Οι πάσχοντες εξασφαλίζουν εφ’ όρου ζωής τα προβλεπόμενα επιδόματα και παροχές που προβλέπονται από τη νομοθεσία.
Τη διεύρυνση του πίνακα των μη αναστρέψιμων παθήσεων περιλαμβάνει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αθανάσιος Πετραλιάς.
Με την αναθεώρηση του πίνακα μη αναστρέψιμων παθήσεων μπαίνει τέλος στην ανάγκη επαναλαμβανόμενης πιστοποίησης των συμπολιτών μας που πάσχουν από συγκεκριμένες παθήσεις χειρουργικές, των ενδοκρινών αδένων, του αναπνευστικού και του κυκλοφορικού συστήματος. Ταυτόχρονα, μειώνεται το διοικητικό βάρος για το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), καθώς δεν απαιτείται επαναξιολόγηση των συγκεκριμένων πολιτών. Η μείωση των περιστατικών που έρχονται για αξιολόγηση στο ΚΕ.Π.Α. συνεπάγεται και τη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την εξέταση των νέων αιτήσεων.
• Δείτε τη λίστα
Οι παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον αναθεωρούνται ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Ιατρικής Αξιολόγησης του e-ΕΦΚΑ και γνώμη της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής. Με τον τρόπο αυτό οι πάσχοντες εξασφαλίζουν εφ’ όρου ζωής τα προβλεπόμενα επιδόματα και παροχές που προβλέπονται από την κοινωνικοασφαλιστική μας νομοθεσία, καθώς οι παθήσεις χαρακτηρίζονται μη αναστρέψιμες και η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον.
Η αναθεώρηση του πίνακα με τις μη αναστρέψιμες παθήσεις αποτελεί πάγιο αίτημα οργανώσεων και πολιτών και γι’ αυτό προτεραιοποιήθηκε στις εργασίες της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής, στην οποία προΐσταται ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκος Μηλαπίδης.
Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Π. Τσακλόγλου, δήλωσε: «Με τη νέα απόφαση αναθεώρησης του πίνακα μη αναστρέψιμων παθήσεων περισσότεροι πολίτες θα κατοχυρώνουν εφ’ όρου ζωής το ποσοστό αναπηρίας τους στα ΚΕΠΑ, χωρίς να χρειάζεται να περνούν ξανά και ξανά από επιτροπές για την πιστοποίηση της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αφενός, την άρση της ταλαιπωρίας των ΑμεΑ και αφετέρου, τη μείωση του φόρτου λειτουργίας των ΚΕΠΑ. Σταθερός στόχος παραμένει όλα αυτά τα χρόνια η αύξηση στην ταχύτητα έκδοσης πιστοποιήσεων και η αναβάθμιση της ποιότητας εξυπηρέτησης των αναπήρων συμπολιτών μας. Οι νέες δράσεις που υλοποιούνται έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες ενώ ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ανάπηρων πολιτών αποτελεί διαχρονικά την πυξίδα των πολιτικών μας».
Ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ν. Μηλαπίδης, δήλωσε: «Η αναθεώρηση του πίνακα των παθήσεων είναι μια δυναμική και διαρκής διαδικασία την οποία έχουμε θέσει στο επίκεντρο των εργασιών της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής. Στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προωθούμε σημαντικές αλλαγές που στοχεύουν στην απλοποίηση και την επιτάχυνση της πιστοποίησης της αναπηρίας. Ο σεβασμός των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας κάθε ασφαλισμένου αποτελεί την πυξίδα των πολιτικών μας».
Η ανάρτηση του πρωθυπουργού
Με αφορμή τη διεύρυνση του καταλόγου με τις μη αναστρέψιμες παθήσεις, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αναλυτικότερα, αναφέρει:
Κάνω αυτήν την ανάρτηση για να μοιραστώ μαζί σας δύο κυβερνητικές αποφάσεις που θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικές για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία και την υλοποίηση της Εθνικής μας Στρατηγικής για τα Δικαιώματά τους.
Σήμερα υπογράφηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας, σύμφωνα με την οποία αναθεωρείται και διευρύνεται εκ νέου ο πίνακας μη αναστρέψιμων παθήσεων.
Τι σημαίνει αυτό και γιατί είναι σημαντικό;
Είναι σημαντικό διότι έτσι βάζουμε τέλος στην ταλαιπωρία συμπολιτών μας με 17 συγκεκριμένες παθήσεις (χειρουργικές, των ενδοκρινών αδένων, του αναπνευστικού και του κυκλοφορικού συστήματος) οι οποίοι έπρεπε να περνούν ξανά και ξανά από επιτροπές για να λάβουν πιστοποίηση. Το 2022 είχαμε κάνει το ίδιο για άλλες 14 μη αναστρέψιμες παθήσεις, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον σε 159. Παράλληλα, μειώνεται το διοικητικό βάρος για το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), καθώς δεν απαιτείται επαναξιολόγηση των συγκεκριμένων πολιτών κι έτσι, η μείωση των περιστατικών που πηγαίνουν για αξιολόγηση στο ΚΕ.Π.Α. συνεπάγεται και τη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την εξέταση των νέων αιτήσεων.
Πλέον, οι πάσχοντες των παθήσεων του νέου πίνακα που χαρακτηρίζονται μη αναστρέψιμες, θα κατοχυρώνουν εφ’ όρου ζωής το ποσοστό αναπηρίας τους στα ΚΕ.Π.Α. και μαζί τα προβλεπόμενα επιδόματα και παροχές, χωρίς να χρειάζεται επαναξιολόγηση. Η δουλειά για την απλοποίηση και την επιτάχυνση της πιστοποίησης της αναπηρίας συνεχίζεται. Δεν σταματάει εδώ. Καθώς η μείωση της γραφειοκρατίας και της άνευ λόγου ταλαιπωρίας, ειδικά των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, είναι βασική προτεραιότητα.
Ταυτόχρονα, η δεύτερη σημαντική πολιτική μας που υλοποιείται είναι η ένταξη στο ιατρικό δυναμικό των ΚΕ.Π.Α. 700 επιπλέον γιατρών, φτάνοντας τελικά τους 1200 από 500 που είναι σήμερα, ενώ εντάσσονται και νέες ειδικότητες.
Συνδυάζοντας τις δύο αυτές πολιτικές, στόχος μας είναι αφενός η μείωση της ταλαιπωρίας των συμπολιτών μας, αφετέρου η πιο γρήγορη αξιολόγηση νέων αιτήσεων από τα ΚΕ.Π.Α.
Ο σεβασμός των δικαιωμάτων των συμπολιτών μας με αναπηρία και η στήριξή τους είναι για εμάς προτεραιότητα. Και το αποδεικνύουμε καθημερινά, μέχρι να φτάσουμε σε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και ανισότητες. Για μια κοινωνία με όλους, για όλους.