Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2023 | 15:53
Αρχική Πολιτική Αλ. Τσίπρας: Μηδενικό ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης - Προανακριτική για τις...

Αλ. Τσίπρας: Μηδενικό ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης – Προανακριτική για τις υποκλοπές

newsroom |

Το πρόγραμμά μας είναι απόλυτα κοστολογημένο, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη διακαναλική συνέντευξή του στο Ζάππειο

Την πεποίθηση ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πρώτο κόμμα το βράδυ των εκλογών της Κυριακής (21/5) θα σχηματίσει κυβέρνηση, διατύπωσε το μεσημέρι της Τρίτης ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χαρακτήρισε «απόλυτα κοστολογημένο» το πρόγραμμα του κόμματός του, ενώ όπως τόνισε εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτος στις εκλογές θα σχηματίσει άμεσα μία προοδευτική κυβέρνηση. Παράλληλα, τόνισε πως ένα από τα βασικά μελήματα του ΣΥΡΙΖΑ αν κυβερνήσει είναι να μηδενιστεί ο ΦΠΑ για τα είδη άμεσης ανάγκης. Ακόμη, εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων προαναγγέλλοντας προανακριτική επιτροπή για να απολογηθούν τα πολιτικά πρόσωπα.

«Ο λαός έχει μνήμη και εμπειρία, γνωρίζει ποιοι μάς έβαλαν στα μνημόνια και ποιοι το 2015 άφησαν τη χώρα με άδεια ταμεία και ποια κυβέρνηση κατάφερε να βγάλει τη χώρα απ’ τα μνημόνια, να ρυθμίσει το χρέος και να αφήσει 37 δισ. στα δημόσια ταμεία. Έχω πλήρη επίγνωση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και δυσκολιών της χώρας, είμαι σε διαρκή επαφή αυτά τα 4 χρόνια με Ευρωπαίους αξιωματούχους», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Το πρόγραμμα μας είναι απόλυτα κοστολογημένο και έχει στόχο να διαλύσει το σύστημα της αισχροκέρδειας», τόνισε και μίλησε για «πρεμούρα» του κ. Μητσοτάκη να δημιουργήσει την εικόνα ότι κοστίζει ακριβά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κοστολόγηση είναι εδώ, και υπολογίζεται σε 5,5 δισ. σε ετήσια βάση ανέφερε και πρόσθεσε ότι το κόστος αυτό είναι απολύτως εύλογο και βιώσιμο. «Υπάρχει το σκέλος των δαπανών αλλά και εκείνο των εσόδων» σημείωσε.

Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έτοιμη μια ΠΝΠ με τρία άρθρα:

– Το πρώτο είναι η αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

– Το δεύτερο έχει να κάνει με την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

– Το τρίτο είναι μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ που από τότε που θα εφαρμοστεί έως το τέλος του έτους, δηλαδή για έξι μήνες, είναι 1,4 δισ. ευρώ.

Ερωτηθείς για τις συνεργασίες υποστήριξε ότι το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα έχει τη δυνατότητα να φτιάξει συγκυβέρνηση. Αν είναι η ΝΔ πρώτη ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να φτιάξει κυβέρνηση δεν θα το ρισκάρει, εκτίμησε. Αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος θα έχουμε κυβέρνηση, τόνισε, προσθέτοντας ότι η προοδευτική κυβέρνηση θα στηρίζεται σε ένα πρόγραμμα για ανάταξη της οικονομίας, στήριξη της κοινωνίας, επαναφορά της δημοκρατίας στην εξουσία.

«Δεν είναι το όραμα μου ούτε το σχέδιο μου να φτιάξω μια κυβέρνηση που θα στηρίζεται στην ανοχή ενός κόμματος. Θέλω κυβέρνηση σταθερή, μακράς πνοής», σημείωσε.

«Δεν είναι το όραμα μου ούτε το σχέδιο μου να φτιάξω μια κυβέρνηση που θα στηρίζεται στην ανοχή ενός κόμματος. Θέλω κυβέρνηση σταθερή, μακράς πνοής», σημείωσε.

