Τρίτη, 25 Μαρτίου 2025 | 20:24
ΑρχικήΠολιτικήΒουλή: Ορκίστηκαν οι 300 βουλευτές – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Βουλή: Ορκίστηκαν οι 300 βουλευτές – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

newsroom |

Η νέα οκτακομματική Βουλή έχει 100 «πρωτάκια» και 68 γυναίκες – Την Τρίτη (4/7) η εκλογή του προεδρείου – Το χρονοδιάγραμμα έως τις προγραμματικές δηλώσεις και την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ορκίστηκε το πρωί της Δευτέρας η Βουλή των Ελλήνων της Κ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Δημοκρατίας, που προέκυψε από τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Ο κοινοβουλευτικός «χάρτης» περιλαμβάνει οκτώ κόμματα, τρία εκ των οποίων (Σπαρτιάτες, Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας) εκπροσωπούνται για πρώτη φορά. Στη νέα Βουλή θα βρεθούν για πρώτη φορά 100 νέοι βουλευτές, καθώς το 1/3 των βουλευτών της προηγούμενης περιόδου 2019 – 2023 δεν κατάφερε να επανεκλεγεί. Πέραν αυτών, η νέα Βουλή των οκτώ κομμάτων θα έχει 68 γυναίκες βουλευτές. Οι 30 προέρχονται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, 17 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 8 από το ΠΑΣΟΚ, 6 από το ΚΚΕ, 2 από την Ελληνική Λύση, 1 από τη Νίκη, 4 από την Πλεύση Ελευθερίας, ενώ οι Σπαρτιάτες δεν εξέλεξαν καμία γυναίκα βουλευτή.

Η ΝΔ διαθέτει 158 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 47, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής 32, το ΚΚΕ 21, το κόμμα «Σπαρτιάτες» 12, η Ελληνική Λύση 12, το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα «Νίκη» 10, και η Πλεύση Ελευθερίας 8 βουλευτές.

Η σύγκληση της πανηγυρικής εναρκτήριας συνεδρίασης της νέας Βουλής πραγματοποιήθηκε με προεδρεύοντα τον α’ αντιπρόεδρο της προηγούμενης Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, συνεπικουρούμενος από τους τέσσερις προσωρινούς γραμματείς, που είναι οι νεότεροι στην ηλικία βουλευτές των δύο πρώτων σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων.

Αρχικά, ο κ. Κακλαμάνης ανέγνωσε την Ημερήσια Διάταξη, καταθέτοντας στα πρακτικά τα ονόματα των 300 που εκλέχθηκαν βουλευτές, ενώ κατόπιν ανακοίνωσε στο Σώμα τις επιστολές των πολιτικών αρχηγών για την επιλογή της μίας από τις τρεις βουλευτικές έδρες στις οποίες εκλέχθηκαν.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας την έδρα της Α’ Πειραιώς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, την έδρα του Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος Σπαρτιάτες, Βασίλης Στίγκας, την έδρα του Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών, ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, την έδρα του Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών, ο πρόεδρος του κόμματος Νίκη, Δημήτρης Νατσιός, την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης, και η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, την έδρα της Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών.

Οι βουλευτές έδωσαν, με προτεταμένο το δεξί τους χέρι, τον προβλεπόμενο από το άρθρο 59 του Συντάγματος όρκο, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ολοκλήρωσε την τελετή, υπογράφοντας το σχετικό πρακτικό.

Ακολούθως, ορκίστηκαν στο Κοράνι οι μουσουλμάνοι βουλευτές και έδωσαν πολιτικό όρκο όσοι επιθυμούσαν.

Από τα υπουργικά έδρανα, ορκίστηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που είναι και βουλευτές.

Ο α’ αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, έκλεισε τη συνεδρίαση, καλώντας το Σώμα να εξουσιοδοτήσει το προεδρείο για την επικύρωση των πρακτικών και ζητώντας τους, την επόμενη ημέρα, Τρίτη 4 Ιουλίου, σύμφωνα με την Ημερήσια Διάταξη, να προσέλθουν για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής.

