Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023 | 01:44
Αρχική Πολιτική Βουλή: Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις μετοχές του ΟΛΠ

Βουλή: Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις μετοχές του ΟΛΠ

newsroom |

«Η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για τις πληροφορίες για την απόφασή της, να συνεχίσει το ξεπούλημα του Λιμανιού του Πειραιά, μεταβιβάζοντας σε ΟΛΠ-COSCO το 7,13 των μετοχών του ΤΑ», τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Ναυτιλίας, κατέθεσαν 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με θέμα τις μετοχές του Δημοσίου στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ), ζητώντας να πληροφορηθούν εάν αληθεύει η πληροφορία ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να μεταβιβάσει στην COSCO το 7,13% των μετοχών που κατέχει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Σημειώνεται ότι το θέμα έρχεται στη Βουλή με πρωτοβουλία του βουλευτή Β’ Πειραιά και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννη Ραγκούση, με αφορμή χθεσινό δημοσίευμα του οικονομικού ιστότοπου bankingnews.gr.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Μετά το ξεπούλημα του 16% των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ του ΟΛΠ στην COSCO, το ελληνικό δημόσιο πουλάει επιπλέον το 7,13% των μετοχών που κατέχει μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, του οποίου η τρέχουσα είναι αξία 27 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από σημερινό δημοσίευμα του ενημερωτικού ιστοτόπου banking news.

Mε αυτόν τον τρόπο, ο βασικός στρατηγικός επενδυτής του ΟΛΠ, η Cosco που ήδη ελέγχει το 67% -δηλαδή την καταστατική πλειοψηφία- μετά την εξαγορά του ανωτέρω ποσοστού του δημοσίου θα ανέλθει στο 74% και μπορεί να υποβάλλει δημόσια πρόταση, ώστε να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το ελληνικό δημόσιο εξέφρασε την πρόθεση του στην Cosco να αποχωρήσει από αυτή την συμμετοχή και επομένως μετά την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους ο ΟΛΠ θα βρεθεί ξανά στο επίκεντρο και η διασπορά μετοχών θα μειωθεί.

Δεδομένων των ανωτέρω:

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1) Είναι ακριβές το εν λόγω δημοσίευμα;

2) Γιατί δεν έχει ενημερωθεί η Βουλή για την ανωτέρω πώληση μετοχών του ελληνικού δημοσίου;».

Τελευταία Νέα