Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024 | 19:09
Αρχική Αττική Ανατολική Αττική Επίσκεψη Γ. Πατούλη στον Δήμο Λαυρεωτικής - Υπογραφή συμβάσεων για δύο νέα...

Επίσκεψη Γ. Πατούλη στον Δήμο Λαυρεωτικής – Υπογραφή συμβάσεων για δύο νέα έργα

newsroom |

Περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για σημαντικά έργα και αναπτυξιακές δράσεις σε Λαύριο και Κερατέα

Τον Δήμο Λαυρεωτικής επισκέφθηκε σήμερα, Πέμπτη 25 Μαΐου, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, στο πλαίσιο των περιοδειών που πραγματοποιεί στους δήμους του λεκανοπεδίου, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των έργων που υλοποιούνται με χρηματοδότηση της περιφερειακής αρχής.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ενημέρωση, ο προϋπολογισμός των έργων και των υποδομών που χρηματοδοτούνται μέσω πόρων της Περιφέρειας και του ΠΕΠ Αττικής και έχουν προσδώσει ένα ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο στην ευρύτερη περιοχή, ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Πατούλης, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στον Δήμο Λαυρεωτικής, προέβη στην υπογραφή δύο σημαντικών προγραμματικών συμβάσεων. Η μία (προϋπολογισμού 1,9 εκατ. ευρώ) αφορά στη χρηματοδότηση ασφαλτοστρώσεων στο οδικό δίκτυο περιοχών που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές της Κερατέας και η δεύτερη προϋπολογισμού 390.000 ευρώ, στην κατασκευή γηπέδου 9Χ9 στο δημοτικό στάδιο Κερατέας.

Ο περιφερειάρχης Αττικής επισκέφθηκε σημαντικά έργα που χρηματοδοτεί η περιφερειακή αρχή στην περιοχή, όπως την «Οικία Μπία», ένα διατηρητέο κτήριο το οποίο θα μετατραπεί σε Λαογραφικό Μουσείο, το Πολιτιστικό Κέντρο Ποντίων το οποίο βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και έτυχε θερμής υποδοχής από τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γ. Βαρυθυμιάδη και το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

Παράλληλα, επισκέφθηκε τα γραφεία της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένα Λαυρίου, όπου και συζήτησε με την πρόεδρο Ι. Κουλουβράκη για τα έργα που απαιτούνται προκειμένου το Λιμάνι Λαυρίου να γίνει πιο σύγχρονο και λειτουργικό, ενώ είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής Δημήτρη Λουκά, αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και στελέχη της περιοχής στο δημαρχείο Λαυρίου.

Κατά τη συζήτηση ο δήμαρχος Λαυρεωτικής ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Αττικής για τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί, επισημαίνοντας πως από την πρώτη μέρα της θητείας του είναι δίπλα στον δήμο και αφουγκράζεται τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Ακολούθως, έγινε αναφορά στο σύνολο των σημαντικών έργων που εκτελούνται από την Περιφέρεια Αττικής με έμφαση στη χρηματοδότηση πολεοδομικών μελετών συνολικού προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ, με συνέπεια να μπαίνουν στο σχέδιο πόλης περιοχές Α’ και Β’ κατοικίας, μετά από δεκαετίες αναμονής.

Παράλληλα, ο κ. Πατούλης επισκέφθηκε και το Κέντρο Υγείας Λαυρίου, όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις παρεχόμενες υπηρεσίες από μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ η επίσκεψη του ολοκληρώθηκε σε κεντρικό καφέ της πόλης του Λαυρίου, παρουσία και της βουλευτού Ανατολικής Αττικής της ΝΔ Σοφίας Ζαχαράκη, όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με πολίτες, τοπικούς φορείς της πόλης και μέλη των σωμάτων ασφαλείας.

Κατά την επίσκεψη του στο Λαύριο ο περιφερειάρχης Αττικής συνοδευόταν από τον αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Αθανάσιο Αυγερινό, τον αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Νίκο Πέππα, τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας και πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ Βασίλη Κόκκαλη, τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο Μητροπολιτικών Υποδομών Θανάση Κατσιγιάννη, την εντεταλμένη σε θέματα άσκησης κοινωνικής εργασίας Γ. Βλάχου, τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους με την παράταξη του Γ. Πατούλη «Νέα Αρχή για την Αττική» Α. Γκίνη-Πέτρου, Β. Καβαλλάρη και Χ. Γαλανοπούλου, αντιδημάρχους, υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Αττικής.

