Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2022 | 02:17
Αρχική Αττική Δυτική Αττική Ανοίγει τις πύλες της η έκθεση «Μεγάρων Γη»

Ανοίγει τις πύλες της η έκθεση «Μεγάρων Γη»

newsroom |

Από τις 2 έως τις 5 Σεπτεμβρίου, στο Άλσος Θεόγνιδος (Πευκάκια) στα Μέγαρα, θα φιλοξενηθεί για 13η χρονιά η έκθεση τοπικών αγροτικών προϊόντων – Την Κυριακή (4/9) θα ψηθεί η μεγαλύτερη ομελέτα της Ελλάδας με 11.300 αυγά

Ανοίγει τις πύλες την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, η 13η έκθεση τοπικών αγροτικών προϊόντων «Μεγάρων Γη» η οποία θα φιλοξενηθεί στο Άλσος Θεόγνιδος (Πευκάκια) στα Μέγαρα, το τετραήμερο 2-5 Σεπτεμβρίου.

Η έκθεση τοπικών αγροτικών προϊόντων διοργανώνεται από τον Δήμο Μεγαρέων και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου (ΔΗΚΕΔΗΜΕ) και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού, με τη συνεργασία των τοπικών παραγωγικών και πολιτιστικών φορέων και την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής.

Στη φετινή έκθεση θα λάβουν μέρος Συνεταιρισμοί και Αγροτικοί Σύλλογοι των Μεγάρων και της Νέας Περάμου, παραγωγοί και επιχειρηματίες, ενώ περίπτερα στο χώρο της έκθεσης θα έχουν Λαογραφικοί Σύλλογοι των Μεγάρων, η Αρχαιολογική Υπηρεσία, το ΚΕΠ Υγείας Μεγάρων, τα τοπικά ΜΜΕ, εθελοντικές οργανώσεις, πρόσκοποι και οδηγοί.

Παράλληλα, κάθε βράδυ στο Άλσος Θεόγνιδος, θα υπάρχουν υποστηρικτικά πολιτιστικές δραστηριότητες και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, ενώ στο πλαίσιο της λειτουργίας της φετινής έκθεσης, προετοιμάζεται να ψηθεί η μεγαλύτερη ομελέτα της Ελλάδας την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, στις 18:00.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Μεγάρων σκοπεύει να σπάσει 11.300 αυγά, με τη βοήθεια του συλλόγου «Αλκάθους και Καρία» και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας (Chefs της Acropolis Chef’s Club of Attica – Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής Ακρόπολις) και να φτιάξει τη μεγαλύτερη ομελέτα της Ελλάδας, ένα εγχείρημα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στο ρεκόρ Γκίνες.

Σημειώνεται ότι τα εγκαίνια και ο αγιασμός της φετινής έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, στις 19:30, στο ανοικτό Δημοτικό Θέατρο στο Άλσος Θεόγνιδος (Πευκάκια), παρουσία του Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνου.

Το πρόγραμμα των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου

18:00 – Τουρνουά  Basket 3on3 «Αλκιβιάδης Μπεναρδής» (συνδιοργάνωση Δήμος Μεγάρων & ΔΗΚΕΔΗΜΕ) με τη Νεανική Εστία Μεγαρίδος (ΝΕΜ), σε διάφορες ηλικιακές κατηγορίες για παιδιά ηλικίας από 8 έως 18 ετών.

19:00 – Δραστηριότητες από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού – Εργαστήρια χειροτεχνίας για τα μικρότερα παιδιά ηλικίας (5-10 ετών) και Εργαστήρι «Μακραμέ» για τα μεγαλύτερα παιδιά (11-17 ετών).

19:30 – Επίσημα εγκαίνια και αγιασμός της έκθεσης «13η Μεγάρων Γη» στο Άλσος Θεόγνιδος (Πευκάκια).

20:30 – Οστράκων γεύσεις: Μαγείρεμα και συνταγές μαγειρικής με φρέσκα οστρακοειδή ντόπιας παραγωγής από τις οργανωμένες όστρακο-καλλιέργειες της Νέας Περάμου.

21:00 – Παραδοσιακοί χοροί Μικράς Ασίας με την Ορχήστρα ” Μεγαρόσημο” μαζί με λαογραφικούς φορείς του Δήμου Μεγαρέων, στο πλαίσιο της επετείου των 100 ετών της Μικρασιατικής καταστροφής.

