
Αυτοψία του πρωθυπουργού στις καμένες εκτάσεις της Πεντέλης και ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς – Τι ανακοινώθηκε
Σχέδιο 10 σημείων για την επόμενη ημέρα στην Αττική παρουσιάστηκε στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό κατάστημα Πεντέλης, το απόγευμα της Τρίτης (20/8), παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, των συναρμόδιων υπουργών, του περιφερειάρχη Αττικής και των οκτώ δημάρχων των περιοχών της βορειοανατολικής Αττικής που επλήγησαν από την πρόσφατη πυρκαγιά.
«Η ελληνική Πολιτεία έχει πια στη διάθεσή της ένα πλαίσιο κρατικής αρωγής το οποίο είναι δοκιμασμένο και το οποίο η απαίτηση μας είναι να τρέξει πολύ γρήγορα. Νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε, γιατί έχουμε χειριστεί και άλλες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών με πολλαπλάσιους δικαιούχους», επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναφέρθηκε και στα ζητήματα της αποκατάστασης, της κάλυψης των ζημιών που αφορούν τις περιουσίες των πολιτών που επλήγησαν. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα ότι το κράτος έχει τη δυνατότητα, μέσα από το πλαίσιο το οποίο έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση «πολύ γρήγορα να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας οι οποίοι είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, να ξαναπατήσουν στα πόδια τους, είτε μιλάμε για κατοικίες, είτε μιλάμε για επιχειρήσεις». Προσέθεσε δε ότι το πρόγραμμα αυτό είναι ένα δοκιμασμένο, «το οποίο στους αριθμούς που έχουμε να διαχειριστούμε μπορεί και πρέπει να τρέξει πολύ γρήγορα».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις των πυρκαγιών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση εκπονεί σχέδιο για αντιπλημμυρική θωράκιση, ενώ ευχαρίστησε για άλλη μια φορά όλους όσοι βρέθηκαν στο πεδίο, τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης, αλλά και τους εθελοντές.
«Η βούλησή μας είναι να προχωρήσουμε τα έργα πολύ γρήγορα, ώστε οι βασικές παρεμβάσεις να γίνουν εντός τέτοιου χρονικού πλαισίου, ώστε να περιορίσουμε, στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό, τα όποια πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα εκδηλωθούν ως αποτέλεσμα ακραίων φαινομένων που μπορεί να έρθουν τους επόμενους μήνες», υπογράμμισε.
Σημείωσε επίσης ότι φέτος αντιμετωπίστηκαν σχεδόν 4.000 πυρκαγιές και πάρα πολλές εξ’ αυτών ήταν στην Αττική.
«Αυτή ήταν, δυστυχώς, η μόνη φωτιά η οποία ξέφυγε, παρά το γεγονός ότι και σε αυτή τη φωτιά υιοθετήθηκε το σωστό, όπως απεδείχθη σε πάρα πολλές άλλες φωτιές, δόγμα της πολύ γρήγορης πρώτης προσβολής», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε επίσης ότι στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου θα γίνει ένας συνολικός απολογισμός στη Βουλή για το τι πήγε καλά και τι όχι, ενώ εξήρε τον ρόλο της τεχνολογίας στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
«Η τεχνολογία μάς έχει βοηθήσει πολύ. Δεν υπάρχει πια καμία σχέση ως προς την ταχύτητα με την οποία βλέπουμε τις φωτιές σε σχέση με αυτό το οποίο συνέβαινε στο παρελθόν. Και αυτό, ναι, θέλει έναν συνδυασμό drones, καμερών, αλλά δημιουργούμε ήδη μία τεχνολογική υποδομή η οποία μας επιτρέπει να μπορούμε να εντοπίζουμε πολύ γρήγορα τις φωτιές και να υιοθετούμε φυσικά το δόγμα της πρώτης προσβολής με πολύ πιο επιθετικό τρόπο από ό,τι το έχουμε κάνει», είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα και στα ζητήματα του συντονισμού και μεταξύ του υπουργείου, της Πυροσβεστικής, των δήμων, της περιφέρειας, και των Δασαρχείων.
