Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2022 | 01:28
Αρχική Αττική Δωρεά μελέτης συντήρησης από τον Δήμο Βύρωνα για τον «Κουταλά»

Δωρεά μελέτης συντήρησης από τον Δήμο Βύρωνα για τον «Κουταλά»

newsroom |

Ο δήμος απέστειλε, με δική του πρωτοβουλία και δαπάνη ύψους 354.000 ευρώ, μελέτη συντήρησης στη Φιλοδασική Ένωση Αθηνών (ΦΕΑ) για τον χώρο δασικής αναψυχής στον Κουταλά

Σε μια προσπάθεια να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τη συντήρηση και βελτίωση του χώρου δασικής αναψυχής στον Κουταλά, ο Δήμος Βύρωνα απέστειλε στη Φιλοδασική Ένωση Αθηνών (ΦΕΑ) μια μελέτη που εκπονήθηκε με δική του πρωτοβουλία και δαπάνη.

Η συγκεκριμένη μελέτη πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένο γραφείο δασοτεχνικών μελετών, με οικονομική επιβάρυνση του Δήμου Βύρωνα και ο προϋπολογισμός των παρεμβάσεων που προτείνονται στην περιοχή, ανέρχεται σε 354.000 ευρώ.

«Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επιταχύνουμε, όσο περνάει από το χέρι σας, τις διαδικασίες αποκατάστασης του Κουταλά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπίδης, προσθέτοντας: «Πρέπει να πω εδώ, για το γνωρίζουν οι συμπολίτες μας, ότι ο Δήμος Βύρωνα δεν έχει, ούτε την κυριότητα, ούτε την ευθύνη του Κουταλά. Παρόλα αυτά αναλάβαμε την πρωτοβουλία να προχωρήσουμε στην εκπόνηση της μελέτης, κρίνοντας απαραίτητο ο χώρος να ξαναβρεί τη χαμένη του ζωντάνια. Η προνομιακή θέση του Κουταλά, στα όρια του δάσους του Υμηττού, επιτρέπει την προσέλκυση πολιτών που θέλουν να γνωρίσουν το δάσος και να έρθουν σε επαφή με τη φύση. Είναι επίσης πρωταρχική ανάγκη να αποκατασταθεί η διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση του χώρου, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι επικίνδυνη για τους επισκέπτες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα αυτή μελέτη που έστειλε ο Δήμος Βύρωνα στη ΦΕΑ, έλαβε υπόψη την αρχική μελέτη διαμόρφωσης του χώρου της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Αττικής, ώστε οι παρεμβάσεις που προτείνονται να περιοριστούν στις απολύτως αναγκαίες, με την ελάχιστη όχληση για δασικό περιβάλλον, ώστε να αποκατασταθεί ο χώρος και να είναι βιώσιμος αλλά και λειτουργικός για τους επισκέπτες.

Μετά την αποστολή της μελέτης, το επόμενο βήμα, είναι η αποδοχή από τη ΦΕΑ της δωρεάς του Δήμου Βύρωνα, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες αδειοδότησης του έργου από το αρμόδιο Δασαρχείο Πεντέλης.

Λίγα λόγια για το δασικό χώρο στον Κουταλά

Εδώ και πολλές δεκαετίες στα διοικητικά όρια του Δήμου Βύρωνα και εντός της παραχωρημένης κατά χρήση έκτασης στη Φιλοδασική Ένωση Αθηνών, στη θέση «Κουταλάς», είχε διαμορφωθεί χώρος υπαίθριας δασικής αναψυχής από τη Διεύθυνση Αναδασώσεων του τότε υπουργείου Γεωργίας, ο οποίος περιλάμβανε 4 γήπεδα, πολλούς τραπεζο-πάγκους για υπαίθριο γεύμα και πρότυπα -για την εποχή τους- όργανα παιχνιδιού.

Ωστόσο, ο χώρος, πλέον δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών. Τα γήπεδα που είχαν κατασκευαστεί χρήζουν συντήρησης, οι τραπεζόπαγκοι, είτε έχουν καταστραφεί, είτε έχουν φθαρεί σε σημείο που απαιτείται η αντικατάστασή τους. Το λυόμενο αναψυκτήριο έχει κριθεί κατεδαφιστέο και πρέπει να απομακρυνθεί, ενώ τα όργανα που υπήρχαν για δημιουργία παιδότοπου έχουν καταστραφεί.

Τελευταία Νέα