Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2023 | 11:29
Αρχική Υγεία Κορωνοϊός: Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο - Τι εξετάζουν οι...

Κορωνοϊός: Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο – Τι εξετάζουν οι ειδικοί

newsroom |

Επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες με πιο «χαλαρά» μέτρα τον Σεπτέμβριο – Ατομική ευθύνη για τη μάσκα, πιθανό να μην είναι υποχρεωτικά τα self test

Λιγότερο από ένας μήνας, συγκεκριμένα στις 12 Σεπτεμβρίου, απομένει για την επιστροφή των μαθητών και των εκπαιδευτικών στα σχολεία μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση σχετικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον κορωνοϊό που θα ισχύσουν.

Το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, αναμένεται να ανακοινώσουν ένα νέο πρωτόκολλο επιστροφής των μαθητών στα σχολεία, το οποίο δεν θα θυμίζει το πολύπλοκο σχέδιο με τα self test. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που μεταδίδονται, είναι αρκετά πιθανό το νέο αυτό πρωτόκολλο να εμπεριέχει και την έννοια της προσωπικής ευθύνης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρα Ψαλτοπούλου, εκτίμησε ότι «πηγαίνουμε σε παραλλαγές με μεγαλύτερες μολυσματικότητες», δίνοντας παράλληλα απαντήσεις για το ζήτημα που έχει αρχίσει να απασχολεί γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς.

«Το πιο πιθανό σενάριο, μετά από 2,5 – 3 χρόνια με κορωνοϊό, είναι πλέον να υπάρχει ατομική ευθύνη και να υπάρχει η δυνατότητα και στα παιδιά και στους ενήλικες είτε να φορέσουν τη μάσκα, είτε να μην τη φορέσουν. Αυτό δεν είναι μόνο για τη χώρα μας, είναι και ευρωπαϊκά είναι και διεθνώς. Βλέπουμε το CDC της Αμερικής πλέον δεν μπαίνει τόσο στη διαδικασία απομόνωσης, όσο στη χρήση μάσκας και λειτουργίας του ατόμου με μάσκα», σημείωσε η κυρία Ψαλτοπούλου.

«Όλος ο κόσμος είναι κουρασμένος απ’ όλη αυτή τη διαχείριση του κορωνοϊού και πλέον εναπόκειται στη δική του δυνατότητα και του δασκάλου που έχει προβλήματα υγείας να φορέσει τη μάσκα προκειμένου να προστατευτεί. Παρόλα αυτά, έχουμε 3-4 εβδομάδες μέχρι εκεί και σίγουρα θα παίξει μεγάλο ρόλο η επιδημιολογική εικόνα που θα υπάρχει και οι δυνατότητες οι εμβολιαστικές σταδιακά με το νέο εμβόλιο», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υπόκεινται οι μαθητές σε υποχρεωτικό έλεγχο με self test. «Το τεστ, καλό είναι να δίνεται ως ένα βαθμό αυτή η δυνατότητα σε νόσηση μαζικού ελέγχου, σίγουρα η Επιτροπή και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας κατάλληλα θα αποφασίσει κάθε πότε πρέπει να γίνεται και κατά πόσο πρέπει να γίνεται», είπε χαρακτηριστικά.

Τελευταία Νέα