Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021 | 01:23
Αρχική Αττική Δυτική Αττική Κακοκαιρία: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δρόμους της Δυτικής Αττικής - Σε επιφυλακή οι...

Κακοκαιρία: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δρόμους της Δυτικής Αττικής – Σε επιφυλακή οι δήμοι της περιοχής

newsroom |

Έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Δυτικής Αττικής – Σε ετοιμότητα δηλώνουν οι τοπικοί φορείς μέσω των μηχανισμών τους για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων – Ανακοινώσεις από τους Δήμους Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μάνδρας – Ειδυλλίας, Μεγαρέων και Φυλής

Έκτακτες αποφάσεις ελήφθησαν το πρωί της Πέμπτης από το αρμόδιο Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, έπειτα από συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης που συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Λευτέρης Κοσμόπουλος, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Μπάλλος» που πλήττει την Αττική και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Με εισηγήσεις και προτάσεις των εκπροσώπων των δήμων και των σωμάτων ασφαλείας της Δυτικής Αττικής, λαμβάνονται αποφάσεις για τις ώρες εξέλιξης των καιρικών φαινομένων:

Απαγόρευση κυκλοφορίας από την Πέμπτη 14/10/2021 έως και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες της 16ης/10/2021, ημέρα Σάββατο, στους παρακάτω δρόμους:

Από Δίστρατα έως Παραλία Αλεποχωρίου, μέσω Αγίας Παρασκευής και μέσω Αγίου Ιωάννη Μακρινού

Από Λούμπα Αλεποχωρίου έως Ντουράκο

Από Αλεποχώρι έως Σχίνο

Από διασταύρωση Αγίου Γεωργίου Μάνδρας έως Κρύο Πηγάδι Βιλλίων (μέσω Παναγίτσας)

Από Αλεποχώρι έως Ψάθα

Παράλληλα, μηχανήματα της Περιφέρειας Αττικής βρίσκονται στα παρακάτω σημεία:

– 1 μπουλντόζα, 3 φορτωτές και 2 jcb στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας

– 1 τσάπα στο φανάρι της Μαγούλας στη Μάνδρα

– 1 τσάπα στο ρέμα Γιώργη στη Νέα Πέραμο

– 1 τσάπα στην περιοχή Πίκα στην Κινέτα

– 1 τσάπα στο ρέμα Σαρανταπόταμου στο ύψος της γέφυρας της Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου

– 1 τσάπα στο ρέμα Αγ. Αικατερίνης στη Μάνδρα

«Είμαστε σε επιφυλακή. Δυστυχώς οι προβλέψεις δείχνουν μεγάλο όγκο νερού στην περιοχή μας. Από πλευράς μας έχουμε προβεί σε ευρείας κλίμακας καθαρισμούς ρεμάτων και φρεατίων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος και πρόσθεσε: «Είμαστε σε συντονισμό με τα σώματα ασφαλείας και τους δήμους και συνιστώ στους συμπολίτες μου να αποφεύγουν επικίνδυνα για πλημμύρες σημεία».

Κλειστά τα σχολεία σε Ελευσίνα – Μαγούλα

Την ίδια στιγμή, με απόφαση του δημάρχου Ελευσίνας Αργύρη Οικονόμου, λόγω της ενδεχόμενης εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά, την Πέμπτη 14/10 και την Παρασκευή 15/10.

Έκτακτη ανακοίνωση του Δήμου Ασπροπύργου

Σε έκτακτη ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Ασπροπύργου, επισημαίνεται χαρακτηριστικά:

Ο δήμαρχος Ασπροπύργου, κ. Νικόλαος Μελετίου και η Πολιτική Προστασία του Δήμου Ασπροπύργου, ενόψει της κακοκαιρίας «Μπάλλος», καλεί όλους τους δημότες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες:

Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση, κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σας, σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων, να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

Αποφεύγετε την παραμονή σας σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους.

Αποφεύγετε την παραμονή σας σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, ιδιαίτερα αν βρίσκεστε σε περιοχές, που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν (π.χ. παραρεμάτιες περιοχές κ.λπ.)

Μη διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους, που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα. Για κανένα λόγο.

Ασφαλίστε αντικείμενα, τα οποία, αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Βεβαιωθείτε ότι, τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών σας δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Αποφεύγετε τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

Προφυλαχτείτε, αμέσως, κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπετε τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθείτε ότι, η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης και ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των Αρχών.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μπορείτε να επικοινωνείτε με τα τηλέφωνα 2132006459, 6942010111 και  6944959562.

«Μένουμε σε εγρήγορση! Μένουμε σε επιφυλακή! Ακολουθούμε τις οδηγίες».

