Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021 | 08:51
Αρχική Αττική Επιστρέφει η μουσική σε εξωτερικούς χώρους – Επεκτείνεται το ωράριο κυκλοφορίας έως...

Επιστρέφει η μουσική σε εξωτερικούς χώρους – Επεκτείνεται το ωράριο κυκλοφορίας έως 01:30

newsroom |

Τέλος η νυχτερινή απαγόρευση από 1η Ιουλίου – Ποια μέτρα αίρονται το προσεχές διάστημα

Τέλος μπαίνει στη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από την 1η Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε η άρση μιας σειράς περιοριστικών μέτρων.

Ειδικότερα, ο κ. Χαρδαλιάς, αφού αναφέρθηκε στη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων, σημείωσε ότι αυτό επιτρέπει προσεκτικές άρσεις των περιορισμών, υπογραμμίζοντας εμφατικά ότι «αυτό δεν σημαίνει το τέλος της πανδημίας».

Ποια μέτρα αίρονται:

  • Από το Σάββατο 12 Ιουνίου, η απαγόρευση κυκλοφορίας (curfew) επεκτείνεται κατά μία ώρα. Θα ξεκινά δηλαδή στις 01:30 μετά τα μεσάνυχτα και θα διαρκεί – όπως και σήμερα – μέχρι τις 5 το πρωί, ενώ από την 1η Ιουλίου – και πάντα με την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν – το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας σταματά να ισχύει.
  • Από το Σάββατο 12 Ιουνίου, θα επιτρέπεται η μουσική μόνο σε εξωτερικούς χώρους εστίασης, στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες. Σε περίπτωση καταστρατήγησης του μέτρου, το πρόστιμο καθορίζεται σε 5.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και σε αναστολή λειτουργίας, κλείσιμο 15 ημερών σε οποιαδήποτε δεύτερη παράβαση.
  • Από το Σάββατο 12 Ιουνίου, επανεκκινούν τη λειτουργία τους τα καταστήματα εστίασης που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές, και μόνο για εκείνες που έχουν δύο ελεύθερες διόδους, ώστε να διασφαλίζεται η διαφορετική είσοδος και έξοδος καθώς και ο φυσικός αερισμός.
  • Από το Σάββατο (12/6) αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος-θεάματος από 50% σε 75%, όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας έως 1.000 θέσεων. Σε 70% έως 5.000 θέσεων και 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων. Εάν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται σταθερά στα 10.000 άτομα, σε κάθε περίπτωση, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους.
  • Για τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται πλέον η ταυτόχρονη παρουσία 4 πελατών σε καταστήματα εμβαδού έως 100 τ.μ.
  • Από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών, όλων των εξαμήνων, καθώς και των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης των ΑΕΙ.
  • Από την 1η Ιουλίου το όριο για τις υπηρεσίες catering-δεξιώσεων, αυξάνεται σε 300 άτομα, από 100 που είναι αυτή τη στιγμή.
  • Όσον αφορά στις εμποροπανηγύρεις, θα επιτρέπονται μόνο όταν το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στις περιφερειακές ενότητες ξεπερνά το 50%. Το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο θα επικαιροποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Ανοίγουν πάνω από 400.000 ραντεβού

Αναμένεται να ξεπεράσουμε, σήμερα, για ακόμα μία φορά, τους 100.000 εμβολιασμούς, ενώ το 23,7% των Ελλήνων έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, τόνισε κατά την ενημέρωση ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Ανακοίνωσε επίσης ότι από σήμερα (9/6) ανοίγουν 420.300 ραντεβού με τα εμβόλια της Pfizer, της Johnson & Johnson και της Moderna. Ειδικότερα, 240.000 αφορούν το εμβόλιο της Pfizer, τα 96.300 της J&J και τα 84.000 της Moderna.

Από αύριο, Πέμπτη (10/6), ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 25-29 ετών για τα τρία παραπάνω εμβόλια.

Στο τέλος Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των κατάκοιτων πολιτών, ο οποίος θα γίνει με τη συμμετοχή ιδιωτών γιατρών και θα χρησιμοποιηθεί γι’ αυτήν την ομάδα πολιτών το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα στηριχθούν οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας και ειδικά όσοι εργάζονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθώς έχει παρατηρηθεί διεθνώς ότι δοκιμάστηκε η ψυχική τους υγεία και αρκετοί από αυτούς βρέθηκαν αντιμέτωποι με το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης.

Τελευταία Νέα