Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2023 | 11:06
Αρχική Οικονομία «Δεύτερη ευκαιρία» στους δήμους για χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

«Δεύτερη ευκαιρία» στους δήμους για χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

newsroom |

Απαραίτητη προϋπόθεση, οι δήμοι να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά που πιστοποιούν ότι λανθασμένα οι εκτιμητές του ΥΠ.ΟΙΚ. αύξησαν τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στην περιοχή τους

Μια «δεύτερη ευκαιρία» να μειώσουν τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που βρίσκονται εντός των ορίων των οικισμών τους και οι οποίες αυξήθηκαν υπέρμετρα το περασμένο καλοκαίρι του 2021, έχουν οι δήμοι σε όλη τη χώρα υποβάλλοντας ένσταση επί των νέων -αυξημένων-αντικειμενικών τιμών που θεσπίστηκαν από το υπουργείο Οικονομικών και τέθηκαν σε ισχύ από 1/1/2022.

Αυτό προβλέπει το άρθρο 51 του φορολογικού σχεδίου νόμου που κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή και το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, το πάγωμα για την προσεχή διετία της επιβολής ΦΠΑ σε νεόδμητα ακίνητα και του φόρου υπεραξίας ύψους 15% σε περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων στα οποία αυξήθηκε η τιμή πώλησης από την τιμή κτήσης. Με διάταξη στο σχέδιο νόμου, δίνεται η δυνατότητα επανάληψης της διαδικασίας καθορισμού των τιμών εκκίνησης των περιοχών που είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων, μετά από την υποβολή γνώμης των δημοτικών συμβουλίων των οικείων δήμων, από 10/12/2022 έως και 20/1/2023.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Θάνου Πασχάλη στο athina984.gr, απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι δήμοι να προσκομίσουν και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που να πιστοποιούν ότι λανθασμένα οι πιστοποιημένοι εκτιμητές του υπουργείου Οικονομικών αύξησαν δραματικά τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στα όρια των δήμων εξομοιώνοντάς τις με τις εμπορικές αξίες.

Πρόκειται για δήμους που δεν απέστειλαν γνώμη προς τους πιστοποιημένους εκτιμητές του υπουργείου Οικονομικών, πριν από τον προσδιορισμό των Τιμών Ζώνης των ακινήτων τους, παρότι το δικαιούντο. Εκτός από αυτούς υπήρξαν και άλλοι πολλοί δήμοι -κυρίως σε πλούσια νησιά- που απέφυγαν να ανταποκριθούν, ευελπιστώντας ότι θα γλιτώσουν την εκτίναξη των αντικειμενικών αξιών, όπως αυτή δικαιολογείται από την «έκρηξη» των εμπορικών τιμών. Στην πραγματικότητα, μόλις το 10% των δήμων απέστειλαν γνώμη, την περίοδο του καθορισμού των τιμών ζώνης σε όλη σχεδόν τη χώρα.

Με το δικαίωμα ένστασης που προβλέπει το άρθρο 51 του φορολογικού σχεδίου νόμου, δίνεται η δυνατότητα να γίνουν διορθωτικές κινήσεις από το υπουργείο Οικονομικών, όπου και εφόσον απαιτηθούν, οι οποίες όμως σε καμία περίπτωση δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.

Το όλο θέμα ξεκίνησε μετά τις διαμαρτυρίες και τα παράπονα κατοίκων της Αστυπάλαιας κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού για υπέρμετρες και αδικαιολόγητες αυξήσεις στις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους από 1/1/2022. Πρώτη υποψήφια προς αποστολή γνώμης είναι η Ιθάκη, όπου η διαφορά μεταξύ παλιάς και νέας Τιμής Ζώνης έφτασε από 1/1/2022 στο 250%, ενώ ανάλογα αιτήματα περιμένουν στο υπουργείο Οικονομικών από την Κω (+107%), τη Ρόδο (+200%), το Ναύπλιο (+69%), την Κεφαλονιά (+78%).

Τέλος, ξεκίνησαν ήδη και οι τελευταίες στη σειρά εκτιμήσεις των τιμών ζώνης για την ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων και για τους εναπομείναντες, εκτός αντικειμενικού συστήματος, 2.500 αραιοκατοικιμένων οικισμών που βρίσκονται κυρίως σε νησιά καλύπτοντας μόλις το 1,5% επί του συνολικού πληθυσμού στην Επικράτεια.

Τελευταία Νέα