Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023 | 01:42
Αρχική Πολιτική Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας - Μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη-Τσίπρα

Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας – Μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη-Τσίπρα

newsroom |

Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης με 156 «όχι» – Προηγήθηκε σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ Κ. Μητσοτάκη – Αλ. Τσίπρα με επίκεντρο τις παρακολουθήσεις

Απορρίφθηκε από τη Βουλή, με 156 «όχι» και 143 «ναι», η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Κατά την ονομαστική ψηφοφορία, συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές, ενώ απουσίαζε ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Πάτσης.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής χαρακτηρίστηκε από οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «επιτέλους ο κ. Τσίπρας ήρθε στη Βουλή για να αντιπαρατεθούμε επί όλων των θεμάτων», προσθέτοντας ότι επί πέντε μήνες τον καλούσε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει τον πρωθυπουργό «πληγή για τη χώρα» και «ιθύνοντα νου του ρυπαρού δικτύου του παρακράτους».

Τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο, με επίκεντρο την υπόθεση των υποκλοπών, όταν ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον κ. Τσίπρα να πει ευθέως εάν υπήρχαν ονόματα στην επιστολή που έλαβε από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στον φάκελο που παρέλαβε ο ίδιος από τον κ. Ράμμο δεν υπήρχαν, ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι έκανε «φέιγ βολάν» έναν φάκελο που είχε τον χαρακτηρισμό του απόρρητου.

«Ο κ. Ράμμος έστειλε άλλη επιστολή σε εσάς;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και συνέχισε: «Η επιστολή του κ. Ράμμου είχε ονόματα; Αν δεν υπήρχαν, τότε παραπλανάτε το Κοινοβούλιο, αναφέρεστε σε ονόματα που δεν υπάρχουν. Στην επιστολή που μου έστειλε ο κ. Ράμμος ονόματα δεν υπήρχαν. Τότε ο κ. Ράμμος έστειλε άλλη επιστολή σε εσάς; Τι συμβαίνει εδώ πέρα; Άλλη σας έστειλε; Να μας πείτε αν στην επιστολή του κ. Ράμμου υπήρχαν ονόματα, ναι ή όχι; Απαντήστε».

«Η Δημοκρατία θα προστατευθεί με τη νίκη της ΝΔ», είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για πρωτοφανείς ύβρεις εναντίον του. Τόνισε ότι επιδίδεται σε αυτό που ξέρει, δηλαδή στο να πυροβολεί τη χώρα και να ρίχνει λάσπη στην κυβέρνηση προκαλώντας διχασμό στην κοινωνία.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «εντολέα» των παρακολουθήσεων τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καταλογίζοντάς του ότι «γνώριζε τα πάντα και επί έξι μήνες έλεγε ψέματα παντού». «Γνωρίζατε τις παρακολουθήσεις, γιατί εσείς τις παραγγείλατε», ανέφερε, κάνοντας λόγο για «τρομοκρατία εναντίον όσων ξέρουν».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε λόγο για πανικό και αλαζονεία του πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον ότι επιχείρησε να συγκαλύψει την υπόθεση των υποκλοπών και να υποτάξει θεσμούς όπως η Δικαιοσύνη. Κάνοντας λόγο για «οργανωμένο σχέδιο», ο Αλ. Τσίπρας τόνισε: «Αντί να αναλάβετε τις ευθύνες σας και να παραιτηθείτε, είτε να υποδείξετε τους ενόχους και να τους οδηγήσετε στη Δικαιοσύνη, επιμείνατε στον δρόμο της εκτροπής και στη δολοφονία της αλήθειας. Είστε δύο φορές ένοχος».

Τελευταία Νέα