Σάββατο, 3 Ιουνίου 2023 | 05:19
Αρχική Αττική Δυτική Αττική Ελευσίνα: Διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Χημικής, Βιοϊατρικής Μηχανικής & Φαρμακολογίας, Νικολάου Πέππα

Ελευσίνα: Διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Χημικής, Βιοϊατρικής Μηχανικής & Φαρμακολογίας, Νικολάου Πέππα

newsroom |

Ο πολυβραβευμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου Τέξας θα πραγματοποιήσει διάλεξη στην Ελευσίνα, την Κυριακή 28 Μαΐου

Τη γενέτειρα του, την πόλη της Ελευσίνας, θα επισκεφθεί την Κυριακή 28 Μαΐου, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Τέξας, Dr. Nicholas A. Peppas (Νικόλαος Πέππας) ο οποίος θα πραγματοποιήσει ομιλία στο «Στέκι» του ΝΠΔΔ ΠΑΚΠΠΑ Δήμου Ελευσίνας (Παγκάλου & Κίμωνος 11), με θέμα: «Πενήντα Χρόνια Βιοϊατρικής Μηχανικής στην Υπηρεσία του Ανθρώπου και της Κοινωνίας: Ένα ταξίδι από την Ελευσίνα στο Τέξας».

Ο κ. Πέππας είναι ομογενής Ελευσίνιος που ζει και δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, κατέχει τον τίτλο του καθηγητή Χημικής Μηχανικής και Φαρμακολογίας στην έδρα «Cockrell Family Distinguished Regents Chair» στα τμήματα Χημικής Μηχανικής, Βιοϊατρικής Μηχανικής, Παιδιατρικής, Χειρουργικής, Μοριακής Φαρμακευτικής και Ελεγχόμενης Αποδέσμευσης Φαρμάκων και Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιοϋλικών, είναι πρόεδρος της τμήματος Βιοϊατρικής Μηχανικής και διευθυντής ττου Ινστιτούτου Βιοϋλικών, Ελεγχόμενης Αποδέσμευσης Φαρμάκων και Αναγεννητικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Τέξας από το 2003.

Ο Έλληνας επιστήμονας ήταν ο νικητής για το 2014 του βραβείου της Αμερικανικής Κοινότητας Χημείας στην Εφαρμοσμένη Επιστήμη των Υλικών.

Ο κ. Πέππας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Σπούδασε στο Πολυτεχνείο Αθηνών (ΕΜΠ) και συνέχισε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές του στο MIT, ενώ έχει επίσης διδακτορικά από το Πανεπιστήμιο του Ghent στο Βέλγιο, από το Πανεπιστήμιο της Πάρμα στην Ιταλία, το Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο για την έρευνα του στα βιο-υλικά, στη φυσική των υλικών, στη βιονανοτεχνολογία και στις ιατρικές συσκευές. Ειδικότερα, το έργο του στα δίκτυα των υλικών και τα υδρόγελα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και προσέφερε τη βάση στη θερμοδυναμική ανάλυση των ουδέτερων και ιονισμένων δικτύων στο νερό και σε βιολογικά υγρά.

Η «μέθοδος Πέππα», έχει γίνει η βασική μέθοδος ανάλυσης της διάχυσης μέσω φαρμακευτικών συσκευών. Ανέπτυξε δε και το θεωρητικό πλαίσιο για την ανάλυση της μεταφοράς από βιο-υλικά, ιονισμένα υδρόγελα και των αλληλεπιδράσεων μέσω πρόσδεσης των ιστών.

Έχει λάβει δεκάδες διακρίσεις για την προσφορά του στη χημική και βιοϊατρική μηχανική, όπως το “Founders Award” της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικής το 2012.

Έχει εκδώσει 1.300 δημοσιεύσεις και έχει 55 πατέντες, ενώ πάνω από 750 ερευνητές έχουν δουλέψει στα εργαστήρια του.

Το ερευνητικό του έργο έχει αναγνωριστεί με περισσότερες από 122.000 αναφορές και h-index 165 (είναι ένας από τους τρεις Βιοϊατρικούς Μηχανικούς παγκοσμίως με το μεγαλύτερο αριθμό αναφορών). Οι έρευνες του έχουν συνεχή χρηματοδότηση από το 1978 από το National Science Foundation των ΗΠΑ, και από το 1980 από το National Institute of Health των ΗΠΑ, με το συνολικό ποσό των 90 και πλέον εκατομμυρίων δολαρίων.

Τελευταία Νέα