Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2023 | 23:26
Αρχική Αττική Εγκαινιάστηκε το νέο πρότυπο βιοκλιματικό 3ο Γυμνάσιο Νέας Φιλαδέλφειας

Εγκαινιάστηκε το νέο πρότυπο βιοκλιματικό 3ο Γυμνάσιο Νέας Φιλαδέλφειας

newsroom |

Παρόντες στην τελετή των εγκαινίων ο υπουργός Υποδομών & Μεταφορών Χρ. Σταϊκούρας, ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης και ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Γ. Βούρος – Τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας & Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ

Εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα (18/9) το νέο πρότυπο, βιοκλιματικό 3ο Γυμνάσιο του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας, το οποίο παραδόθηκε από τις «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» στον δήμο, παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα.

Τον αγιασμό του νεότευκτου σχολικού συγκροτήματος τέλεσε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας & Φιλαδελφείας, κ. Γαβριήλ, ενώ το παρών στα εγκαίνια -μεταξύ άλλων- έδωσαν ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, Γιάννης Βούρος.

Ο κ. Σταϊκούρας περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις του καινοτόμου, «πράσινου» σχολείου, δυναμικότητας 360 μαθητών και ενημερώθηκε για τις προδιαγραφές της σύγχρονης κατασκευής, ενώ απευθυνόμενος στους μαθητές, τους ευχήθηκε καλή και δημιουργική σχολική χρονιά. «Οι μαθητές έχουν μία πολύτιμη ευκαιρία να χτίσουν μια σημαντική προσωπικότητα και ένα δημιουργικό μέλλον. Η πολιτεία προσφέρει την ευκαιρία να αποκτήσουν πολύ σημαντικές γνώσεις. Η χώρα διαθέτει ένα πολύ υψηλού επιπέδου ανθρώπινο κεφάλαιο, ενώ οι οικονομικοί πόροι πρέπει να διατίθενται και με όρους κοινωνικής ανταποδοτικότητας», σημείωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Χαρακτηριστικό του κτηρίου είναι ότι η οροφή της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων έχει διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να συντελεί στην ανάσχεση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας και στη βελτίωση του μικροκλίματος. Επίσης, κατά το στάδιο της κατασκευής του, στο κτίριο εφαρμόστηκαν συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως κεντρικό σύστημα χειρισμού των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων φωτισμού, θερμικά ηλιακά συστήματα, βαλβίδες ρυθμιζόμενου χρόνου ροής νερού, διαχείριση ομβρίων υδάτων, δεξαμενές συλλογής ομβρίων και συγκρότημα αξιοποίησης βρόχινου νερού για πότισμα.

Οι προδιαγραφές του σχολείου

Το κτήριο αποτελείται από τρεις πτέρυγες σε σχήμα Π, όπου οι δύο περιλαμβάνουν τους χώρους διοίκησης, τις αίθουσες διδασκαλίας και τα εργαστήρια που αναπτύσσονται σε ισόγειο, α’ όροφο και β’ όροφο, ενώ η τρίτη πτέρυγα περιλαμβάνει την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με τους βοηθητικούς της χώρους που αναπτύσσονται σε ισόγειο και υπόγειο.

Το υπόγειο περιλαμβάνει θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων, αποθηκευτικούς χώρους και μηχανολογικές εγκαταστάσεις. Το ισόγειο περιλαμβάνει δύο αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κεντρικό υπόστεγο χώρο, κυλικείο, βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο, ιατρείο – αναρρωτήριο, χώρους διοίκησης, χώρους υγιεινής, δύο κλιμακοστάσια και ανελκυστήρα.

Το κτήριο έχει αντιμετωπιστεί βιοκλιματικά, επίσης, ως προς τον προσανατολισμό, την ηλιοπροστασία, τον φυσικό φωτισμό – αερισμό, τη μόνωση και τη φύτευση. Συγκεκριμένα, το κτήριο εκτείνεται στον άξονα ανατολής – δύσης, ώστε οι κύριοι χώροι που περιλαμβάνονται να έχουν κυρίως βόρειο και νότιο προσανατολισμό.

Σε όλους τους κύριους χώρους παρέχεται επαρκής φυσικός φωτισμός και αερισμός μέσω των κύριων φωτιστικών επιφανειών, αλλά και μέσω των φεγγιτών στα ψηλότερα σημεία των εξωτερικών τοίχων και στα υπερυψωμένα τμήματα του τελευταίου ορόφου.

• Ακολουθήστε το attica24 σε FacebookTwitterInstagram και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα