Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2022 | 02:12
Αρχική Αθλητισμός Κατεδαφίστηκε το ιστορικό «Παπαστράτειο» - Ξεκινούν τα έργα του νέου γηπέδου 📷

Κατεδαφίστηκε το ιστορικό «Παπαστράτειο» – Ξεκινούν τα έργα του νέου γηπέδου 📷

newsroom |

Μετά από μία 15ετία εγκατάλειψης το ιστορικό κλειστό γυμναστήριο του Πειραιά γκρεμίστηκε και άμεσα αναμένεται να εκκινήσουν οι εργασίες κατασκευής ενός σύγχρονου γηπέδου 1.500 θέσεων

Ολοκληρώθηκαν τα έργα αποξήλωσης του ιστορικού κλειστού γυμναστηρίου «Πέτρος Καπαγέρωφ» (Παπαστράτειο) στον Πειραιά, το οποίο θα ανακατασκευαστεί με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής συνολικού προϋπολογισμού 8,5 εκατ. ευρώ

Ήδη, τις προηγούμενες ημέρες τελείωσαν οι πρόδρομες εργασίες στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, καθώς και τα έργα αποξήλωσης του γηπέδου (παρκέ, κερκίδες, βασικός κορμός κτιρίου).

Παράλληλα με τις εργασίες αποξήλωσης οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 90%, έχει ξεκινήσει και η μεταφορά των υλικών καθαίρεσης ώστε την Παρασκευή (12/8) να έχει επιτευχθεί η απομάκρυνση του συνόλου των μεταλλικών στοιχείων.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου είναι υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και θα παραδοθεί για χρήση και λειτουργία στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού/ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά, που είναι ο φορέας διαχείρισης του χώρου. Στόχος είναι, σύμφωνα με τις λειτουργικές απαιτήσεις της Γ.Γ. Αθλητισμού, να μετατραπεί σε ένα νέο σύγχρονο κλειστό γυμναστήριο, χωρητικότητας 1.500 θεατών, το οποίο θα μπορεί να φιλοξενεί αγώνες μπάσκετ και βόλεϊ (επίπεδου Α1 κατηγορίας) και προπονήσεις ακαδημιών χάντμπολ και φούτσαλ.

Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, επισημαίνει: «Συνεπείς στα χρονοδιαγράμματα που έχουμε θέσει, προχωράμε με ταχείς ρυθμούς τα έργα για την ανακατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου «Π. Καπαγέρωφ», ένα έργο που ήταν «παγωμένο» για πάνω από 15 χρόνια, και το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο αθλητικό έργο το οποίο γίνεται στον Πειραιά μετά το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Μετά από πολλά χρόνια αναμονής οι Πειραιώτες και όλοι οι φίλοι του αθλητισμού θα έχουν στη διάθεσή τους ένα υπερσύγχρονο αθλητικό κέντρο, σημείο αναφοράς για τον αθλητισμό στην Αττική».

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Σταυρούλα Αντωνάκου, τόνισε: «16 χρόνια εγκατάλειψης ήταν αρκετά. Η ιστορική έδρα του Ολυμπιακού – Εθνικού – Ιωνικού – Πειραϊκού κ.ά., θα γίνει ένα υπερσύγχρονο γήπεδο μπάσκετ, βόλεϊ, χωρητικότητας 1.500 θεατών».

Το έργο ανακατασκευής

Στο αντικείμενο του έργου εντάσσονται ένα κλειστό γυμναστήριο, που περιλαμβάνει γήπεδο κατάλληλο για αγώνες μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, φούτσαλ, αγωνιστικό χώρο για ρυθμική γυμναστική, σταθερές κερκίδες εκατέρωθεν της μακριάς πλευράς του γηπέδου, χωρητικότητας 1.500 θεατών με διακριτούς χώρους VIP και δημοσιογράφων, συγκρότημα βοηθητικών χώρων που περιλαμβάνει χώρους εξυπηρέτησης αθλουμένων, προπονητών, διαιτητών ιατρικής υποστήριξης κλπ., χώρους διοικητικής υποστήριξης, αίθουσες εκγύμνασης και αίθουσα δημοσιογράφων, χώρους εξυπηρέτησης θεατών, αποθήκες και μηχανολογικούς χώρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χώροι του γυμναστηρίου θα εξυπηρετούν όχι μόνο την προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία, αλλά και τη χρήση του για αθλητικές διοργανώσεις ΑΜΕΑ.