Σχολίασε ότι κ. Βαρουφάκης αυτοεξαιρέθηκε αυτοβούλως από το προσκλητήριο των προοδευτικών δυνάμεων, μίλησε για ανοησίες σε ό,τι αφορά τα περί «Δήμητρας» ενώ αναφέρθηκε σε μεγάλο δώρο του Γιάνη Βαρουφάκη στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Αν δεν υπήρχε ο κ. Βαρουφάκης, ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να τον εφεύρει. Ήταν το αλτερ έγκο του σε όλη την προεκλογική περίοδο. Με την εμμονή του έκανε πολύ μεγάλο δώρο. Δεν ξέρω αν ήταν συνεννοημένοι ή αν απλά ήταν μια χρήσιμη προσφορά του κ. Βαρουφάκη στον κ. Μητσοτάκη», σχολίασε.

Οι νέοι άνθρωποι την τελευταία τετραετία «στοχοποιήθηκαν»

Την άποψη ότι οι νέοι άνθρωποι την τελευταία τετραετία «στοχοποιήθηκαν» από την κυβέρνηση εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο πιστεύει ότι οι νέοι αυτή τη φορά θα προσέλθουν στις κάλπες. «Πέρασε μια τεραετία στοχοποίησης για τους νέους ακόμα και για τη διασπορά κορωνοϊού. Ζήσανε στο πετσί τους μια πολιτική εχθρότητας, συντριβής των ονείρων και των δικαιωμάτων τους», είπε. Μίλησε για την «πρωτοφανή θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής» αλλά και την «εργασιακή ζούγκλα» και τα «περιστατικά αυταρχισμού». «Έχουν πολλούς λόγους να αξιοποιήσουν το όπλο τους, που είναι η ψήφος τους», είπε.

Μηδενικό ΦΠΑ σε είδη άμεσης ανάγκης

Σε ερώτηση για τη μείωση του ΦΠΑ και κατά πόσο είναι αποτελεσματικό μέτρο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως είναι «πολύ δύσκολο κανείς να προσπαθήσει να υπερασπιστεί ένα επιχείρημα που δεν έχει καμία λογική». Σημείωσε ότι ακόμα και ο πρωθυπουργός μείωσε τον ΦΠΑ σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως την οικοδομή και το τουριστικό πακέτο, προκειμένου ν’ αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα. Το ίδιο, είπε, θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να πέσουν οι τιμές σε βασικά προϊόντα. «Μην προσπαθούμε να συγκρουστούμε με την κοινή λογική», ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι σε είδη άμεσης ανάγκης ο ΣΥΡΙΖΑ θα θεσπίσει μηδενικό ΦΠΑ, ενώ όπως είπε ιδιαιτέρως σημαντικό είναι να γίνονται «ουσιαστικοί έλεγχοι» και όχι «έλεγχοι μαϊμού» «όπως κάνει τώρα το υπουργείο Ανάπτυξης».

Εξωτερική πολιτική: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τη χώρα στις ράγες της εθνικής γραμμής

Για τις εξελίξεις στην Αλβανία με τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη, ο Αλέξης Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων πως επί διακυβέρνησης του, όταν ο Έντι Ράμα ζητούσε να κάνει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα κι εκείνος στα Τίρανα, «δεν το έκανα γιατί είχα θέσει ως όρο την προώθηση των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνική μειονότητας στην Αλβανία». «Τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης 4 χρόνια για τα δικαιώματα; Το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν η επικοινωνία. Ιδιωτική εξωτερική πολιτική; Πού είναι τα εθνικά μας συμφέροντα; Και έχει το θράσος να εγκαλεί εμάς για τον πατριωτισμό μας;», είπε μεταξύ άλλων.

Μίλησε για υποκρισία και φαρισαϊσμό στην προεκλογική στάση του κ. Μητσοτάκη το ’19 και τη στάση του ως πρωθυπουργού για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που τώρα την τηρεί, όπως είπε.

Είπε ότι στην εξωτερική πολιτική ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τη χώρα στις ράγες της εθνικής γραμμής: πυλώνας σταθερότητας, γέφυρα συνεργασίας, αλλά ταυτόχρονα η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και δικαίων θα είναι αδιαπραγμάτευτη «όπως ήταν και τα 4 χρόνια που κυβερνήσαμε».