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου

18:00 – Τουρνουά  Basket 3on3 «Αλκιβιάδης Μπεναρδής» (συνδιοργάνωση Δήμος Μεγάρων & ΔΗΚΕΔΗΜΕ) με τη Νεανική Εστία Μεγαρίδος (ΝΕΜ), σε διάφορες ηλικιακές κατηγορίες για παιδιά ηλικίας από 8 έως 18 ετών.

19:00 – Γεύση & Διατροφή με βάση το κοτόπουλο: Σεφ θα ετοιμάζουν δημοφιλείς αλλά και πρωτότυπες συνταγές ζυμαρικών με βάση το κοτόπουλο.

19:30 – Πανδαισία γλυκισμάτων

Τα μέλη του Συλλόγου «Οικισμός Λάκκας Καλογήρου Μεγάρων» θα έχουν ετοιμάσει να προφέρουν γλυκίσματα, εδέσματα, πάστες και λικέρ με βάση το Π.Ο.Π. κελυφωτό φιστίκι Μεγάρων νέας εσοδείας.

Τα μέλη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής θα φροντίσουν να απολαύσουν οι επισκέπτες δροσερές κρέμες φτιαγμένες με μεράκι, από δικό τους φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα που θα φέρουν ειδικά για αυτό τον σκοπό, οι οποίες θα γαρνιριστούν με ΠΟΠ κελυφωτό φιστίκι Μεγάρων.

20:00 – Επίδειξη αλόγων με ιδιαίτερης εκπαίδευσης άλογα, σπάνιας ράτσας friesian κ.α., από επαγγελματίες αναβάτες και εξοικείωση τους σε μικρούς και μεγάλους, από την φάρμα “Γκοσδής”.

21:00 – Μουσική συναυλία: Ο Διονύσης Τσακνής με την Ιωάννα Καβρουλάκη.

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου

18:00-20:30 – Η μεγαλύτερη ομελέτα που φτιάχτηκε ποτέ στην Ελλάδα με πάνω από 11.000 φρέσκα αυγά Μεγάρων

Το σπάσιμο των αυγών θα γίνει από το παιδικό τμήμα ομίλου λαϊκής παράδοσης «Αλκάθους & Καρία» και τη συμμετοχή των παιδιών από το τοπικό τμήμα του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, ενώ το μαγείρεμα της ομελέτας θα το αναλάβουν οι έμπειροι σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής – Ακρόπολις – Chef’s Club of Attica.

19:00 – Από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού – Προβολή παιδικής ταινίας κινουμένων σχεδίων

20:00 – Επίδειξη αλόγων με ιδιαίτερης εκπαίδευσης άλογα, σπάνιας ράτσας friesian κ.α., από επαγγελματίες αναβάτες και εξοικείωση τους σε μικρούς και μεγάλους, από την φάρμα “Γκοσδής”.

21:00 – Μουσική συναυλία: Μπέσσυ Αργυράκη, Γιάννη Ζουγανέλη, Μαργκω Ενεπεκίδη. Συμμετέχει ο Αλέξανδρος Ζουγανέλης.

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου

19:00 – Μαγείρεμα παραδοσιακής μουσταλευριάς από φρέσκο μούστο και γαρνιτούρα από ΠΟΠ κελυφωτό φιστίκι Μεγάρων στην «13η Μεγάρων Γη».

Πάτημα των σταφυλιών από το παιδικό τμήμα του Λαογραφικού Ομίλου «Αλκάθους και Καρία».

Μαγείρεμα παραδοσιακής μουσταλευριάς με φρέσκο μούστο από τους εύφορους μεγαρικούς αμπελώνες, γαρνιρισμένες από ΠΟΠ κελυφωτό φιστίκι Μεγάρων.

19:30 – Από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού – Θα έχουμε “ένα απόγευμα στ’ αστέρια” – Διαγαλαξιακά παιχνίδια για τους μικρούς μας φίλους.

20:00 – Επίδειξη αλόγων με ιδιαίτερης εκπαίδευσης άλογα, σπάνιας ράτσας friesian κ.α., από επαγγελματίες αναβάτες και εξοικείωση τους σε μικρούς και μεγάλους, από την φάρμα “Γκοσδής”.

21:00 – Συναυλία – Μουσικό αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο και την Βίκυ Μοσχολιού από την «Ορχήστρα των Ονείρων».

Στον χώρο της έκθεσης καθημερινά θα υπάρχουν κατασκηνωτικά παιχνίδια και δραστηριότητες από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού.

Τελευταία Νέα