Ανακοίνωση της δημοτικής αρχής που χαρακτηρίζει βλαπτική για το δημόσιο συμφέρον τη μεταβίβαση του 16% μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO, χωρίς την τήρηση των συμβατικών της υποχρεώσεων για εκτέλεση των έργων των υποχρεωτικών επενδύσεων
Την αντίθεσή του στην πρόθεση της κυβέρνησης να μεταβιβάσει το 16% των μετοχών του ελληνικού δημοσίου στην COSCO, παρά το γεγονός ότι η κινεζική εταιρεία δεν υλοποίησε τις συμβατικές της υποχρεώσεις για την εκτέλεση έργων ύψους 293 εκατ. ευρώ, όπως προβλέπεται στη σχετική Σύμβαση Παραχώρησης (Ν.4404/2016), εκφράζει ο Δήμος Περάματος.
Ειδικότερα, η Σύμβαση Παραχώρησης προβλέπει ότι ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) έχει την υποχρέωση να ολοκληρώσει τις υποχρεωτικές αυτές επενδύσεις εντός της πρώτης πενταετούς επενδυτικής περιόδου (2016-2021), η διάρκεια της οποίας έληξε τον περασμένο Αύγουστο. Όπως τονίζεται εκ μέρους της δημοτικής αρχής Περάματος, η εμπρόθεσμη υλοποίηση των υποχρεωτικών επενδύσεων θα προσέδιδε προστιθέμενη οικονομική αξία στο λιμάνι του Πειραιά, θα άνοιγε προοπτικές βιωσιμότητας και ανάπτυξης για το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτό προς όφελος και των εργαζομένων, και θα συνέβαλλε στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.
Στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Περάματος αναφέρεται:
«Η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου που εισάγει προς ψήφιση στη Βουλή την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, επιδιώκει την τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης προς όφελος της COSCO και σε βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου, απαλλάσσοντάς την εταιρεία από την καταβολή ποινικών ρητρών για την μη εκτέλεση των έργων των υποχρεωτικών επενδύσεων που προέβλεπε η σύμβαση παραχώρησης.
Με το ίδιο σχέδιο νόμου η κυβέρνηση δίνει στην COSCO παράταση πέντε ετών για την εκτέλεση των έργων αυτών με δυνατότητα νέας παράτασης για άλλα πέντε χρόνια, ενώ της παραχωρεί και το υπολειπόμενο 16% των μετοχών που έπρεπε να της μεταβιβασθούν με την ολοκλήρωση των επενδύσεων, χωρίς οι επενδύσεις να έχουν υλοποιηθεί. Η μεθόδευση αυτή πλήττει το δημόσιο συμφέρον όχι μόνον επειδή δεν εκτελέσθηκαν εγκαίρως τα έργα αλλά και επειδή με τη μεταβίβαση του 16% των μετοχών που αποτελούσαν εγγύηση για την εκτέλεση των έργων, το Δημόσιο στερείται τα έσοδα από τα αντίστοιχα μερίσματα.
Αξίζει να σημειωθεί πως η τροποποίηση της σύμβασης επιφέρει αρνητικές συνέπειες για τις ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις της Ζώνης, για τους παραγωγικούς κλάδους που συνδέονται με το λιμάνι, αλλά και για τους εργαζόμενους. Δυστυχώς, αυτή η εξέλιξη οδηγεί στη μείωση των αναπτυξιακών προοπτικών της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και γίνεται σε βάρος των τοπικών κοινωνιών. Είναι επιβεβλημένο να διαφυλαχτεί το δημόσιο συμφέρον, ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία ευθύνη του ελληνικού δημοσίου για τις καθυστερήσεις, παρά μόνο του ιδιώτη επενδυτή.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η τροποποίηση της σύμβασης θέτει ένα αρνητικό νομικό προηγούμενο και προκαλεί βλάβη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό δημόσιο. Η τροποποίηση των όρων της σύμβασης παραχώρησης στέλνει το μήνυμα στους επενδυτές, πως μπορούν να συμπεριφέρονται ανεξέλεγκτα στη χώρα μας, καθώς δεν είναι υποχρεωμένοι εν τοις πράγμασι να τηρούν τα συμφωνηθέντα.
