Σάββατο, 3 Ιουνίου 2023 | 04:29
Αρχική Αττική Δυτική Αττική Ελευσίνα: Σε τροχιά αποκατάστασης η καμινάδα του IRIS

Ελευσίνα: Σε τροχιά αποκατάστασης η καμινάδα του IRIS

newsroom |

Μπήκαν οι υπογραφές για την αποκατάσταση και συντήρηση της καμινάδας του παλαιού εργοστασίου – Στόχος του Δήμου Ελευσίνας είναι η δημιουργία ενός Πολιτιστικού Κέντρου στην περιοχή του IRIS, που θα συμβάλλει στην ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς της πόλης

Υπεγράφη σήμερα, Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, η σύμβαση για την αποκατάσταση και συντήρηση της καμινάδας του ΙΡΙΣ, μεταξύ του Δήμου Ελευσίνας και του αναδόχου του έργου.

Η εμβληματική καμινάδα στην παραλία Ελευσίνας, ύψους περίπου 35 μέτρων, βρίσκεται εντός του Ο.Τ. του πρώην εργοστασίου IRIS, οι εργασίες αποκατάστασης του οποίου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση εκ μέρους του δήμου, οι εργασίες αφορούν στην εξυγίανση της υποδομής, την αποκατάσταση τοπικών βλαβών, της βάσης και της θεμελίωσης της καμινάδας, την αποπεράτωση χρωματισμών και τον πλήρη καθαρισμό της.

Με την ανακατασκευή των χαρακτηρισμένων ως μνημείων, κτηρίων και της καμινάδας του παλαιού εργοστασίου, τα οποία αποτελούν σημαντικά δείγματα μεσοπολεμικής βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, ο Δήμος Ελευσίνας φιλοδοξεί να παραδώσει στην πόλη, έναν πολυχώρο πολιτισμού, ανοιχτό για όλους τους δημότες και κατοίκους της περιοχής.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, η δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου IRIS θα συμβάλλει στην ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς της πόλης, την αναβάθμιση και τη βιώσιμη ανάπτυξή της.

Με αφορμή την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Θανάσης Μαυρογιάννης, ανέφερε: «Μετά τo έργο αποκατάσταση των διατηρητέων κτηρίων του IRIS Ι και ΙΙ, οι εργασίες του οποίου είναι σε εξέλιξη, άμεσα ξεκινούν και οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης της καμινάδας. Στόχος μας είναι τα διασωζόμενα ανενεργά βιομηχανικά κελύφη που αποτελούν τη βιομηχανική κληρονομιά της πόλης μας, να διασωθούν μετά τις απαραίτητες εργασίες, και να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τον δήμο μας».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου, δήλωσε: «Η ανακατασκευή της καμινάδας δεν θα μπορούσε να μη συμπεριλαμβάνεται στο συνολικότερο σχεδιασμό μας για την αναγέννηση του IRIS. Ένα σημαντικό κομμάτι της βιομηχανικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και της ζωής των Ελευσινίων, μπαίνει λοιπόν, σε τροχιά ανακατασκευής. Αυτό που θέλουμε είναι ο ιστορικός αυτός χώρος να αποτελέσει πόλο έλξης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες και να συμβάλλει στην αναβάθμιση της πόλης μας».

Τελευταία Νέα