Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021 | 02:14
Αρχική Αττική Οι δέκα περιοχές που κινδυνεύουν άμεσα από τις πλημμύρες

Οι δέκα περιοχές που κινδυνεύουν άμεσα από τις πλημμύρες

newsroom |

Σύμφωνα με τον καθηγητή Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμη Λέκκα, τα αντιπλημμυρικά έργα έχουν καθυστερήσει, ενώ ακόμα και μια μέτρια βροχόπτωση μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμης Λέκκας, μετά τη βιβλική καταστροφή που σημειώθηκε εξαιτίας των πλημμυρών στη βόρεια Εύβοια, τονίζοντας πως υπάρχουν δέκα περιοχές στη χώρα οι οποίες κινδυνεύουν άμεσα να πληγούν από τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Λέκκα και της επιστημονικής του ομάδας, μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν πλημμυρικά φαινόμενα συγκεντρώνουν οι εξής περιοχές:

Πέντε περιοχές στην Εύβοια: Η Λίμνη, η Αγία Άννα και η βορειοανατολική περιοχή.

Τρεις περιοχές στην Αττική: Οι Αχαρνές, το Θριάσιο Πεδίο (Ελευσίνα, Μαγούλα, Ασπρόπυργος, Μάνδρα) και τα Μέγαρα μαζί με τον Σχίνο.

Δύο περιοχές στην Πελοπόννησο: Ο Δήμος Πύργου και η Αρχαία Ολυμπία. 

«Οι περιοχές που υπέστησαν τις πυρκαγιές έχουν να αντιμετωπίσουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, φαινόμενα διάβρωσης, φαινόμενα κατολισθήσεων και ουσιαστικά αποκλεισμούς μεγάλων περιοχών όπως έγινε σήμερα (Κυριακή) στην Εύβοια. Χρειάζονται επείγοντα καινοτόμα μέτρα, τα οποία ουσιαστικά θα μειώσουν τις επιπτώσεις από ένα φαινόμενο όπως αυτό στην Εύβοια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικής Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι Αχαρνές έχουν υψηλό δυναμικό διάβρωσης

Όπως επισημαίνει ο κ. Λέκκας, τα αντιπλημμυρικά έργα έχουν καθυστερήσει, ενώ ακόμα και μια μέτρια βροχόπτωση μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα.

«Εδώ είχαμε να κάνουμε ουσιαστικά με μια πολύ μικρή βροχόπτωση, της τάξης των 50 χιλιοστών. Δεν είχαμε να κάνουμε με μια βροχόπτωση τεράστια. Φανταστείτε αν εμφανιζόταν μια τεράστια βροχόπτωση πάνω από 100 χιλιοστά, πάνω από 200 χιλιοστά», υπογραμμίζει ο κ. Λέκκας και προσθέτει: «Οι Αχαρνές έχουν ένα υψηλό δυναμικό διάβρωσης, έχουν ένα πυκνό υδρογραφικό δίκτυο, τα εδάφη είναι ευάλωτα σε διάβρωση και όλα αυτά μαζί ουσιαστικά συντείνουν όταν προκύψει μία μικρή βροχόπτωση να έχουμε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα».

Τελευταία Νέα