Σε κάθε περίπτωση είναι απαράδεκτο τόσο σοβαρά ζητήματα να προχωρούν εν κρυπτώ, χωρίς να προηγείται η αναγκαία δημόσια διαβούλευση με τη συμμετοχή όλων των παραγωγικών φορέων του Πειραιά που σχετίζονται με το λιμάνι και με τους αιρετούς εκπροσώπους των παραλιμένιων Δήμων. Ο Δήμος Περάματος ζητά από την ελληνική κυβέρνηση το αυτονόητο. Να αποσύρει το νομοσχέδιο και να τηρήσει την ισχύουσα σύμβαση».
Απορρίπτει το Master Plan της COSCO ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας
Την ίδια στιγμή, σημειώνεται ότι έντονες αντιδράσεις γύρω από το θέμα του Master Plan της COSCO για το λιμάνι του Πειραιά έχει εκφράσει από την πλευρά του ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας.
Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης με απόφασή του απέρριψε στο σύνολό του το σχετικό Master Plan της κινεζικής εταιρείας για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, καθώς και τις Σ.Π.Π.Ε. που το στηρίζουν.
Αναλυτικότερα, στη σχετική απόφαση (143/2021) του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου – Δραπετσώνας επισημαίνεται:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν στέκεται στις γενικόλογες διατυπώσεις κάθε Σ.Μ.Π.Ε. ή Μ.Π.Ε. που θα θελήσει εξωραΐζοντας τις τρομακτικές επιπτώσεις που θα έχει η άναρχη ανάπτυξη του λιμανιού σε βάρος της πόλης να θεμελιώσει «επιστημονικά» το Master Plan της Cosco και συμμετέχει στη «διαβούλευση» για τη Σ.Μ.Π.Ε. του Υπουργείου και του Ο.Λ.Π. καταθέτοντας την απόφασή του για τα σχέδια επέκτασης του λιμανιού, ως κάτωθι:
Με τη σύμπραξη όλων των Κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων το λιμάνι του Πειραιά παραδόθηκε για αποκλειστική εκμετάλλευση στο κινέζικο κρατικό μονοπώλιο το οποίο με αποικιοκρατικές μεθόδους οργανώνει την αύξηση των κερδών του σε βάρος των τοπικών κοινωνιών, της υγείας και της ίδιας της επιβίωσης των κατοίκων των Δήμων.
Στη νέα εκδοχή του Master Plan για το οποίο παρανόμως δεν έγινε καμία διαβούλευση προτείνονται για την πόλη δύο νέες παρεμβάσεις οι οποίες αλλάζουν με τρομακτικό τρόπο τη φυσιογνωμία της πόλης, βίαια χειροτερεύουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, δημιουργούν σοβαρότατα κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά ζητήματα και απομειώνουν την περιουσία των δημοτών. Η μία πρόταση της Cosco θέλει να δημιουργήσει μπροστά από την περιοχή στον Σκλαβενίτη χώρο εμπορευματοκιβωτίων (κοντέινερ). Αφού μπαζώσει επιπλέον 130 στρέμματα θάλασσας, θα τοποθετήσει 10 γερανογέφυρες με στόχο να διακινεί από εκεί 3.000.000 εμπορευματοκιβώτια τον χρόνο.
Αυτή η δραστηριότητα θα γίνεται μέσα στον οικιστικό ιστό δημιουργώντας 24 ώρες το 24ωρο αφόρητες συνθήκες ηχορύπανσης και φωτορύπανσης που θα διώξει τους ανθρώπους από τα σπίτια τους ή αν δεν μπορούν, θα τους οδηγήσει να κλείνονται μέσα σε αυτά προσπαθώντας να μετριάσουν το πρόβλημα.
Ταυτόχρονα αυτή η παρέμβαση θα οδηγήσει σε δραματική μείωση των περιουσιών των ανθρώπων που τα προηγούμενα χρόνια δαπάνησαν ένα σωρό χρήματα για να αγοράσουν ή να χτίσουν σπίτια απέναντι στην θάλασσά τους, ενώ τώρα θα βλέπουν τις γερανογέφυρες και το τείχος από τα κοντέινερ που θα μπει ανάμεσα στην πόλη και την θάλασσα.