«Έχουμε κάνει βήματα προόδου σε αυτή την κατεύθυνση και νομίζω ότι αυτά είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε», είπε ο κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας: «Νομίζω ότι έχουμε αποδείξει ως κυβέρνηση ότι σε αυτά τα οποία λέμε είμαστε πολύ συνεπείς. Πιστεύω ότι έχετε ούτως ή αλλιώς μια πολύ καλή συνεργασία με το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο, αλλά και με όλα τα υπουργεία. Και είμαστε εδώ για να επουλώσουμε τις πληγές, για να μαθαίνουμε από τα λάθη μας, αλλά και για να κεφαλαιοποιούμε -να το τονίσω αυτό-, να κεφαλαιοποιούμε τα σημαντικά βήματα προόδου τα οποία έχουν γίνει. Καταλαβαίνω πάντα την ανάγκη για εύκολη κομματική αντιπαράθεση. Εξάλλου, η πολιτική ζωή τα τελευταία χρόνια δεν έχει καταφέρει, δυστυχώς, να ξεφύγει από μία τοξικότητα και μία πόλωση που δεν νομίζω ότι ταιριάζει στα προβλήματα των πολιτών. Αλλά οι προκλήσεις είναι πάρα πολύ μεγάλες για να αναζητούμε απλά, μονίμως πρόσωπα και υπευθύνους».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Αυτό το οποίο επιβάλλεται είναι να μπορούμε να αξιοποιούμε όσο το δυνατόν καλύτερα την καλύτερη γνώση, την τεχνολογία, την τεχνογνωσία την οποία έχουμε στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίζουμε φαινόμενα τα οποία, δυστυχώς, θα είναι εδώ και θα μας συνοδεύουν πια, διότι η κλιματική κρίση είναι μία πραγματικότητα και έχει πολλές εκφάνσεις. Δεν έχει ως εκφάνσεις μόνο τις φωτιές, δυστυχώς έχει και άλλες».
Το σχέδιο δέκα σημείων για την Αττική
Παράλληλα έγινε γνωστό το σχέδιο για την επόμενη ημέρα στην Αττική μετά τη μεγάλη φωτιά.
Ειδικότερα:
– Άμεσα έχουν ξεκινήσει ήδη καθαρισμοί στο πλαίσιο του προγράμματος anti-nero και της έκτακτης επιχορήγησης του υπουργείου Εσωτερικών προς τους πυρόπληκτους δήμους όλων των δημόσιων χώρων (πάρκα, άλση, δρόμοι, πεζόδρομοι) εντός των οικισμών που εισέβαλε η φωτιά.
– Από σήμερα, Τρίτη (20/8) έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων πρώτης αρωγής από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους.
– Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με τους δήμους, θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες έως το τέλος Αυγούστου του ειδικού προγράμματος «πρασινίζω τον κήπο μου – πρασινίζω την Πεντέλη» για τον άμεσο καθαρισμό και την ανάπλαση των ιδιωτικών κήπων που έχουν καεί, με fast track διαδικασίες σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες.
– Η κυβέρνηση αναθέτει στον ΟΦΥΠΕΚΑ και στις δασικές υπηρεσίες την εκπόνηση και παρουσίαση έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ειδικού σχεδίου για την αντιπυρική προστασία και την ανάταξη των δασών και των ρεμάτων της Αττικής.
– Ταυτόχρονα, συμβασιοποιούνται ήδη με πόρους του ΤΑΑ και φορέα υλοποίησης το ΤΑΙΠΕΔ και τις δασικές υπηρεσίες, αναδασώσεις σε 58.340 στρέμματα στην Αττική μέσω του προγράμματος Antinero.
– Υλοποιούνται και θα παρουσιαστούν τις προσεχείς εβδομάδες ολοκληρωμένες διαχειριστικές μελέτες για όλα τα δάση και τους ορεινούς όγκους της Αττικής, συνολικής επιφάνειας 1,4 εκατ. στρεμμάτων, με στόχο από την επόμενη αντιπυρική περίοδο να οριστούν δασικοί συνεταιρισμοί ως διαχειριστές των δασών στο πλαίσιο της δασικής μεταρρύθμισης.

