Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024 | 17:53
Αρχική City Stories Ελευσίνα - IRIS: Η παλιά βιομηχανία μετατρέπεται σε πολυχώρο πολιτισμού

Ελευσίνα – IRIS: Η παλιά βιομηχανία μετατρέπεται σε πολυχώρο πολιτισμού

newsroom |

Οι εγκαταστάσεις της παλιάς και -επί δεκαετίες- ανενεργής βιομηχανίας στην παραλία Ελευσίνας, διαμορφώνεται σε χώρο πολιτιστικών δράσεων, για τις ανάγκες και του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης

«Ξαναζωντανεύει» ο χώρος του πρώην εργοστασίου IRIS στην παραλία Ελευσίνας, καθώς προχωρούν τα έργα ανάδειξης των παλαιών κτηρίων – εγκαταστάσεων, με στόχο να μετατραπεί σε χώρο πολιτιστικών δράσεων.

Η πρώην βιομηχανία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1925 και «έζησε» έως τη δεκαετία του 1970 σαν βιομηχανία βερνικιών και χρωμάτων, μάλιστα ήταν η πρώτη στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο κτήρια (IRIS 1 & IRIS 2) στα οποία γίνονται παρεμβάσεις, αλλά και η καμινάδα έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα νεότερα μνημεία και χαρακτηριστικά δείγματα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της περιόδου του μεσοπολέμου. Αρκετοί ήταν και οι Μικρασιάτες πρόσφυγες που μετά το 1922 εγκαταστάθηκαν στην Ελευσίνα και τροφοδότησαν το εργατικό δυναμικό της επιχείρησης.

Όπως αναφέρεται σε αφιέρωμα του ertnews.gr, τα διατηρητέα κτήρια, γίνονται πολυχώροι πολιτισμού τόσο για της ανάγκες της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2023 αλλά και θα παραμείνουν και μετά από το 2023 ως χώροι προς όφελος των πολιτιστικών δράσεων.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο υπεγράφη η σύμβαση για την αποκατάσταση και συντήρηση της καμινάδας του IRIS, μεταξύ του Δήμου Ελευσίνας και του αναδόχου του έργου.

Η εμβληματική καμινάδα στην παραλία Ελευσίνας, ύψους περίπου 35 μέτρων, βρίσκεται εντός του Ο.Τ. του πρώην εργοστασίου IRIS, οι εργασίες αποκατάστασης του οποίου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Οι εργασίες που εξελίσσονται αφορούν στην εξυγίανση της υποδομής, την αποκατάσταση τοπικών βλαβών, της βάσης και της θεμελίωσης της καμινάδας, την αποπεράτωση χρωματισμών και τον πλήρη καθαρισμό της.

Με την ανακατασκευή των χαρακτηρισμένων ως μνημείων, κτηρίων και της καμινάδας του παλαιού εργοστασίου, τα οποία αποτελούν σημαντικά δείγματα μεσοπολεμικής βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, ο Δήμος Ελευσίνας φιλοδοξεί να παραδώσει στην πόλη, έναν πολυχώρο πολιτισμού, ανοιχτό για όλους τους δημότες και κατοίκους της περιοχής.

Σημειώνεται ότι εκτός από τη χρήση των χώρων του εργοστασίου για δράσεις πολιτισμού, έχουν δημιουργηθεί οι οικισμοί «Ελευσίνα ΙV» και «Ελευσίνα V» που περιλαμβάνουν 80 κατοικίες, σε διώροφα κτίρια με κεραμοσκεπή καθώς και δύο καταστήματα, μια αίθουσα συγκέντρωσης και διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο.

Δείτε φωτογραφίες

Τελευταία Νέα