Παράλληλα η Cosco θέλει μπροστά από την ΔΕΗ και στον χώρο του νέου μόλου Δραπετσώνας που γινόταν ναυπηγοεπισκευή και έδινε δουλειά σε αρκετούς συμπολίτες μας να μπαζώσει τη θάλασσα για άλλα 230 στρέμματα να διώξει τη ναυπηγοεπισκευή και να δημιουργήσει Terminal το οποίο θα διακινεί πάνω από 1.000.000 αυτοκίνητα τον χρόνο.
Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται το πρόβλημα της ανεργίας των εργατών της ναυπιγοεπισκευής οδηγούνται σε συρρίκνωση σήμερα και κλείσιμο αύριο εκατοντάδες μικρές και μεσαίες μονάδες ναυπηγοεπισκευής. Ταυτόχρονα από τους δρόμους της πόλης μας πρόκειται να περνούν χιλιάδες νταλίκες που θα μεταφέρουν τα αυτοκίνητα.
Η εταιρεία θέλει επίσης χωρίς να το αναφέρει στην πρότασή της αλλά εκεί οδηγούν τα πράγματα να πάψουν να λειτουργούν η ιχθυόσκαλα και το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου γιατί με το μπάζωμα της θάλασσας και το μεγάλο κυκλοφοριακό φορτίο του λιμανιού δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν με ασφάλεια βάρκες και καΐκια.
Ταυτόχρονα η Cosco χωρίς να έχει πάρει υπόψη της καμία από τις παρατηρήσεις μας στην προηγούμενη εκδοχή του Master Plan εμμένει:
• Στη δημιουργία κέντρου logistics στον χώρο δίπλα από το κέντρο υγείας 60.000 τ.μ. χωρίς να δίνει στην πόλη την ανάσα που χρειάζεται δημιουργώντας στον ίδιο χώρο ένα πάρκο 30 στρεμμάτων.
• Με τις χρήσεις γης τους συντελεστές δόμησης και κάλυψης που δίνει σε όλο το κομμάτι της λιμενικής ζώνης ουσιαστικά την εντάσσει στο σχέδιο πόλης χωρίς να δίνει όπως επιτάσσει ο νόμος εισφορά σε γη ή χρήμα.
• Στην περιοχή των Λιπασμάτων εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τα 640 στρέμματα με τον τρόπο που εκείνη θέλει παραβιάζοντας τον νόμο για τις χρήσεις γης και τον συντελεστή δόμησης.
Κάποιοι θα πουν ότι αυτό σημαίνει ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, χρήματα. Η αλήθεια όμως είναι άλλη. Ανάπτυξη σημαίνει το λιμάνι και οι πόλεις που το φιλοξενούν μέσα από μια ισορροπημένη σχέση να προχωρούν μπροστά. Ανάπτυξη δεν σημαίνει το λιμάνι να σπρώχνεται μπροστά και η πόλη να βαδίζει βίαια προς τα πίσω.
Ανάπτυξη δεν σημαίνει μια εταιρεία να αυξάνει με γεωμετρικό τρόπο τα κέρδη της και οι άνθρωποι να βλέπουν με τον ίδιο γεωμετρικό τρόπο να απομειώνεται η περιουσία και η ποιότητα ζωής τους. Νέες δουλειές για να λειτουργήσουν προσθετικά δε σημαίνει ανεργία σε σημαντικούς παραγωγικούς κλάδους όπως στη ναυπηγοεπισκευή.
Για ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ λόγους το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης απορρίπτει το Master Plan της Cosco στο σύνολό του καθώς και τις Σ.Π.Π.Ε. που το στηρίζουν. Απαιτεί από την κυβέρνηση να νομοθετήσει ώστε η Cosco να αποδίδει στο Δήμο τα δημοτικά τέλη που της αναλογούν. Καλούμε τους συνδημότες και τις συνδημότισσές μας σε επαγρύπνηση ώστε να αποτραπούν στην πράξη τα σχέδια της Cosco σε βάρος της πόλης».