Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022 | 05:30
Αρχική Οικονομία Χρηματοδότηση βιομηχανικών πάρκων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Χρηματοδότηση βιομηχανικών πάρκων από το Ταμείο Ανάκαμψης

newsroom |

Υπεγράφη η σύμβαση Υπουργείου Ανάπτυξης – ΤΑΙΠΕΔ για την ένταξη του έργου «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα» στο Ταμείο Ανάκαμψης – Επιδότηση 65,2 εκατ. ευρώ για επενδυτικά σχέδια αναβάθμισής των υποδομών τους

Τη σύμβαση για την ένταξη του έργου «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα» της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» υπέγραψαν τη Δευτέρα (21/2), ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης και ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Πάνος Σταμπουλίδης, παρουσία της γενικής γραμματέως Βιομηχανίας, Θέμιδας Ευτυχίδου.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, αναμένεται η δημιουργία – αναβάθμιση – εξυγίανση περίπου 9 βιομηχανικών πάρκων σε όλη τη χώρα, συνολικού προϋπολογισμού 65,2 εκατ. ευρώ.

Το έργο αναμένεται να δώσει ώθηση στις επενδύσεις σε βιομηχανικά πάρκα, καθώς όπως προβλέπεται, τα 65,2 εκατ. ευρώ θα δοθούν με τη μορφή ενίσχυσης για τη δημιουργία (μέσω και της αναβάθμισης – εξυγίανσης ή και επέκτασης υφιστάμενων) περίπου εννέα σύγχρονων επιχειρηματικών πάρκων σε όλη την Ελλάδα. Όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής», αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη, υπάρχουν περίπου 200 άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις (ΑΒΣ) σε όλη την Ελλάδα, που έχουν αναπτυχθεί άναρχα, χωρίς υποδομές και σε περιοχές εκτός σχεδίου και γι’ αυτό θα πρέπει να εξυγιανθούν.

Συνολικά, οι μεγαλύτερες άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις, οι οποίες θα πρέπει να εξυγιανθούν μέσω και έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, εντοπίζονται στα Οινόφυτα και στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, στο Ωραιόκαστρο, στη Θέρμη, στη Μάνδρα, στον Ασπρόπυργο και στο Σχηματάρι.

Το έργο των 65,2 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης προβλέπει τη δημοσιοποίηση προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων με αντικείμενο τη δημιουργία πάρκων νέας γενιάς, μέχρι και τον Μάρτιο 2022 (αν και αναμένεται η διαδικασία αυτή να καθυστερήσει ελαφρώς). Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες ειδικού σκοπού που έχουν συσταθεί με αντικείμενο την ανάπτυξη των επιχειρηματικών πάρκων (ΕΑΝΕΠ) πρόκειται να καταθέσουν προτάσεις για την υλοποίηση έργων που θα αναβαθμίζουν τις άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις ή θα επιτρέπουν την επέκταση όσων –λιγοστών– είναι οργανωμένες.

Σημειώνεται ότι η δράση του Ταμείου Ανάκαμψης περιλαμβάνει ως προαπαιτούμενο και την περαιτέρω απλοποίηση της νομοθεσίας για τα επιχειρηματικά πάρκα, ενώ τα projects που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025. Αυτό σημαίνει ότι οι επιλέξιμες προς χρηματοδότηση παρεμβάσεις θα αποτελούν νομοτελειακά υποέργα των επενδύσεων για την εξυγίανση και τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων.

Στις παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν ανήκουν οι υποδομές δικτύου πέμπτης γενιάς (5G) και υπερυψηλού εύρους ζώνης, έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διαχείρισης υδάτινων πόρων, επεξεργασίας λυμάτων και αποκατάστασης βιομηχανικών περιοχών και μολυσμένων εδαφών. Σημειώνεται ότι τα 65,2 εκατ. ευρώ, που θα διατεθούν με τη μορφή ενίσχυσης, αποτελούν τμήμα του προγράμματος για τα επιχειρηματικά πάρκα του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 100 εκατ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να συνοδεύονται από ισόποση συμμετοχή από τον ιδιωτικό τομέα.

Συνάντηση Υπ. Ανάπτυξης – Δημάρχου Ασπροπύργου

Αξίζει να αναφερθεί ότι την περασμένη Τετάρτη (16/2), ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Ασπροπύργου, Νίκο Μελετίου, με σκοπό να συζητηθεί το επιχειρηματικό πλάνο του δήμου και η πορεία υλοποίησής του, εστιάζοντας κυρίως σε ότι έχει να κάνει με το σχέδιο ανάπτυξης “Επιχειρείν” στη βιομηχανική περιοχή του Θριασίου Πεδίου.

Όπως ενημέρωσε σχετικά ο Δήμος Ασπροπύργου, ο κ. Μελετίου στάθηκε σε ειδικούς οικονομικούς, εμπορικούς και επενδυτικούς παράγοντες στην εν λόγω περιοχή, και παρουσίασε ένα καθολικό στρατηγικό πλάνο, με όλες τις απαιτούμενες τεχνικές λεπτομέρειες (ανάπτυξη, κυκλοφοριακό, όχληση κοινωνικού ιστού, ρυμοτομικό σχέδιο, σταθμό εξυπηρέτησης σιδηροδρόμου, πυροσβεστικό σταθμό και εξυπηρέτηση πρώτων βοηθειών, κ.ά.). Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τον δήμαρχο Ασπροπύργου στο σχεδιασμό της πρότασης, η οποία εδράζεται σε βιώσιμες προϋποθέσεις και συνιστώσες. Κατά τα λεγόμενα του, «η Αυτοδιοίκηση δουλεύει με γνώμονα ένα αειφόρο περιβαλλοντικό και οικονομικό μέλλον για τις τοπικές κοινωνίες».

Στην πρόσφατη σύσκεψη παρευρέθηκαν επίσης ο διευθύνων σύμβουλος Αναπτυξιακού Οργανισμού ΟΤΑ Θριασίου Πεδίου, Σεραφείμ Τσόκας και ο γενικός γραμματέας του Δήμου Ασπροπύργου, Ευστάθιος Ρεστέμης.

Όπως τονίζεται από τον Δήμο Ασπροπύργου, από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων εξέφρασε την ικανοποίησή του από την ενδελεχή ανάλυση του επιχειρηματικού πλάνου, και παρουσία του Γ.Γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), Ορέστη Καβαλάκη, διαβεβαίωσε την αρωγή του, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες του υπουργείου και τα χρηματοδοτικά προγράμματα, προς την πρόταση αυτή του Δήμου Ασπροπύργου.

Τελευταία Νέα