Γ. Πατούλης: «Στο Λαύριο γίνονται έργα που εκκρεμούσαν για δεκαετίες»

Κατά τη συνάντηση εργασίας που είχε ο κ. Πατούλης με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής Δ. Λουκά και υπηρεσιακά στελέχη του δήμου στο δημαρχείο της πόλης, αναφέρθηκε στις σημαντικές υποδομές που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Αττικής στην ευρύτερη περιοχή της Λαυρεωτικής, υπογραμμίζοντας πως δόθηκε προτεραιότητα σε έργα που θωρακίζουν την ασφάλεια της πόλης, ευνοούν την ανάπτυξη της περιοχής, δίνουν κίνητρα στους νέους να αθλούνται, αλλά και συμβάλλουν στην αξιοποίηση των περιουσιών των κατοίκων.

«Σταδιακά η Λαυρεωτική και συνολικά η Ανατολική Αττική μετατρέπεται σε έναν αναπτυξιακό, τουριστικό και σύγχρονο κόμβο. Όταν συνεργάζονται αρμονικά ο Α’ και ο Β’ βαθμός Αυτοδιοίκησης, τα αποτελέσματα είναι ορατά στους πολίτες. Καταφέραμε με τη στήριξη και της κυβέρνησης να αλλάξουμε την όψη της πόλης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Πατούλης.

Ο περιφερειάρχης Αττικής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη χρηματοδότηση πολεοδομικών μελετών προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ, μέσω των οποίων εντάχθηκαν ή είναι στη φάση ένταξης στο σχέδιο πόλης χιλιάδες στρέμματα περιοχών που θα αφορούν α’ και β’ κατοικία, αλλά και τουριστικές υποδομές, με ιδιαίτερη έμφαση στη Πολεοδομική Μελέτη και Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλόλητας της Α’ Πολεοδομικής Ενότητας Πουνταζέζας, «ένα αίτημα χρόνων», όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς..

Από την πλευρά του Δήμου Λαυρεωτικής, αναγνωρίστηκε η συμβολή των στελεχών της Περιφέρειας Αττική προκειμένου να αντιμετωπιστούν χρόνια ζητήματα και τα οποία με την επίλυση τους ανοίγουν το δρόμο για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής.

Υπογραφή προγραμματικής σύμβασης 1,9 εκατ. ευρώ για ασφαλτοστρώσεις

Ο Γ. Πατούλης κατά την επίσκεψή του στο δημαρχείο Λαυρίου υπέγραψε και την προγραμματική σύμβαση για ασφαλτοστρώσεις σε περιοχές που είχαν πληγεί από τις φωτιές της Κερατέας. Η σύμβαση έχει προϋπολογισμό 1,9 εκατ. ευρώ.

Ο περιφερειάρχης Αττικής σε δηλώσεις του τόνισε ότι η περιφερειακή αρχή δίνει έμφαση στην ασφάλεια των πόλεων, με την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων και υποδομών οδικής ασφάλειας. «Επενδύουμε στην ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Με σύγχρονες υποδομές, αλλά και με τις πολεοδομικές μελέτες, συμβάλλουμε στην ανάπτυξη των πόλεων, την αξιοποίηση των περιουσιών των πολιτών, αλλά και στον περιορισμό των αυθαιρέτων», σημείωσε ο κ. Πατούλης.

Η δεύτερη προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη από τον περιφερειάρχη Αττικής και τον δήμαρχο Λαυρεωτικής, αφορά στην «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΗΠΕΔΟΥ 9Χ9 ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΚΕΡΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΥ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ» από τον Δήμο Λαυρεωτικής, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 399.000 ευρώ. Μεταξύ άλλων, το έργο αφορά στην κατασκευή νέου προπονητικού γηπέδου ποδοσφαίρου 9×9 με τεχνητό χλοοτάπητα στο χώρο του Δημοτικού Σταδίου Κερατέας, διαστάσεων αγωνιστικού χώρου 50μ.x 70μ. και περιφραγμένης συνολικά επιφάνειας 54μ.x74μ. Ο κ. Πατούλης με αφορμή το σχετικό έργο τόνισε ότι με τη συμβολή της Περιφέρειας Αττικής «γίνονται πολλά αναπτυξιακά αθλητικά και πολιτιστικά έργα. Σε στενή συνεργασία με τα στελέχη του δήμου καταφέραμε και ξεπεράσαμε προσχώματα που καθυστερούσαν την υλοποίηση έργων. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που σήμερα καταφέραμε να υπογράψουμε και τη σύμβαση που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση ενός σύγχρονου και ασφαλούς χώρους άθλησης των παιδιών μας».

