Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022 | 00:13
Αρχική Αττική Δυτική Αττική Επίσκεψη Μ. Σχοινά στην Ελευσίνα: «Πρόκληση για την πόλη η επιλογή της...

Επίσκεψη Μ. Σχοινά στην Ελευσίνα: «Πρόκληση για την πόλη η επιλογή της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023»

newsroom |

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημερώθηκε εκτενώς από τον δήμαρχο Ελευσίνας και τους αρμοδίους φορείς για την εξέλιξη των έργων στην πόλη και τη «μάχη» με τον χρόνο που δίνεται ενόψει της διοργάνωσης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

Την πόλη της Ελευσίνας, στο πλαίσιο της ανακήρυξής της ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2023, επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί εκτενώς από τον δήμαρχο, Αργύρη Οικονόμου και τους αρμοδίους της εταιρείας «Eleusis 2023» (2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης).

Ο κ. Σχοινάς στην ομιλία του στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, με αφορμή την επίσκεψή του στην πόλη, τόνισε πως «η ιδιαιτερότητα της πρόκλησης για μια πόλη σαν την Ελευσίνα, είναι να δείξει ότι το διαφορετικό είναι ωραίο».

Πιο συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι η επιλογή της Ελευσίνας ως «η Πολιτιστική Πρωτεύουσα «Ελευσίνα 2023» αποτελεί διπλή πρόκληση. Είναι μια πρόκληση για την πόλη σας, αλλά είναι και μια πρόκληση για τον ευρωπαϊκό θεσμό των πρωτευουσών πολιτισμού». Παράλληλα, προσέθεσε ότι η Ελευσίνα είναι «μια περιοχή της Δυτικής Αττικής με πολύ ξεχωριστά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και δυνατότητες», αλλά και με χαρακτηριστικά προβλήματα «τα πιο πολλά ιστορικά», όπως σημείωσε.

«Η ιδιαιτερότητα της πρόκλησης για μια πόλη σαν την Ελευσίνα, είναι να αναδείξει ότι το διαφορετικό είναι ωραίο. Το κεντρικό πλαίσιο που επιλέξατε και βάση του οποίου πήρατε την ιδιότητα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, αυτό των μυστηρίων των μεταβάσεων, «the mysteries of transition», το οποίο θεωρώ πολύ επίκαιρο και πολύ ωραίο, σας πάει πολύ είναι πολύ ταιριαστό και με τα Ελευσίνια μυστήρια, αλλά και με τις προκλήσεις της μετάβασης, μια μετάβαση προς ένα μέλλον πιο περιβαλλοντικό, πιο πράσινο, μια μετάβαση που θα έχει να κάνει με το εργατικό δυναμικό της περιοχής αλλά και μια μετάβαση της αστικοποίησης που επίσης είναι από τα ζητούμενα», τόνισε ο κ. Σχοινάς.

Επισήμανε ακόμα ότι πρόκειται για «προκλήσεις που ούτως ή άλλως θα έπρεπε μια δημοτική αρχή και μια τοπική κοινωνία να παλέψει», αλλά τώρα η Ελευσίνα έχει τη δυνατότητα να τα «παλέψει με όρους υπεροχής και με μια συγκυρία που θα προσελκύσει τα φώτα της εθνικής και της ευρωπαϊκής δημοσιότητας».

«Ήταν μία πρόκληση για τον θεσμό, γιατί σιγά-σιγά και δικαίως ο θεσμός των ευρωπαϊκών πρωτευουσών ξεφεύγει από την αντίληψη ότι αυτό πρέπει να αφορά μόνο τις μεγαλουπόλεις, εκεί που ούτως ή άλλως πέφτουν τα φώτα της δημοσιότητας, τα αναπτυξιακά, τα επενδυτικά», συμπλήρωσε ο κ. Σχοινάς.

Τόνισε ότι «η στροφή προς πόλεις με χαρακτηριστικά έξω από τα σίγουρα, έξω από τα δεδομένα είναι μια πρόκληση για τον θεσμό».

Τέλος, σημείωσε ότι «οι πολιτιστικές πρωτεύουσες είναι κυρίως μια υπόθεση των δήμων, όχι του κράτους. Δηλαδή στα χέρια σας είναι το κλειδί της επιτυχίας. Είναι ο δήμος ο οποίος πρέπει να μπει μπροστά και με τις δικές του δράσεις να την αναδείξει. Το κράτος και η ευρωπαϊκή ένωση θα είμαστε δίπλα σας».

Παρόντες στη σημερινή επίσκεψη του αντιπροέδρου της Κομισιόν, εκτός του δημάρχου Ελευσίνας, ήταν ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρωμανωλάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Φώτιος-Παναγιώτης Τατάκης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Θανάσης Μαυρογιάννης, αντιδήμαρχοι και μέλη του Δ.Σ. Ελευσίνας, ενώ εκ μέρους της εταιρείας «Ελευσίνα 2023» προκειμένου να ενημερώσουν τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν παρευρέθηκαν η πρόεδρος της ΠΠΕ2023, Δέσποινα Γερουλάνου και η νέα διευθύνουσα σύμβουλος Σουλτάνα Σπυροπούλου.

Τελευταία Νέα