Σάββατο, 3 Ιουνίου 2023 | 05:23
Αρχική Αττική Νότια Προάστια Γλυφάδα: Άνοιξε τις πύλες του το εντυπωσιακό Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής 📷

Γλυφάδα: Άνοιξε τις πύλες του το εντυπωσιακό Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής 📷

newsroom |

Το υπερσύγχρονο δημοτικό Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής δημιουργήθηκε στο Ο.Τ. που περικλείεται από τις οδούς Επαμεινώνδα, Ηφαίστου, Δημελά και Ποσειδώνος, διαθέτοντας και παιδότοπο μαζί με χώρους πρασίνου και αναψυχής

Ένα παραμυθένιο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, με φωτεινούς σηματοδότες και τα βασικά σήματα της Τροχαίας, άνοιξε τις πύλες του σήμερα (Σάββατο 20/5) στην πόλη της Γλυφάδας, με σκοπό -μεταξύ άλλων- να διδαχθούν τα παιδιά την ασφαλή οδική συμπεριφορά.

Το εντυπωσιακό Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής κατασκευάστηκε στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Επαμεινώνδα, Ηφαίστου, Δημελά και Ποσειδώνος και περί τα τέλη Μαΐου αναμένεται να αρχίσουν τα μαθήματα, τα οποία θα διενεργούνται κατά τις απογευματινές ώρες.

«Βάλτε ζώνη στο παιδικό αυτοκίνητο – ή κράνος στο ποδήλατο και στο πατίνι – προσέξτε τις διαβάσεις, τα φανάρια και τα σήματα και ξεκινάμε», επισημαίνει στο μήνυμά του ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου. Και προσθέτει: «Σας καλωσορίζουμε στο ολοκαίνουργιο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στη Γλυφάδα μας, όχι σε μια γωνιά της πόλης μας, αλλά σε ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο».

Στο νέο πρότυπο χώρο στην πόλη των νοτίων προαστίων, συναντά κανείς εκατοντάδες νέα δέντρα και φυτά, ποιοτικό και ασφαλή παιδότοπο, φωτισμό τελευταίας γενιάς, μεγάλα πεζοδρόμια και επιφάνειες με βιοκλιματικά υλικά και με ένα δίκτυο δρόμων, σημάνσεων, διαβάσεων, κ.ά, ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά. «Έτσι πιστεύουμε ότι πρέπει να αξιοποιούνται οι μεγάλοι δημόσιοι χώροι κι έτσι πράττουμε πάντα. Με ποιοτική κατασκευή, λειτουργικούς χώρους, φαντασία και υψηλή αισθητική και πάνω απ’ όλα με αγάπη για την πόλη μας και για τους ανθρώπους της», αναφέρει ο κ. Παπανικολάου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Γλυφάδας έχει προμηθευτεί ειδικά παιδικά αυτοκινητάκια, με τα οποία θα διεξάγονται τα μαθήματα οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής, δωρεάν, στα παιδιά, με ηλεκτρονική προκράτηση. Τις προσεχείς ημέρες θα ακολουθήσει αναλυτική ανακοίνωση σχετικά για το πώς θα γίνονται τα μαθήματα ανά ομάδες παιδιών και η διαδικτυακή κράτηση παιδικού αυτοκινήτου από τους ενδιαφερόμενους, χωρίς καμία απολύτως χρέωση. Παράλληλα, με τη νέα σχολική χρονιά, σε συνεργασία με τα σχολεία της Γλυφάδας και των όμορων περιοχών, θα διεξάγονται καθημερινά και ξεχωριστές ενότητες για τις μαθήτριες και τους μαθητές.

Ο δήμαρχος Γλυφάδας δεν παρέλειψε να απευθύνει ιδιαίτερες ευχαριστίες σε όλους όσοι εργάστηκαν για να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη δημοτική μας αρχή και τους εργαζομένους στον δήμο, στο Πράσινο Ταμείο που συγχρηματοδότησε το έργο και στον πρόεδρό του Στάθη Σταθόπουλο, στην ανάδοχο εταιρεία του έργου ΖΙΤΑΚΑΤ και προσωπικά στον επικεφαλής της Διονύση Ζαφειρόπουλο και στον υπεύθυνο μηχανικό του έργου Βαγγέλη Σπηλιόπουλο, στην εταιρεία ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ που επιμελήθηκε την υπέροχη παιδική χαρά και τον αστικό εξοπλισμό και στον επικεφαλής Αντώνη Παπακυριάκη. Η ζωή μας στη Γλυφάδα συνεχίζει να αλλάζει με έργα».

Σημειώνεται ότι την ευθύνη και τον συντονισμό των μαθημάτων κυκλοφοριακής αγωγής έχει ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Νέας Γενιάς, Περικλής Δορκοφίκης, ο οποίος υπογραμμίζει:

«Σκοπός του προγράμματος είναι οι μικροί μας φίλοι να αποκτήσουν γνώσεις και να κατακτήσουν βιωματικά δεξιότητες κυκλοφοριακής αγωγής και βιώσιμης αστικής μετακίνησης.

Γεγονός είναι ότι τα παιδιά στη σχολική ηλικία βρίσκονται στη λεγόμενη «περιοχή υψηλού κινδύνου». Ο ενθουσιασμός και ο αυθορμητισμός κυριαρχούν στη συμπεριφορά τους. Παράλληλα βρίσκονται στην ηλικία που αρχίζουν να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τις διαβάσεις, τα πεζοδρόμια, να εντοπίζουν τους κινδύνους αλλά και να τους αντιμετωπίζουν. Η σωστή εκπαίδευση και ενημέρωση προετοιμάζουν τον αυριανό επιβάτη, οδηγό, ποδηλάτη ούτως ώστε να σέβεται και να εφαρμόζει τον Κ.Ο.Κ., να αναγνωρίζει τη σημασία των φωτεινών σηματοδοτών και των διαβάσεων με αποτέλεσμα να προστατεύει τον εαυτό του και τους συμπολίτες του».

Δείτε φωτογραφίες από το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής

Τελευταία Νέα