
Διάσπαρτα τα μέτωπα της πυρκαγιάς που μαίνεται για τρίτη μέρα στην ευρύτερη περιοχή – Μεγάλη ανησυχία και κινητοποίηση στο Παλαιοχώρι – Συνεχείς ρίψεις νερού από τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα
Σε εξέλιξη για τρίτη συνεχόμενη ημέρα μαίνεται η μεγάλη φωτιά στην ευρύτερη περιοχή των Βιλίων, με την Πυροσβεστική να αναφέρει ότι η εικόνα του πύρινου μετώπου είναι βελτιωμένη, ωστόσο η κατάσταση παραμένει άκρως ανησυχητική καθώς τα μέτωπα της πυρκαγιάς είναι διάσπαρτα και οι αναζωπυρώσεις διαρκείς.
Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, στην πυρκαγιά των Βιλίων το μέτωπο που ανησυχεί είναι αυτό που καίει δάσος προς το Όρος Πατέρα και ειδικότερα στο τμήμα ανάμεσα στο Παλαιοχώρι και την Οινόη, ωστόσο και εκεί από το πρωί δεν υπάρχει μεγάλη φλόγα, αλλά πυκνός καπνός, που είναι ενδεικτικός πως το μέτωπο είναι ενεργό, μέσα στο δάσος. Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές εστίες διάσπαρτες στα όρια του καμένου με το άκαυτο δάσος, καθώς η περίμετρος της πυρκαγιάς εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα και γίνονται προσπάθειες να αντιμετωπιστούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό μέχρι το μεσημέρι.
Και αυτό γιατί μέχρι το πρωί της Τετάρτης δεν υπάρχουν ισχυροί άνεμοι (πνέουν βόρειοι άνεμοι 2 μποφόρ με ριπές 3), ενώ από τις 11:00 και μετά αναμένεται να γυρίσουν σε νότιους. Μετά το μεσημέρι που ανεβαίνει η θερμοκρασία, εκφράζεται η ανησυχία και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για μεγάλες αναζωπυρώσεις. Ήδη, με το πρώτο φως έχουν αρχίσει επιχειρούν, κάνοντας ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 8 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη, μεταξύ αυτών και το ρωσικό κατασβεστικό Beriev Be-200, ενώ στο έδαφος παραμένουν και επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.
Οι επιτελείς της Πυροσβεστικής φοβούνται έντονα τις αναζωπυρώσεις, καθώς το δάσος είναι πυκνό και δύσβατο, κάτι που καθιστά άκρως δύσκολη την προσέγγιση του μετώπου από τις επίγειες δυνάμεις. Αυτό συνέβη και χθες, Τρίτη, με τη μεγάλη αναζωπύρωση που προξένησε τεράστια καταστροφή.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Λευτέρη Κοσμόπουλο, μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ, η εικόνα του πύρινου μετώπου από την πλευρά των Βιλίων είναι πολύ καλύτερη αυτή τη στιγμή, ωστόσο υπάρχει τεράστια ανησυχία και σοβαρό ζήτημα με τη φωτιά που μαίνεται στο Παλαιοχώρι με κατεύθυνση προς Καραούλι και ένα δεύτερο μέτωπο προς Μέγαρα, με τη φωτιά να καίει σε δύσβατα σημεία και χαράδρες.
Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής επανέλαβε ότι η οικολογική καταστροφή που συντελείται στα Βίλια και στην ευρύτερη περιοχή είναι τεράστια και ανυπολόγιστη.
Για ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο, πολλών χιλιομέτρων και πολλές διάσπαρτες εστίες στην ευρύτερη περιοχή των Βιλίων και τους όμορους οικισμούς, έκανε λόγο και ο αντιδήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας, Παναγιώτης Κολοβέντζος, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ. Όπως ανέφερε ο κ. Κολοβέντζος, το βράδυ της Τρίτης ήταν πολύ δύσκολο καθώς έγιναν πάρα πολλές αναζωπυρώσεις στις κορυφογραμμές των βουνών, όπου τα μέρη εκεί είναι δύσβατα και με πυκνή βλάστηση.
Τα πρώτα στοιχεία για τις καμένες εκτάσεις
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενεργοποιήσει το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus για την καταγραφή των καμένων εκτάσεων, τόσο στα Βίλια όσο και στη Λαυρεωτική, το οποίο μέχρι στιγμής έχει δώσει αποκαρδιωτικά στοιχεία.
Σύμφωνα με τους υπευθύνους της Πολιτικής Προστασίας, μια πρώτη πρόχειρη εκτίμηση είναι ότι στα Βίλια έχουν καεί πάνω από 80.000 (ίσως και 90.000) στρέμματα δάσους, ενώ το ακριβές μέγεθος της καταστροφής, θα καταγραφεί από τον δορυφόρο μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι χθες ο δορυφόρος έδειχνε περίπου 50.000 στρέμματα καμένα, ωστόσο η χθεσινή αναζωπύρωση κατέστρεψε τουλάχιστον ακόμα 30.000 στρέμματα και η φωτιά εξακολουθεί να καίει.
Αντίστοιχα, στη Λαυρευωτική, όπου πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιάς έχουν καεί περίπου 6.000 στρέμματα, ενώ έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια. Στα Βίλια, ζημιές σε σπίτια έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής στον οικισμό Άγιος Γεώργιος, αλλά η καταγραφή αναμένεται να γίνει μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη και στις δύο περιοχές (Βίλια και Λαυρεωτική) είναι οι έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Π.Σ. και της Κρατικής Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ, για τα αίτια των πυρκαγιών.

