Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2023 | 15:49
Αρχική Αττική Ευθύμης Λέκκας: «Η Αττική Οδός είναι ο πιο επικίνδυνος δρόμος της χώρας»

Ευθύμης Λέκκας: «Η Αττική Οδός είναι ο πιο επικίνδυνος δρόμος της χώρας»

newsroom |

Για αποτυχία στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και σοβαρά λάθη από τη διοίκηση της Αττικής Οδού, μίλησε ο Ευθύμης Λέκκας, όσον αφορά τη διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίς»

Ως τον πιο επικίνδυνο δρόμο της χώρας χαρακτήρισε την Αττική Οδό ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του MEGA.

Ο κ. Λέκκας τόνισε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ότι «έγιναν εγκλήματα στην Αττική Οδό» και πως αν και πρόκειται για την πιο σύγχρονη οδό, ταυτόχρονα είναι και η πιο επικίνδυνη της χώρας.

Ο καθηγητής άσκησε δριμεία κριτική για τους χειρισμούς της εταιρείας λειτουργίας του αυτοκινητοδρόμου κατά την επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίς», που είχε ως συνέπεια τον πολύωρο εγκλωβισμό χιλιάδων οδηγών.

Όπως εξήγησε ο Ευθύμης Λέκκας, μπήκε στην Αττική Οδό καθαρά για ερευνητικούς λόγους, με στόχο να δει τις αδυναμίες και να καταγράψεις τα δεδομένα που υπήρχαν. Η ώρα ήταν 11 το πρωί, με τον ίδιο να αποχωρεί στις 3 το μεσημέρι.

«Από τις 11 το πρωί δεν υπήρχε καμία πληροφόρηση, ενώ είχε στρώσει το χιόνι. Δύο ώρες μετά διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε κανένα μηχάνημα που να παίρνει το χιόνι. Τα επόμενα στοιχεία ήταν ακόμα πιο επιβαρυντικά… Οι υπεύθυνοι της Αττικής Οδού δεν είχαν επίγνωση της κατάστασης. Τα οχήματα έμπαιναν χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να βγουν. Οι υπεύθυνοι δεν είχαν αντίληψη κινδύνου, δεν είχαν αντίληψη της κατάστασης», είπε.

«Δεν έφταιξε μόνο η Αττική Οδός, επιχειρησιακά δεν ήμασταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτή την καταστροφή», σημείωσε επίσης ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

Παράλληλα, έθιξε και ένα σοβαρό ζήτημα ασφάλειας κατασκευαστικής φύσεως στον υπερσύγχρονο αυτοκινητόδρομο, λέγοντας πως αν και η Αττική Οδός αποτελεί στο μεγαλύτερο μέρος της ένα ανοιχτό «τούνελ», δεν υπάρχουν έξοδοι διαφυγής για τους οδηγούς μεταξύ των εξόδων για τα οχήματα.

«Η Αττική Οδός, παρόλο που είναι μία σύγχρονη οδός, είναι η πλέον επικίνδυνη οδός της χώρας, γιατί δεν υπάρχει διαφυγή. Θα έπρεπε μέσα στα 2 με 5 χιλιόμετρα να υπάρχουν διέξοδοι για τον κόσμο, δεν υπήρχαν! Αντί να είναι οδός διαφυγής, είναι οδός εγκλωβισμού», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

Τελευταία Νέα