Οι βουλευτές, πριν αποχωρήσουν, υπέγραψαν το πρωτόκολλο ορκωμοσίας τους και παρέλαβαν τα σχετικά έγγραφα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία ορκωμοσίας τους.

Από την πρώτη σειρά των θέσεων των αξιωματούχων στην Ολομέλεια παρακολούθησε την τελετή ορκωμοσίας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που την υποδέχθηκε στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας. Στις υπόλοιπες θέσεις των αξιωματούχων κάθισαν οι πρώην πρωθυπουργοί, πρώην πρόεδροι της Βουλής των Ελλήνων, ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί και αξιωματούχοι που θελήσουν να παραβρεθούν. Σε μια πρόσθετη σειρά καθισμάτων, κάτω από τα έδρανα των αξιωματούχων, κάθισαν και οι εκπρόσωποι ξένων Εκκλησιών.

Την πανηγυρική συνεδρίαση της ορκωμοσίας των βουλευτών παρακολούθησαν από τα διπλωματικά θεωρεία, πολλοί πρέσβεις και διπλωματικές αντιπροσωπείες ξένων κρατών στην Αθήνα.

Εκλογή Προέδρου της Βουλής

Το πρωί της Τρίτης (4/7), η Βουλή θα συνέλθει για την εκλογή Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και στη συνέχεια των αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων, σύμφωνα με τις προτάσεις των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.

Η Νέα Δημοκρατία θα προτείνει την ανανέωση της θητείας του Κωνσταντίνου Τασούλα για τη θέση του Προέδρου, ενώ για τη θέση του α’ αντιπροέδρου αναμένεται να προταθεί ο Γιάννης Πλακιωτάκης αντί του Νικήτα Κακλαμάνη, στη θέση του β’ αντιπροέδρου τον Γιώργο Γεωργαντά αντί του Χαράλαμπου Αθανασίου, ενώ για τη θέση του γ’ αντιπροέδρου θα επαναπροταθεί ο Θανάσης Μπούρας. Για τις υπόλοιπες θέσεις θα προταθούν: η Όλγα Γεροβασίλη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχουν ανακοινώσει τους υποψηφίους.

Αρχικά, στην αυριανή συνεδρίαση θα προεδρεύσει ο προσωρινός α’ αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης. Θα ανακοινώσει τις επιστολές των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων σχετικά με τα πρόσωπα που προτείνουν για νέο πρόεδρο της Βουλής, καθώς υποβολή υποψηφιότητας από υποψήφιο δεν είναι παραδεκτή.

Ο νέος Πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί με ονομαστική ψηφοφορία και απαιτείται να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν δεν συγκεντρωθούν οι 151 θετικές ψήφοι, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Ο κ. Κακλαμάνης θα αναγγείλει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και θα καλέσει τον νέο Πρόεδρο της Βουλής να καταλάβει αμέσως την έδρα, όπου θα εκφωνήσει και λόγο. Ακολούθως, η Ολομέλεια θα διακόψει για λίγα λεπτά και θα συνεχίσει υπό την προεδρία του νέου Προέδρου της Βουλής στις διαδοχικές ψηφοφορίες για την ανάδειξη των δέκα αντιπροέδρων της Βουλής. Οι τρεις πρώτοι αντιπρόεδροι θα είναι από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και ένας από τα υπόλοιπα κόμματα ώστε να σχηματιστεί το αναλογικό αντιπροσωπευτικό προεδρείο της Βουλής. Η εκλογή των αντιπροέδρων της Βουλής γίνεται με σχετική πλειοψηφία. Όμως, ο κάθε ένας πρέπει να λάβει τουλάχιστον 70 θετικές ψήφους για να μπορέσει να εκλεγεί.

