Σάββατο, 3 Ιουνίου 2023 | 04:38
Αρχική Πολιτική ΚΚΕ: Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπ. Προστασίας του Πολίτη για τα φαινόμενα...

ΚΚΕ: Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπ. Προστασίας του Πολίτη για τα φαινόμενα αστυνομικής βίας

newsroom |

Με αφορμή και τα χθεσινά γεγονότα – επεισόδια στην πλατεία Νέας Σμύρνης

Στην κατάθεση επίκαιρης ερώτησης προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με αφορμή και τα χθεσινά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην πλατεία Νέας Σμύρνης, κατέθεσε ο βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

Ο κ. Παφίλης, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για κλιμάκωση της κρατικής τρομοκρατίας και καταστολής με αφορμή τα απαράδεκτα γεγονότα αστυνομικής βίας σε βάρος κατοίκων της Νέας Σμύρνης.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Οι χθεσινές απρόκλητες επιθέσεις αστυνομικών δυνάμεων στη Ν. Σμύρνη, με ξυλοδαρμούς και προπηλακισμούς κατοίκων, περαστικών, ακόμη και οικογενειών με μικρά παιδιά, όπως προκύπτει και από τα σχετικά βίντεο που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, αποτελούν ένα νέο σοβαρό κρίκο στην αλυσίδα της κλιμακούμενης κρατικής καταστολής.

Είναι επίσης προκλητική η προσπάθεια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μέσω ανακοίνωσης της ΕΛΑΣ, να διαστρεβλώσει κατάφωρα τα χθεσινά γεγονότα, κάνοντας κυριολεκτικά το «άσπρο-μαύρο», και να ενοχοποιήσει τους κατοίκους, περιοριζόμενη στην αναγγελία σχετικής ΕΔΕ για την αποτρόπαιη αστυνομική βία, προκειμένου να κατευνάσει τις αυξανόμενες λαϊκές αντιδράσεις.

Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη τόσο για τις επιθέσεις αυτές, όσο και συνολικά για την απογείωση της αστυνομικής βίας και αυταρχισμού, η οποία εκδηλώνεται καθημερινά, με -στρατιωτικού χαρακτήρα- περιπολίες αστυνομικών σωμάτων, ξυλοδαρμούς και προσαγωγές, και την οποία συνειδητά καθοδηγεί.

Η καταστολή αυτή εκδηλώνεται στις συνθήκες της πανδημίας και ενώ η κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, προωθεί και ψηφίζει σωρεία αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων, που προκαλούν τη λαϊκή οργή, αγανάκτηση και κινητοποίηση. Πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο -καταδικασμένος στη συνείδηση της νεολαίας και του λαού- νόμος Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη. Την ίδια ώρα, προετοιμάζονται τα νομοθετικά τερατουργήματα στα εργασιακά και το νέο συνδικαλιστικό νόμο.

Αντί, μπροστά στην έξαρση της πανδημίας, να στηρίξει αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα υγείας, να λάβει αυξημένα μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η κυβέρνηση φέρνει αντιλαϊκούς νόμους και εξαπολύει αστυνομικές δυνάμεις να ενοχοποιούν, να τρομοκρατούν και να επιτίθενται στον «εχθρό-λαό», προκειμένου να εκφοβίσει και να επιβάλει σιγή νεκροταφείου.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
– Πως τοποθετείται απέναντι στα χθεσινά απαράδεκτα γεγονότα αστυνομικής βίας σε βάρος κατοίκων της Ν. Σμύρνης, όπως και γενικότερα στην κλιμάκωση της κρατικής τρομοκρατίας και καταστολής απέναντι στον «εχθρό-λαό»;
– Ποια ουσιαστικά μέτρα πρόκειται να λάβει, ώστε να τιμωρηθούν παραδειγματικά όχι μόνο οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στις απρόκλητες αυτές επιθέσεις, αλλά και όσοι έδωσαν τη σχετική εντολή.
– Ποια ουσιαστικά μέτρα πρόκειται να λάβει, ώστε να σταματήσει το όργιο της καταστολής και αστυνομικής αυθαιρεσίας;

Τελευταία Νέα