Αναλυτικά, οι εργασίες που θα εκτελεστούν αφορούν:

Προσθήκη κερκίδων κατ’ επέκταση των παλιών, εκατέρωθεν του αγωνιστικού χώρου.

Εκμετάλλευση του ενδιάμεσου ορόφου που δημιουργείται κάτω από τις νέες κερκίδες για την εξυπηρέτηση των θεατών (φουαγέ, WC κοινού και ΑΜΚ, διάδρομοι προσπέλασης που να μην περνούν από τον αγωνιστικό χώρο).

Διαμόρφωση του χώρου των πρώην αποδυτηρίων (βόρεια πλευρά) ώστε να περιλαμβάνουν όλες τις απαιτούμενες λειτουργίες σύμφωνα με τις απαιτήσεις ΓΓΑ, συγκρότημα αποδυτηρίων αθλητών ΑΜΚ, χώρο φυσικοθεραπείας, αποδυτήρια διαιτητών ανδρών γυναικών, αποδυτήρια προπονητών, ιατρείο, χώρο ελέγχου anti-doping.

Αναδιαμόρφωση των χώρων κάτω από τις κερκίδες στη νότια πλευρά για τη δημιουργία χώρου προθέρμανσης αθλητών, αίθουσας συνεντεύξεων και προβολών, γραφείων διοίκησης και χώρων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Προσθήκη εξωτερικά του κτιρίου ανελκυστήρα και υπαίθριας μεταλλικής ράμπας ΑΜΕΑ για την προσπέλαση στις κερκίδες θεατών ΑΜΕΑ.

Εγκατάσταση στον οικίσκο του περιβάλλοντος χώρου των απαραίτητων χώρων Η/Μ (οικίσκος ΔΕΗ και υποσταθμός).

Διαμορφώσεις περιβάλλοντα χώρου για την εξασφάλιση της ανεξάρτητης εισόδου-εξόδου θεατών, αθλητών, δημοσιογράφων, VIP και εργαζομένων.

Εγκατάσταση εναλλακτικών συστημάτων ηλεκτρικού ρεύματος, θέρμανσης και ψύξης.

Επισκευή και συντήρηση της υφιστάμενης σιδηράς περίφραξης και συμπλήρωση περίφραξης όπου απαιτείται για τη διαμόρφωση των νέων εισόδων.

Κατασκευή νέων πυλών εισόδου – εξόδου αθλητών, θεατών και ΑΜΚ (οδό Φωκίωνος) από σκυρόδεμα.

Νέες σιδηρές (όμοιες με τις υφιστάμενες στην οδό Γραβιάς) θύρες εισόδου – εξόδου θεατών, διοίκησης, δημοσιογράφων και επισήμων (Γραβιάς).

Κτήριο Υποσταθμού και οικίσκος ΔΕΗ.

Φύτευση υψηλού και χαμηλού πράσινου.

Δίκτυο ραμπών πρόσβασης ΑΜΚ σύμμικτης κατασκευής με μεταλλικό φέροντα οργανισμό στα μεγαλύτερα ύψη.

Καθαίρεση παλαιάς πλακόστρωσης και υπόβασης και δημιουργία νέας υπόβασης και επικάλυψης με πλακόστρωση στη νέα στάθμη εισόδου του κτιρίου.

Κατασκευή κλιμάκων από μπετόν περιμετρικά του κτιρίου για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους.

Ο περιβάλλων χώρος θα εξοπλιστεί κατάλληλα με σκιάστρα, παγκάκια ξεκούρασης, κάδους απορριμμάτων, φωτιστικά κλπ.

Τελευταία Νέα