Το Σάββατο η ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση

Την Πέμπτη, 6 Ιουλίου, θα αρχίσει η τριήμερη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά το πέρας της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων, το Σάββατο 8 Ιουλίου, η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Η συζήτηση θα αρχίσει με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό. Στη συζήτηση θα μετάσχουν τα μέλη της νέας κυβέρνησης, οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και βουλευτές από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου.

Η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα είναι ονομαστική δι’ εκφωνήσεως και θα διεξαχθεί αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων και το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της συζήτησης, δηλαδή, το Σάββατο 8 Ιουλίου. Η κυβέρνηση απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής, αν η πρόταση εμπιστοσύνης εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα 2/5 (120) του όλου αριθμού των βουλευτών.

Οι 89 βουλευτές στις οκτώ εκλογικές περιφέρειες της Αττικής

Υπενθυμίζεται ότι εκτεταμένες «καραμπόλες» που επηρέασαν μέχρι την τελευταία στιγμή την κατανομή των βουλευτικών εδρών σε τουλάχιστον έξι εκλογικές περιφέρειες, μετέτρεψαν σε απόλυτο θρίλερ την εκλογή 14 βουλευτών, η οποία επισφραγίστηκε από την τελική καταμέτρηση των ψηφοδελτίων και την εξέταση των ενστάσεων από την Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή.

Στην Περιφέρεια Αττικής, όπου υπάρχουν συνολικά οκτώ εκλογικές περιφέρειες, εκλέχθηκαν 89 βουλευτές εκ των οποίων οι 27 γυναίκες.

Ειδικότερα, η ΝΔ εξέλεξε συνολικά 41 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μόλις 12 βουλευτές, ενώ το ΚΚΕ εξέλεξε συνολικά 10 βουλευτές και μάλιστα και στις οκτώ εκλογικές περιφέρειες της Αττικής.

Ακολουθούν οι Σπαρτιάτες και η Ελληνική Λύση με 6 βουλευτές, η Πλεύση Ελευθερίας με 5 βουλευτές, ενώ «βαρομετρικό χαμηλό» για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Αττική καθώς εξελέγησαν μόλις 5 βουλευτές. Τέλος, το κόμμα της Νίκης θα εκπροσωπείται με 4 βουλευτές σε ολόκληρη την Αττική.

Αναλυτικότερα:

Νότιος Τομέας Αθηνών (19 έδρες)

Νίκος Δένδιας (ΝΔ) Υπουργός Εθνικής Άμυνας

Τάκης Θεοδωρικάκος (ΝΔ)

Κωνσταντίνος Κυρανάκης (ΝΔ) Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Βασίλης Σπανάκης (ΝΔ) Υφυπουργός Εργασίας

Διονύσης Χατζηδάκης (ΝΔ)

Χάρης Θεοχάρης (ΝΔ) Υφυπουργός Οικονομίας & Οικονομικών

Γιάννης Καλλιάνος (ΝΔ)

Άννα Καραμανλή (ΝΔ)

Σοφία Βούλτεψη (ΝΔ) Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

Νίκος Παππάς (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ)

Ραλλία Χρηστίδου (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ)

Θεανώ Φωτίου (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ)

Σεμίνα Διγενή (ΚΚΕ)

Χρήστος Κατσώτης (ΚΚΕ)

Παύλος Χρηστίδης (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ)

Βασίλης Στίγκας (Σπαρτιάτες)

Σπύρος Μπιμπίλας (Πλεύση Ελευθερίας)

Κυριάκος Βελόπουλος (Ελληνική Λύση)

Νίκος Βρεττός (Νίκη)

Βόρειος Τομέας Αθηνών (16 έδρες)

Κωστής Χατζηδάκης (ΝΔ) Υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών

Άδωνις Γεωργιάδης (ΝΔ) Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

Νίκη Κεραμέως (ΝΔ) Υπουργός Εσωτερικών

Δημήτρης Καιρίδης (ΝΔ) Υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου

Ζωή Ράπτη (ΝΔ)

Θόδωρος Ρουσόπουλος (ΝΔ)

Νίκος Παπαθανάσης (ΝΔ) Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών

Αθηνά Λινού (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ)