Χρηματοδότηση του λιμένα Λαυρίου 2 εκατ. ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής

Ο Γ. Πατούλης, νωρίτερα επισκέφθηκε και τον λιμένα Λαυρίου, όπου είχε συνάντηση με την πρόεδρο του Οργανισμού Ιωάννα Κουλουβράκη, με την οποία συζήτησαν για τη διαδικασία υλοποίησης έργων που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια. Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Αττικής πρόκειται να χρηματοδοτήσει μέσω του ΠΕΠ Αττικής με προϋπολογισμό περίπου 2 εκατ. ευρώ παρεμβάσεις αναβάθμισης του λιμένα Λαυρίου (αναβάθμιση χώρου επιβατών, αύξηση της ασφάλειας και βελτίωση περιβαλλοντικών παραμέτρων, κ.ά.). Η κ. Κουλουβράκη ευχαρίστησε θερμά τον περιφερειάρχη για τη συμβολή του στον εκσυγχρονισμό του Λιμένα, ενώ ο περιφερειάρχης από την πλευρά του ανέφερε ότι «θέλουμε ένα ποιοτικό και πράσινο λιμάνι, λειτουργικό και σύγχρονο, που θα φέρνει πιο κοντά στην Αττική στα νησιά μας».

Ο κ. Πατούλης πραγματοποίησε επίβλεψη και στην πορεία υλοποίησης των έργων ανέγερσης του Πολιτιστικού Κέντρου Ποντίων, ένα έργο που χρηματοδοτείται από πόρους της Περιφέρειας Αττικής και φθάνει στο 1 εκατ. ευρώ. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί ενδεχομένως και εντός Ιουνίου. Στο σημείο υποδέχθηκαν τον περιφερειάρχη ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης, πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας και εκπρόσωποι του Συλλόγου Ποντίων «Ο ΜΙΘΡΙΔΑΤΗΣ», οι οποίοι ευχαρίστησαν θερμά τον κ. Πατούλη για τη συμβολή του στην υλοποίηση αυτού του σημαντικού ιστορικού και πολιτιστικού χώρου. «Εμείς οι Πόντιοι δεν ξεχνάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η υλοποίηση του έργου είχε προϋπολογισμό 799.000 ευρώ, ενώ υπήρξε και συμπληρωματική σύμβαση 185.000 ευρώ για έργα στον περιβάλλοντα χώρο. Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης, «σε λίγες εβδομάδες οι αδελφοί μας Πόντιοι, με τη συνδρομή της Περιφέρειας θα έχουν το δικό τους σπίτι».

Αντίστοιχη επίβλεψη πραγματοποίησε και στο διατηρητέο κτήριο «ΟΙΚΙΑ ΜΠΙΑ» στην Κερατέα, η αποκατάσταση του οποίου χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής και έχει προϋπολογισμό 1,8 εκατ. ευρώ. Η αποκατάσταση αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 18 μήνες. Πρόκειται για παλαιό Μεσογείτικο Αρχοντικό το οποίο θα γίνει Λαογραφικό Μουσείο, με τη συμβολή και των πολιτιστικών και λαογραφικών συλλόγων της περιοχής.  

Τέλος, ο περιφερειάρχης Αττικής επισκέφθηκε και το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, όπου ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης της συντήρησης και αποκατάστασης του αρχειακού υλικού καθώς και μεταλλικών και ξύλινων αντικειμένων για τη διαμόρφωση μουσείου μεταλλείας – μεταλλουργίας Λαυρίου. Το έργο έχει προϋπολογισμό 706.000 ευρώ και γίνεται με πρωτοβουλία του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής (προϋπολογισμού 1.160.000 ευρώ) έχει ολοκληρωθεί οικοδομικά το Διατηρητέο Συγκρότημα Μηχανουργείου. Τον κ. Πατούλη υποδέχθηκαν στο χώρο ο πρύτανης του ΕΜΠ Α. Μπουντουβής, ο αντιπρύτανης του ΕΜΠ Ε. Σαπουντζάκης και ο καθηγητής του ΕΜΠ Ν. Μπελαβίλας, οι οποίοι τον ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις. Ο περιφερειάρχης εξήρε τη συνεργασία με υψηλού κύρους πανεπιστημιακά ιδρύματα όπως το Πολυτεχνείο και τους συνεχάρη για το έργο τους.

«Το Λαύριο είναι μία περιοχή με μεγάλη ιστορία και βούλησή μας είναι να συνεχίσουμε να εκτελούμε έργα που θα αναβαθμίσουν ακόμα περισσότερο την περιοχή», ανέφερε ο Γιώργος Πατούλης απευθυνόμενος στους πολίτες της περιοχής, τους οποίους και ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή. «Συνεχίζουμε όλοι μαζί ενωμένοι για ένα καλύτερο αύριο», τόνισε και ευχαρίστησε θερμά τον δήμαρχο Λαυρεωτικής για τη συνεργασία.

Τελευταία Νέα