Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022 | 01:42
Αρχική Πολιτισμός Ελευσίνα: Αντιδράσεις για το τερατούργημα εντός του αρχαιολογικού χώρου

Ελευσίνα: Αντιδράσεις για το τερατούργημα εντός του αρχαιολογικού χώρου

newsroom |

Τι καταγγέλλει η Κίνηση Πολιτών Ελευσίνας “Ecoeleusis” για τις εργασίες εγκατάστασης από το Υπουργείο Πολιτισμού δέκα κοντέινερ εντός του αρχαιολογικού χώρου – Την άμεση διακοπή των εργασιών και αποκατάσταση του χώρου ζητά ο Δήμος Ελευσίνας

Mία ημέρα μετά την επίσκεψη και ξενάγηση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά στην Ελευσίνα, με αφορμή την επικείμενη διοργάνωση του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2023, οι αρμόδιοι του Υπουργείου Πολιτισμού έπιασαν εντατική δουλειά και δημιούργησαν ένα άθλιο θέαμα εντός του ιστορικού αρχαιολογικού χώρου της πόλης.

Πιο συγκεκριμένα, με ξαφνικές αδιαφανείς διαδικασίες, όπως καταγγέλλεται από την Κίνηση Πολιτών Ελευσίνας “Ecoeleusis”, ξεκίνησαν από το Υπουργείο Πολιτισμού εργασίες εγκατάστασης 10 containers (σε 2 εν σειρά πεντάδες), εντός του αρχαιολογικού χώρου, παράλληλα προς την οδό Νικολαΐδου!

Όπως καταγγέλλεται χαρακτηριστικά από την “Ecoeleusis”:

Οι εργασίες εκτελούνται με ευθύνη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων (ΔΙΠΚΑ) του Υπουργείου Πολιτισμού. Ο λόγος; Η επιλογή της αλλαγής της θέσης και του προσανατολισμού της εισόδου του Αρχαιολογικού Χώρου που «επιβάλλουν» τώρα την κατεδάφιση των υφιστάμενων αποθηκών και τη μετεγκατάσταση των αποθηκευμένων σε αυτές ευρημάτων σε containers για απροσδιόριστο χρόνο! Δηλαδή, σχεδίασαν τη νέα είσοδο παρά την αντικειμενική αδυναμία να εξασφαλίσουν χώρους μεταστέγασης των ευρημάτων των αποθηκών! Και αποφάσισαν τη μεταστέγασή τους σε 10 containers σε συστοιχία, παράλληλα προς την οδό Νικολαΐδου!

«Είναι γνωστή η μακρόχρονη προσπάθεια για την κατεδάφιση των κτισμάτων εντός των ορίων του Αρχαιολογικού Χώρου και η ανάδειξη της θέας του Λόφου το 2000 που έκανε τον περίπατο στην Νικολαΐδου προορισμό. Είναι γνωστή και η πρόσφατη επέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού στην αρχιτεκτονική μελέτη της Πλατείας Ηρώων για τον «ακρωτηριασμό» της οποίας ενημερώθηκε καθυστερημένα το Δημοτικό Συμβούλιο – όχι από την Δημοτική Αρχή, αλλά από τους μελετητές!», αναφέρεται χαρακτηριστικά από την Κίνηση Πολιτών Ελευσίνας Ecoeleusis.

Και η σχετική δημοσίευση καταλήγει:

Η τοποθέτηση των containers αποτελεί ένα ακόμα ανοσιούργημα μετά την υπαίθρια τσιμεντόστρωση στη θέση του Πομπείου (έναντι της εισόδου στην Οδό Δήμητρος).

«Ήδη προκαλούνται αντιδράσεις μέσα στην πόλη. Δεν μπορεί να μην το γνώριζε η Δημοτική Αρχή η οποία συνόδευσε δύο φορές στον Αρχαιολογικό Χώρο την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Οφείλει τώρα να το λύσει άμεσα», επισημαίνεται στην καταγγελία της Κίνησης Πολιτών Ελευσίνας “Ecoeleusis”.

Α. Οικονόμου: Ουδέποτε ενημερώθηκε ο δήμος – Είμαστε κάθετα αντίθετοι

Την ίδια στιγμή, με σημερινή του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου, εκφράζει την κάθετη αντίθεση της δημοτικής αρχής στις ενέργειες που έχουν ήδη προβεί οι αρμόδιοι του Υπουργείου Πολιτισμού, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο Δήμος Ελευσίνας ουδέποτε ενημερώθηκε σχετικά.

Αναλυτικά, η δημοσίευση του δημάρχου Ελευσίνας:

«Τις προηγούμενες μέρες ξεκίνησε μια διαδικασία εγκατάστασης οικίσκων, εντός του Αρχαιολογικού Χώρου, για την οποία και δεν είχαμε καμία απολύτως γνώση ή ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς.

Προφανώς και η κατάσταση που εξελίσσεται μας βρίσκει όλους κάθετα αντίθετους και από την πρώτη στιγμή, κινούμαστε στην κατεύθυνση της αποκατάστασης του χώρου, ενώ ζητήσαμε και από το Υπουργείο Πολιτισμού την άμεση διακοπή των εργασιών.

Ο Αρχαιολογικός χώρος αλλά και η επισκεψιμότητα της οδού Νικολαΐδου δεν επιτρέπουν τέτοιου είδους διαχείριση και παρόλο που το εν λόγω σημείο δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων του Δήμου, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την ανάκληση της απόφασης».

Τελευταία Νέα