Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2023 | 12:26
Αρχική Αττική Βόρεια Προάστια Αυτοψία Πατούλη - Βούρου στο ρέμα Ποδονίφτη

Αυτοψία Πατούλη – Βούρου στο ρέμα Ποδονίφτη

newsroom |

Στην αναγκαιότητα επίσπευσης των διαδικασιών οριοθέτησης του Ποδονίφτη από το Υπουργείο Υποδομών, αναφέρθηκαν κατά τη σημερινή τους αυτοψία στην περιοχή ο περιφερειάρχης Αττικής και ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας

Αυτοψία στο ρέμα Ποδονίφτη πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, Γιάννης Βούρος και ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα, Γιώργος Δημόπουλος.

Κατά την αυτοψία, η αρμόδια διευθύντρια Υδραυλικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής, Α. Δεληγιώργη, ενημέρωσε μαζί με τα τεχνικά κλιμάκια της Περιφέρειας και του Δήμου για το πρόβλημα υπερχείλισης που εντοπίζεται στο σημείο της συμβολής των οδών Περισσού και Δοξάτου. Όπως επισημάνθηκε, ήδη έχουν ξεκινήσει από την Περιφέρεια οι διαδικασίες άμεσης αποκατάστασης του προβλήματος στο συγκεκριμένο σημείο, ενώ έγινε συζήτηση για την ανάγκη υλοποίησης έργων και υποδομών αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Τόσο ο κ. Πατούλης, όσο και ο κ. Βούρος, ζήτησαν από τις υπηρεσίες τους να προβούν σε όλες τις αναγκαίες διαδικασίες προκειμένου να επιτευχθεί η άμεση ωρίμανση. Επιπλέον, επισημάνθηκε η ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών οριοθέτησης-διευθέτησης του ρέματος από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, που έχει αναλάβει την ευθύνη της σχετικής μελέτης, προκειμένου να επιτευχθεί η υλοποίηση ουσιαστικών παρεμβάσεων σε επίπεδο υποδομών, αλλά και σε επίπεδο περιβαλλοντικής αναβάθμισης και δημιουργίας σημείων περιπάτου και αναψυχής.

Στην πρωινή αυτοψία ήταν παρόντες επίσης ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας Δ. Κανταρέλης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Λ. Γεωργαμλής, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του δήμου.

Δηλώσεις Πατούλη – Βούρου – Δημόπουλου

Αμέσως μετά την αυτοψία, ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, δήλωσε:

«Η κλιματική κρίση είναι γεγονός. Πρέπει να οχυρώσουμε τις πόλεις μας προκειμένου να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε με τον πιο αποτελεσματικό και επαρκέστερο τρόπο τα πλημμυρικά φαινόμενα. Σήμερα, μαζί με τον δήμαρχο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας Γ. Βούρο και τον αντιπεριφερειάρχη Γ.  Δημόπουλο, βρεθήκαμε στον Ποδονίφτη προκειμένου να ενημερωθούμε για την υφιστάμενη κατάσταση και να συνεργαστούμε, ώστε να διασφαλιστεί η επαρκής προετοιμασία και πρόληψη. Είναι γεγονός ότι έχουν διαπιστωθεί διαβρώσεις σε ορισμένα σημεία και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας ήδη έχουν ξεκινήσει διαδικασίες αποκατάστασης. Παράλληλα, περιμένουμε την οριοθέτηση-διευθέτηση που την έχει αναλάβει το Υπουργείο Υποδομών. Η Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, θα συμβάλει στην περιβαλλοντική αναβάθμιση και αξιοποίηση του φυσικού πλούτου προς όφελος των πολιτών. Όπου χρειαστεί θα στηρίξουμε τον δήμο στο σχέδιο ανάπλασης. Έργα με αναπτυξιακό πρόσημο που αναβαθμίζουν το αστικό περιβάλλον και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών συνάδουν πλήρως με τις προτεραιότητές μας και τους στόχους μας».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας Γ. Βούρος, ανέφερε:

«Η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος συνεργάζονται στενά. Στο παρελθόν αντιμετωπίζαμε προβλήματα εδώ με τις πλημμύρες και με τον υδάτινο όγκο που πια είναι ανεξέλεγκτος λόγω των καιρικών φαινομένων, που μας ξαφνιάζουν πολλές φορές. Βρισκόμαστε εδώ με τον περιφερειάρχη και τον αντιπεριφερειάρχη, προκειμένου να συνεννοηθήκαμε ως προς το τι αναλαμβάνει η Περιφέρεια και τι αναλαμβάνει ο Δήμος, για να μην ξαναζήσουμε τέτοια πλημμυρικά φαινόμενα που καταστρέφουν περιουσίες. Τα πρανή θα μπουν σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό, μετά την οριοθέτηση των ρεμάτων, ειδικά εδώ στη Νέα Φιλαδέλφεια που έχουμε τον Κηφισό, τον Γιαμπουρλά και τον Ποδονίφτη».

Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Γ. Δημόπουλος, σημείωσε:

«Μέσα από την τριμερή συνεργασία της Περιφέρειας, του Δήμου αλλά και της Κεντρικής Διοίκησης, έχουμε ως ζητούμενο να διατηρηθεί ουσιαστικά αυτός ο σημαντικός οικολογικός βιότοπος, να αναπτυχθεί και να γίνει επισκέψιμος. Παράλληλα, διασφαλίζουμε από πλευράς πολιτικής προστασίας ότι δεν θα γίνονται πλημμυρικά φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή του Ποδονίφτη».

Τελευταία Νέα