί, επιπλέον, ήταν σε αυτόν τον ίδιο χώρο που το 2018 πραγματοποιήθηκε το Αναπτυξιακό Συνέδριο Ανατολικής Αττικής.

Δυστυχώς, τα συμπεράσματα η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να τα αγνοήσει παραδειγματικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί για μία σειρά μέτρων που θα εφαρμοστούν τις πρώτες 50 ημέρες διακυβέρνησης της δεύτερης φοράς Αριστεράς. Από αυτά τολμώ να ξεχωρίσω το αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ, τη μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%, το πλαφόν στα καύσιμα στο κατώτατο ευρωπαϊκό όριο και κατάργησή του για το αγροτικό και κτηνοτροφικό πετρέλαιο, το «πάγωμα» των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι τη νομοθετική διευθέτηση του μηχανισμού ρύθμισης χρέους, την αύξηση του κατώτατου στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή στο ύψος του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους, το ξεπάγωμα των τριετιών για άμεση «γενναία» αύξηση του μέσου μισθού, την αύξηση 10% στους μισθούς του Δημοσίου, καθώς και την ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών και θεσμικά μέτρα πάταξης της αισχροκέρδειας.

• Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για την Ανατολική Αττική, όπου θέτετε υποψηφιότητα ως βουλευτής και ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε προς τους πολίτες;

Οι συμπολίτες μου, δεν είναι απλώς ψηφοφόροι μου. Είναι οι δικοί μου άνθρωποι. Είναι οι φίλοι μου, η οικογένειά μου. Είμαι ένας άνθρωπος γέννημα-θρέμμα της Ανατολικής Αττικής. Εδώ είναι ο τόπος μου. Εδώ η ζωή μου. Και έχω πολλά όνειρα για την περιοχή μας.

Μάλλον, για να το θέσω πιο σωστά, έχω πολλούς στόχους. Για τους οποίους από την επόμενη ημέρα, εάν και εφόσον ο λαός με τιμήσει με την ψήφο του, θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις από το μετερίζι της Βουλής. Πρέπει να προωθήσουμε λύσεις για τις υποδομές, για τα Κέντρα Υγείας, για τις συγκοινωνίες, για τα χωροταξικά ζητήματα που ταλανίζουν την περιοχή και πολλά άλλα.

Ελλείψεις στις υποδομές: Η έλλειψη υποδομών, όπως χωροταξικό και σχέδια πόλης, είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που καθυστερεί εξαιτίας μίας τεράστιας γραφειοκρατίας που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πολύ σοβαρό ζήτημα το αποχετευτικό δίκτυο. Δεν νοείται ένα βήμα από την Αθήνα, σε μία περιοχή 400.000 κατοίκων να μην υπάρχει δίκτυο.

Συγκοινωνίες: Οι συγκοινωνίες στην περιοχή μας είναι πάρα πολύ υποβαθμισμένες. Εμείς προτείνουμε και θα υλοποιήσουμε συστηματική αναβάθμιση και εμπλουτισμό των συγκοινωνιών, κυρίως με καινούρια λεωφορεία. Και βέβαια ένα από τα μεγάλα αιτήματα δεκαετιών τώρα, είναι ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος. Ένα έργο απολύτως αναγκαίο και απαραίτητο, με σύνδεση με το λιμάνι του Λαυρίου και της Ραφήνας που θα δώσει τεράστια ώθηση, αναβάθμιση και ανάπτυξη στην περιοχή μας.

Υγεία: Μείζον ζήτημα η παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες. Ενώ έχουμε πάρα πολλά Κέντρα Υγείας, είναι πάρα πολύ υποστελεχωμένα. Εάν αυτά τα Κέντρα Υγείας στελεχωθούν θα μπορέσουν να προσφέρουν πάρα πολλά στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική: Ζητούμενο πολλών χρόνων και αναγκαιότητα είναι η δημιουργία ενός νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θέσει τις βάσεις για να ξεκινήσει, δυστυχώς όμως η ΝΔ που ακολούθησε, και έχοντας ως στόχο την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, πάγωσε το ζήτημα. Εμείς και πάλι θα το αναδείξουμε και θα στηρίξουμε αυτό το αίτημα των πολιτών.

Υδροδότηση περιοχών: Λόγω παλαιότητας δικτύων σε πολλές περιοχές, χρειαζόμαστε ανανέωση των παλαιών δικτύων. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η ΕΥΔΑΠ, στην οποία ανήκει η ευθύνη της υδροδότησης και της αποχέτευσης, υποδομές που δεν προχωρούν ή προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς. Ειδικά μετά την απόφαση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του νερού, θα πάρουν τα δίκτυά μας οι ιδιώτες, ενώ είναι περιουσιακά στοιχεία των δήμων και πραγματικά δεν ξέρουμε πως θα εξελιχτεί αυτή η ιστορία. Είναι ένας αγώνας που πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί, γιατί το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και θα πρέπει να διατηρήσουμε το δημόσιο χαρακτήρα του.

Πρωτογενής τομέας: Δυστυχώς, ο πρωτογενής τομέας δεν έχει καμία στήριξη, ενώ κάθε χρόνο που περνά υποβαθμίζεται και αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του. Μη μπορώντας οι αγρότες να στηρίξουν τον πρωτογενή τομέα, αφήνουν τις καλλιέργειες και βλέπουμε να φυτρώνουν παντού φωτοβολταϊκά. Εμείς θα στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα, ενώ θα προσπαθήσουμε να στρέψουμε με συγκεκριμένα κίνητρα και τη νεολαία μας να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα.

Παραλιακό μέτωπο: Θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι για την αναβάθμιση του παραλιακού μας μετώπου και του φυσικού μας περιβάλλοντος γενικότερα και αυτό όχι μόνο γιατί είναι τουριστικός πόλος έλξης, αλλά γιατί είναι το οξυγόνο το δικό μας και των κατοίκων της Αθήνας που βρίσκουν διέξοδο στην περιοχή μας. Εμείς υποστηρίζουμε πως η διαχείριση των παραλιών πρέπει να περάσει στα χέρια των δήμων και να φύγει από το σημερινό καθεστώς, που άλλες υπάγονται στα λιμενικά ταμεία ή στην ΕΤΑΔ ή στην Κτηματική Υπηρεσία.

Θα υλοποιήσουμε τους πυλώνες του Αναπτυξιακού Συνεδρίου στο Λαύριο: Το 2018 με την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο Λαύριο, στο Αναπτυξιακό Συνέδριο, είχαμε θέσεις τις βάσεις για τη λύση των ζητημάτων της περιοχής μας. Με τη ΝΔ και τη λογική της φιλελευθεροποίησης, πάγωσαν όλα τα σχέδια. Εμείς δεσμευόμαστε πως έναν-έναν τους πυλώνες ανάπτυξης που θέσαμε στο Λαύριο το 2018, ως η επόμενη ελληνική κυβέρνηση, θα τα υλοποιήσουμε έτσι ώστε να προχωρήσουμε την ανάπτυξη στην περιοχή μας.

Το οφείλουμε στην ιστορία και τον τόπο μας.

Καλώ, λοιπόν, όλους τους συμπολίτες μας την Κυριακή 21 του Μάη να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Να στείλουν το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής. Και να είναι σίγουροι πως εμείς θα σταθούμε άξιοι εκπρόσωποι των αιτημάτων τους.

Πάμε όλοι μαζί. Με τη νίκη!

Τελευταία Νέα