Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2025 | 16:24
ΑρχικήΥγείαΕμβόλια: Ποιοι μπορούν να κλείσουν ραντεβού εντός Απριλίου - Από Δευτέρα εμβολιασμοί...

Εμβόλια: Ποιοι μπορούν να κλείσουν ραντεβού εντός Απριλίου – Από Δευτέρα εμβολιασμοί και με Johnson & Johnson

newsroom |

Ξεκινούν σταδιακά οι εμβολιασμοί για τους ασθενείς με νοσήματα αυξημένου κινδύνου, εκπαιδευτικούς και τους πολίτες άνω των 50 ετών

Την Παρασκευή 16 Απριλίου και έως τη Δευτέρα 19/4, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών, ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου της ομάδας Β, ηλικίας 18-59 ετών. Όπως διευκρίνισε χθες, Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, το άνοιγμα της πλατφόρμας θα γίνει σταδιακά ανάλογα με τα νοσήματα και αφορά περίπου 800.000 πολίτες.

Την ίδια στιγμή, από την Τετάρτη 21 Απριλίου θα μπορούν να αρχίσουν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί αλλά και η ηλικιακή ομάδα 55 έως 59 ετών. Το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού και στις ηλικίες 50 έως 54 ετών, ενώ σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους από τον Ιούνιο θα εμβολιάζονται και οι νεότερες ηλικίες.

Σχετικά με την προτεραιοποίηση αξίζει να τονιστεί ότι από τις 10 Απριλίου έχει ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις ηλικίες 60-64 ετών για όλα τα εμβόλια και όχι μόνο για αυτό της AstraZeneca.

Σε ό,τι αφορά τις πρώτες δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson, αυτές αναμένονται στη χώρα μας την Τετάρτη 14 Απριλίου. Πρόκειται για τις πρώτες 33.600 δόσεις του εμβολίου με τις οποίες θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των πολιτών τη Δευτέρα 19 Απριλίου.

Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί μέχρι τη Δευτέρα 12-04-2021, έχουν πραγματοποιηθεί 2.225.878 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 1.480.489 πολίτες, και 745.389 με δύο δόσεις.

Οι παραλαβές εμβολίων το επόμενο δίμηνο

Συνολικά τον Απρίλιο η χώρα μας θα παραλάβει 1.620.000 εμβόλια, τον Μάιο 2.400.000, τον Ιούνιο 3.110.000.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των παραλαβών εμβολίων, οι Pfizer/BioNTech αναμένεται να παραδώσουν στην Ελλάδα τον Μάιο 1.550.000 δόσεις και τον Ιούνιο 1.700.000 δόσεις.

Η εταιρεία Johnson & Johnson θα παραδώσει άλλες 36.400 δόσεις ως το τέλος του μήνα, 300.000 δόσεις εντός του Μαΐου και τον Ιούνιο 960.000 δόσεις εμβολίων, ολοκληρώνοντας τις παραδόσεις της για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Η εταιρεία AstraZeneca θα παραδίδει μηνιαίως 450.000 δόσεις για το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου, ενώ η Moderna έχει δεσμευθεί για άλλες 100.000 δόσεις, παρόλο που με βάση την αρχική συμφωνία με την Ε.Ε. εκκρεμούν περισσότερες παραλαβές από τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Ποιοι ασθενείς ανήκουν στην ευπαθή ομάδα Β

Στην ομάδα Β, που θα ξεκινήσει τις αιτήσεις για ραντεβού την Παρασκευή 16/4, εντάσσονται συγκεκριμένες υπο-ομάδες ασθενών που κρίνεται ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για να ασθενήσουν λόγω κορωνοϊού.

Αυτές ταξινομούνται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού ως εξής:

• Ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακή νόσο, ειδικότερα με συγγενείς καρδιοπάθειες, υπέρταση με καρδιακές επιπλοκές, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή, χρόνια ισχαιμική καρδιοπάθεια, μυοκαρδίτιδες, μυοκαρδιοπάθειες, περιφερική αγγειακή νόσο, ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου.

• Ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, τύπου 1 και τύπου 2.

• Ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία, με Δείκτη μάζας σώματος ³40 kg/m2.

• Ασθενείς με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, ειδικότερα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, διάμεσοι νόσοι του πνευμονικού παρεγχύματος, σοβαρό άσθμα με λήψη σε μόνιμη βάση κορτικοειδών από το στόμα ή βιολογικών παραγόντων.

• Ασθενείς με καρκίνο συμπαγούς οργάνου κατά την τελευταία 5ετία (που δεν περιλαμβάνεται στην κατηγορία ασθενών της ομάδας Α).

• Ασθενείς σε ανοσοκαταστολή καθώς και με λοίμωξη HIV (με CD4>200 κύτταρα/μL).

• Ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο.

• Ασθενείς με χρόνια ηπατική νόσο, αντιρροπούμενη κίρρωση ήπατος.

• Ασθενείς με αιμοσφαιρινοπάθειες, ομόζυγη δρεπανοκυτταρική αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, ομόζυγη μεσογειακή αναιμία.

• Ασθενείς με διαταραχές σπληνός, ασπληνία (περιλαμβάνεται και η λειτουργική ασπληνία).

• Ασθενείς με χρόνια νευρολογικά νοσήματα, ειδικότερα με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σοβαρά νευρολογικά νοσήματα στα οποία επηρεάζεται η αναπνευστική λειτουργία, εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση, επιληψία, άνοια, νόσο Πάρκινσον, νόσο κινητικού νευρώνα, κληρονομικά και εκφυλιστικά νευρομυϊκά νοσήματα.

• Ασθενείς με σοβαρή ψυχική νόσο, σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή.

• Άτομα με σοβαρή αναπηρία, που δεν οφείλεται σε νοσήματα υψηλού ή αυξημένου κινδύνου, καταστάσεις για τις οποίες η προτεραιότητα εμβολιασμού έχει ήδη οριστεί.

• Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών με σοβαρά χρόνια νοσήματα, που δε μπορούν λόγω ηλικίας να εμβολιαστούν τα ίδια και τα οποία έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου, υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση καθώς και παιδιών, που πάσχουν από κυστική ίνωση, καρκίνο συμπαγούς οργάνου (ως και 12 μήνες μετά τη λήξη της θεραπείας), αιματολογικό καρκίνο (ως και 3 χρόνια μετά τη λήξη της θεραπείας), χρόνιο νόσημα του αναπνευστικού που απαιτεί χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον, βαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια, σύνδρομο Down ή άλλες πολύ σοβαρές καταστάσεις με κλινικά κριτήρια.

Τελευταία Νέα