Ευκλείδης Τσακαλώτος (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ)

Δημήτρης Κουτσούμπας (ΚΚΕ)

Αφροδίτη Κτενά (ΚΚΕ)

Μιλένα Αποστολάκη (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ)

Ζωή Κωνσταντοπούλου (Πλεύση Ελευθερίας)

Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς (Σπαρτιάτες)

Ασπασία Κουρουπάκη (Νίκη)

Βασίλης Βιλιάρδος (Ελληνική Λύση)

Α’ Αθηνών (13 έδρες)

Κυριάκος Πιερρακάκης (ΝΔ) Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού

Βασίλης Κικίλιας (ΝΔ) Υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας

Όλγα Κεφαλογιάννη (ΝΔ) Υπουργός Τουρισμού

Θάνος Πλεύρης (ΝΔ)

Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ)

Άγγελος Συρίγος (ΝΔ)

Νάσος Ηλιόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ)

Δημήτρης Τζανακόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ)

Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ)

Παύλος Γερουλάνος (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ)

Θανάσης Χαλκιάς (Σπαρτιάτες)

Διαμαντής Καραναστάσης (Πλεύση Ελευθερίας)

Βασίλης Γραμμένος (Ελληνική Λύση)

Ανατολική Αττική (12 έδρες)

Σοφία Ζαχαράκη (ΝΔ) Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας

Μάκης Βορίδης (ΝΔ) Υπουργός Επικρατείας

Στέλιος Πέτσας (ΝΔ)

Γιώργος Βλάχος (ΝΔ)

Βασίλης Οικονόμου (ΝΔ)

Γιώργος Καραμέρος (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ)

Μανώλης Χριστοδουλάκης (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ)

Γιάννης Γκιόκας (ΚΚΕ)

Γιάννης Δημητροκάλλης (Σπαρτιάτες)

Στέλιος Φωτόπουλος (Ελληνική Λύση)

Ελένη Καραγεωργοπούλου (Πλεύση Ελευθερίας)

Τάσος Οικονομόπουλος (Νίκη)

Δυτική Αθήνα (12 έδρες)

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (ΝΔ) Υπουργός Υγείας

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (ΝΔ) Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

Γιάννης Λοβέρδος (ΝΔ)

Μαρία Συρεγγέλα (ΝΔ)

Έφη Αχτσιόγλου (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ)

Ρένα Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ)

Βιβή Δάγκα (ΚΚΕ)

Νάντια Γιαννακοπούλου (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ)

Γιώργος Μανούσος (Σπαρτιάτες)

Τζώρτζια Κεφαλά (Πλεύση Ελευθερίας)

Μαρία Αθανασίου (Ελληνική Λύση)

Ανδρέας Βορύλλας (Νίκη)

Β’ Πειραιώς (8 έδρες)

Γιώργος Βρεττάκος (ΝΔ)

Μιχάλης Λιβανός (ΝΔ)

Δημήτρης Μαρκόπουλος (ΝΔ)

Γιάννης Τραγάκης (ΝΔ)

Νίνα Κασιμάτη (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ)

Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ)

Αλέξανδρος Ζερβέας (Σπαρτιάτες)

Σοφία-Χαϊδω Ασημακοπούλου (Ελληνική Λύση)

Α’ Πειραιώς (5 έδρες)

Κώστας Κατσαφάδος (ΝΔ) Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη

Δόμνα Μιχαηλίδου (ΝΔ) Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού

Νίκος Βλαχάκος (ΝΔ)

Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ)

Νίκος Αμπατιέλος (ΚΚΕ)

Δυτική Αττική (4 έδρες)

Γιώργος Κώτσηρας (ΝΔ) Υφυπουργός Εξωτερικών

Θανάσης Μπούρας (ΝΔ)

Ευάγγελος Λιάκος (ΝΔ)

Χρήστος Τσοκάνης (ΚΚΕ)

 Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
 Ακολουθήστε μας στο Twitter
 Ακολουθήστε μας στο Instagram

Τελευταία Νέα