Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2023 | 12:22
Αρχική Urban Γιάννης Αντετοκούνμπο και «Γκερνίκα» στην Αγία Βαρβάρα 📷

Γιάννης Αντετοκούνμπο και «Γκερνίκα» στην Αγία Βαρβάρα 📷

newsroom |

Τρεις μεγάλες τοιχογραφίες φιλοξενούνται εδώ και λίγο καιρό στην Αγία Βαρβάρα, με την υπογραφή του καλλιτέχνη Same84 και την ομάδα Urban Act

Από τα τέλη του περασμένου Ιουνίου τρία εντυπωσιακά graffiti κοσμούν τους τοίχους, στο χώρο των δημοτικών οικοπέδων επί των οδών Παλαιών Πατρών Γερμανού και Ρήγα Φεραίου, στην πόλη της Αγίας Βαρβάρας.

Στα οικόπεδα αυτά πρόκειται να κατασκευαστούν χώροι άθλησης και ψυχαγωγίας για τα παιδιά και τους νέους της πόλης, ενώ ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας ανέθεσε στον διεθνούς εμβέλειας καλλιτέχνη Same84 και την ομάδα Urban Act να πραγματοποιήσουν εικαστική παρέμβαση δίνοντας χρώμα στο γκρίζο του τσιμέντου.

Πρόκειται για τρεις διαφορετικές εικόνες που «ζωντανεύουν» σε μεγάλους τοίχους, καλώντας τους περαστικούς να τις θαυμάσουν αλλά και να προβληματιστούν.

Μπάσκετ και Πικάσο

Γιάννης Αντετοκούνμπο και «Γκερνίκα» στην Αγία Βαρβάρα

Στην πρώτη τοιχογραφία πρωταγωνιστεί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος διεκδικεί με πάθος να σκοράρει, παρά το στενό διπλό μαρκάρισμα των αντιπάλων του. Δείχνει να μην επηρεάζεται και να συνεχίζει με ακόμα μεγαλύτερη πυγμή, προκειμένου να πετύχει το στόχο του. Ο Αντετοκούνμπο αποτελεί αγαπημένο θέμα για τον Same84, που απέσπασε τα εύσημα από τον σούπερ σταρ του NBA για τα έργα του στο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ και σε μία πολυκατοικία στα Σεπόλια, θέλοντας με αυτό τον τρόπο για άλλη μια φορά να εμπνεύσει τη νέα γενιά. Ο χρωματισμός της παράστασης από τον Same84 -ο αυθεντικός, πρωτότυπος πίνακας έχει λευκό και μαύρο-, δίνει το μήνυμα ότι ακόμη και μετά από μία τέτοιου μεγέθους καταστροφή, η θέληση και οι ανεξάντλητες δυνάμεις του ανθρώπου, μπορούν να πάνε τον κόσμο μπροστά, μπορούν να επαναφέρουν το χρώμα στη ζωή.

Η μορφή του Έλληνα μπασκετμπολίστα στην τοιχογραφία, επιχειρείται να ενισχύει τη στροφή στον αθλητισμό, στο «ευ αγωνίζεσθαι» και τιμάται ως προσωπικότητα η οποία διαφημίζει τη χώρα μας στην αμερικανική ήπειρο και ολόκληρο τον πλανήτη.

Εν κατακλείδι, ο συνδυασμός με την απεικόνιση του “Greek Freak” δημιουργεί περιθώρια για πληθώρα συνειρμών και σε κάθε περίπτωση εκπέμπει ένα αισιόδοξο μήνυμα.

Γιάννης Αντετοκούνμπο και «Γκερνίκα» στην Αγία Βαρβάρα

Στη δεύτερη τοιχογραφία απεικονίζεται ένα μικρό κορίτσι που ακουμπάει το πρόσωπό του στα χέρια του και χαμογελαστό κοιτάζει μπροστά. Στο φόντο κυριαρχούν λεπτομέρειες από την Guernica (Γκερνίκα) του Πικάσο, όπως το βόδι με την αφηρημένη μορφή και τους ανθρώπους που θρηνούν. Εδώ, οι αναφορές είναι πιο σκοτεινές, θέλοντας ο καλλιτέχνης με αυτό τον τρόπο να δείξει ότι παρ’ όλους τους πολέμους και τις δυσκολίες που βρίσκονται ακόμα και στην καθημερινότητά μας, συνεχίζουμε και δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε.

Γιάννης Αντετοκούνμπο και «Γκερνίκα» στην Αγία Βαρβάρα

Στην τρίτη και τελευταία τοιχογραφία απεικονίζεται μια νεαρή κοπέλα, η οποία γυρίζει το κεφάλι της προς τα πίσω σαν να θέλει να κοιτάξει τον περαστικό στα μάτια, να του μιλήσει και να τον παροτρύνει να την ακολουθήσει στο δρόμο των χρωματιστών ονείρων και της ελπίδας. Και εδώ, σαν ενοποιητικό στοιχείο με την προηγούμενη τοιχογραφία, υπάρχουν στοιχεία της «Γκερνίκα», τα οποία υποδηλώνουν τους «πολέμους» και τις δυσκολίες που βιώνουμε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να τονίσει τα μηνύματα της κάθε εικόνας, ο Same84 φρόντισε να κάνει όλα τα πρόσωπα των εικόνων σε ασπρόμαυρους τόνους, αποδίδοντάς τους αρκετές σκιές, ενώ το περιβάλλον τους είναι πολύ χρωματιστό. Το μοβ, το κίτρινο, το σμαραγδί και το ροζ μπλέκονται σε ένα έντονο φόντο που τραβάει το μάτι και μιλάει αρκετά από μόνο του.

Το έργο έχει ήδη αφήσει το στίγμα του στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή, αποτελώντας το πρώτο κομμάτι του παζλ για ένα διαφορετικό, πρωτοποριακό και φιλόδοξο πάρκο για τους πολίτες της Αγίας Βαρβάρας. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με νέες τοιχογραφίες και νέους καλλιτέχνες που θα πάρουν τα σπρέι τους για να ζωγραφίσουν εκεί σύντομα.

Ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας στήριξε το όλο εγχείρημα, οι κάτοικοι-ιδιοκτήτες συμμετείχαν με τη σύμφωνη γνώμη τους και ο καλλιτέχνης λαμβάνοντας υπόψιν του και τη χρήση των εν λόγω χώρων, δημιούργησε τα προσχέδια για τις τρεις επιφάνειες, εν ήδη τριλογίας: «Διεκδίκηση – Όνειρο – Ελπίδα».

Τελευταία Νέα