Επικοινωνία δημάρχου Μάνδρας – Ειδυλλίας με Χρ. Στυλιανίδη

Όπως ενημέρωσε ο Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας, τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη είχε ο δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας Χρήστος Στάθης, με αφορμή την εξελισσόμενη κακοκαιρία «Μπάλλος», ενώ ακολούθησε συνάντηση με τον αντιστράτηγο – υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Ιάκωβο Κλεφτοσπύρο στην οποία συμμετείχε και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτης Κολοβέντζος.

Όπως τονίζεται, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Δήμου έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων από την ένταση της κακοκαιρίας.

Το τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου (213 2014 900) θα παραμείνει στη διάθεση των πολιτών επί 24ωρου βάσεως μέχρι την παύση των φαινομένων.

Εφίσταται η προσοχή για την αποφυγή κυκλοφορίας στις καμένες εκτάσεις, ενώ σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες οι χώροι των ΚΑΠΗ είναι έτοιμοι να φιλοξενήσουν πολίτες, σε περίπτωση που προκύψει πρόβλημα στις οικείες τους. Για τη μεταφορά τους θα υπάρχει πούλμαν του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας.

Δήμος Μεγαρέων: Έκτακτη συνεδρίαση του Σ.Τ.Ο. Πολιτικής Προστασίας

Το πρωί της Πέμπτης συνεδρίασε εκτάκτως -μέσω τηλεδιάσκεψης- και το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο του Δήμου Μεγαρέων, με θέμα συζήτησης τα μέτρα αντιμετώπισης για τα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν την ευρύτερη περιοχή λόγω της κακοκαιρίας «Μπάλλος», αλλά και τις συνέπειες που έχουν προκληθεί εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών στα Γεράνεια Όρη και στο Όρος Πατέρας.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης, δήλωσε:

«Σήμερα είναι η διεθνής ημέρα μείωσης φυσικών καταστροφών. Σύμφωνα με έκτακτα δελτία επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, που εξέδωσε η ΕΜΥ και τις προειδοποιήσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αναμένεται σφοδρή κακοκαιρία με έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή μας μέχρι την προσεχή Κυριακή και θα πρέπει όλοι μας να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα με δεδομένο ότι απειλούνται σοβαρά οι καμένες περιοχές του Αλεποχωρίου και της Κινέτας.

Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας του Δήμου είναι έτοιμος τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε οχήματα και μηχανήματα. Ανησυχούμε και επαγρυπνούμε ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες πυρκαγιές.

Μένουμε σε εγρήγορση, σε επιφυλακή και είμαστε συντονισμένοι με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Περιφερειακή ενότητα Δυτικής Αττικής, την Πυροσβεστική, το Στρατό, το Δασαρχείο, την Αστυνομία και την Τροχαία και τις εθελοντικές ομάδες και με ψυχραιμία θα αντιμετωπίσουμε την όποια έκτακτη  κατάσταση.

Το γεγονός αυτό ελπίζω να περάσει σύντομα κι ανώδυνα. Σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε σε συναγερμό».

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο Δήμος Μεγαρέων τονίζει:

Συνιστάται σε όλους, από το βράδυ απόψε μέχρι την Κυριακή 17 Οκτωβρίου:

– Να αποφεύγουν κάθε περιττή μετακίνηση κατά την διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων.

– Να ελέγξουν αν στις ταράτσες οι υδρορροές είναι βουλωμένες.

– Όσοι βρίσκονται σε περιοχές, που έχουν πλημυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ρέματα και χειμάρρους να αποφεύγουν να παραμένουν σε υπόγειους και ημιυπόγειους χώρους.

– Μην επιχειρούν να διασχίζουν για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους, που έχουν πλημυρίσει πεζοί ή με όχημα, για κανένα λόγο.

– Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι πολίτες να φροντίσουν να παρακολουθούν τις σχετικές ανακοινώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

– Να μην μετακινούνται σε δασικές περιοχές και κυρίως στις καμένες.

Σε περίπτωση ανάγκης επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα του Δήμου:

Δημαρχείο Μεγάρων: 22960 81841

Νέα Πέραμος: 22960 32640

Γραφείο Τοπικής Κοινότητας Κινέτας: 22960 65487

Οδηγίες για την κακοκαιρία από τον Δήμο Φυλής

Σε έκτακτη ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Φυλής και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλης Οικονομάκης, αναφέρεται:

Για την ασφάλειά τους, εν όψει της κακοκαιρίας «Μπάλλος», που επηρεάζει τον Δήμο μας την Πέμπτη 14 και την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021, παρακαλούνται οι συνδημότες μας:

  1. Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες.
  2. Να μην εγκαταλείπουν ογκώδη απορρίμματα και κλαδέματα στα σημεία περισυλλογής των απορριμμάτων για να αποφευχθεί η απόφραξη των φρεατίων.
  3. Να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Τελευταία Νέα