Σύσταση Προανακριτικής για διαλεύκανση της υπόθεσης των υποκλοπών

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι υπάρχει θέμα εκβιασμού του πολιτικού κόσμου μέσω των υποκλοπών, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «μιλάμε για ωμή παραβίαση του κράτους δικαίου, αποδεδειγμένη παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών με στοιχεία». «Έχουμε την παρακολούθηση από ένα κέντρο που ήταν υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργού μέσα απ’ το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Μητσοτάκης το συγκάλυπτε 9 μήνες, έκανε Εξεταστική για να το συγκαλύψει επικαλούμενος το εθνικό απόρρητο» είπε και προσέθεσε ότι ήρθε προχθές στο ντιμπέιτ και «ομολόγησε» ότι είναι σκάνδαλο και ότι δεν υπήρξε εθνικός λόγος της παρακολούθησης, άρα δεν υπήρχε λόγος επίκλησης του εθνικού απορρήτου, ανέφερε.

«Ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να καταστήσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους συνένοχους στη συγκάλυψη», είπε.

Παράλληλα σημείωσε ότι 9 μήνες τώρα «με ευθύνη και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έχουμε μια έρευνα όπου δεν έχει κληθεί ούτε ένας ύποπτος», προσθέτοντας ότι «η αρμόδια εισαγγελέας της ΕΥΠ υπέγραφε παρανόμως αφού δεν υπήρχε εθνικός λόγος της παρακολούθησης και είναι ακόμη στη θέση της».

Υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο θέμα που πρέπει να απασχολήσει τον πολιτικό κόσμο «αφορά τη συγκάλυψη και το πού βρίσκονται τα στοιχεία των παρακολουθήσεων» του μισού πολιτικού συστήματος και οικονομικού κόσμου και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως είπε. «Όποιος κρατά αυτά τα χιλιάδες gigabyte στα χέρια του έχει τη δυνατότητα να εκβιάζει το πολιτικό και οικονομικό σύστημα την επόμενη δεκαετία και να κάνει κακό και στα εθνικά μας θέματα».

«Αν έρθει η ΝΔ πρώτο κόμμα θα υπάρξει συγκάλυψη. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα με προοδευτική πλειοψηφία μια από τις πρώτες κινήσεις είναι να προχωρήσουμε προς την κάθαρση του δημόσιου βίου» είπε και σημείωσε: «Γιατί ο κ. Ανδρουλάκης μιλά για Εξεταστική; Έγινε Εξεταστική. Θα πρέπει να πάμε σε Προανακριτική. Τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται οφείλουν να λογοδοτήσουν. Με βάση όσα το Σύνταγμα ορίζει θα προχωρήσουμε στη Βουλή στη σύσταση Προανακριτικής στην κατεύθυνση της διαλεύκανσης. Όχι μόνο για να μάθουμε ποιος αλλά και πού βρίσκονται αυτά τα τεκμήρια. Ελπίζω να το αποδεχθεί ο κ. Ανδρουλάκης».

Τέμπη

Για την τραγωδία των Τεμπών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε: «Ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια δήλωση ντροπιαστική. Είπε ότι τα Τέμπη ήταν μια πρόσκαιρη ζημιά την οποία ξεπέρασε. Από την πρώτη στιγμή είπε ότι την ευθύνη είχε ένας σταθμάρχης. Ποιο γαλάζια βύσμα τον έβαλε εκεί, χωρίς προϋπηρεσία; Γιατί αυτά τα ψέματα με την τηλεδιοίκηση; Ήθελαν να μας πείσουν ότι υπήρχε τηλεδιοίκηση, ενώ αυτή καταστράφηκε μετά τις εκλογές, το 2019. Μας έλεγαν ότι δεν υπήρχε ποτέ και ότι επί των ημερών μας κάηκε. Αυτή είναι αθλιότητα τους. Ένας δεν αποκατέστησε αυτή τη ζημιά και ο κ. Καραμανλής έλεγε ντροπή. Τώρα είναι υποψήφιος στις Σέρρες επειδή λέγεται Καραμανλής. Αυτό είναι το κόμμα της ΝΔ. Οικογενειοκρατία παντού. Πρέπει μνα υπάρξουν απαντήσεις».

Τελευταία Νέα