– Εκπονούνται αντιπυρικές μελέτες για όλη τη χώρα συνολικής επιφάνειας 42 εκατ. στρεμμάτων.
– Εκπονούνται για πρώτη φορά τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης Κ. Δοξιάδης που ενσωματώνουν ειδικές προβλέψεις για την προστασία των οικιστικών ζωνών που γειτνιάζουν με δάση από τους κινδύνους της κλιματικής κρίσης και των πυρκαγιών.
– Συνολικά διατίθενται πέραν των 2,1 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των συστημάτων και των υποδομών της Πολιτικής Προστασίας και περίπου 1 δισ. ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για την προστασία και διαχείριση των δασών μας.
– Ενόψει της επόμενης αντιπυρικής περιόδου, αναβαθμίζεται και ενισχύεται με πρόσθετα εποπτικά εργαλεία, δυνατότητες ελέγχων και κυρώσεων, η πολιτική για τους καθαρισμούς οικοπέδων.
Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, συμμετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός για την Κρατική Αρωγή Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, οι γενικοί γραμματείς του ΥΠΕΝ Ευθύμης Μπακογιάννης και ο Βαγγέλης Γκουντούφας, ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς και οι δήμαρχοι Πεντέλης (Νατάσσα Κοσμοπούλου), Χαλανδρίου (Σίμος Ρούσσος), Παλλήνης (Χρήστος Αηδόνης), Βριλησσίων (Γιάννης Πισιμίσης), Ωρωπού (Γιώργος Γιασημάκης), Διονύσου (Κατερίνα Μαϊχόσογλου), Μαραθώνα (Στέργιος Τσίρκας) και Ραφήνας – Πικερμίου (Δήμητρα Τσεβά).
Οι αυτοψίες
Την ίδια στιγμή, μία πρώτη εικόνα από τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από τις αυτοψίες που διενεργήθηκαν στις πληγείσες περιοχές παρουσιάστηκαν μέσω στοιχείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Συνολικά, 8 στις 10 κατοικίες που χαρακτηρίστηκαν κίτρινες και κόκκινες, δηλαδή ακατάλληλες προς χρήση, οι ιδιοκτήτες τους δεν είχαν δηλώσει τον καθαρισμό των οικοπέδων τους.
Οι παραπάνω αριθμοί αποτυπώνονται και από τις δορυφορικές εικόνες από τις περιοχές που πέρασε η καταστροφική πυρκαγιά, όπου με κόκκινες κουκκίδες απεικονίζονται τα σπίτια που δεν είχαν δηλωθεί ως καθαρισμένα και με πράσινες αυτά που οι ιδιοκτήτες είχαν υποβάλλει τη δήλωση καθαρισμού στη σχετική πλατφόρμα.
Στην περίπτωση του Διονύσου, η πύρινη λαίλαπα σταμάτησε την πορεία της πριν μπει στον οικισμό. Σημαντικό ρόλο φαίνεται πως παίζει, ότι το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής καλύπτεται από πράσινες κουκκίδες, δηλαδή δηλωμένα καθαρισμένα οικόπεδα.

Στην περίπτωση του Μαραθώνα, παρουσιάζεται μικρός αριθμός ακαθάριστων οικοπέδων. Ως επί των πλείστων αυτά βρίσκονται εντός της καμένης έκτασης, ενώ τα δηλωμένα καθαρισμένα φαίνεται να μην έχουν επηρεαστεί.

Σύμφωνα με τον δορυφόρο, η πυρκαγιά σταματάει στα όρια του οικισμού της Νέας Μάκρης, όπου και σε αυτή την περίπτωση σημειώνονται πολυάριθμες δηλώσεις καθαρισμένων οικοπέδων.

Στην περιοχή της Διώνης, αν και οι δηλώσεις είναι πολυάριθμες, υπάρχουν καταγραφές καταστροφών και οικήματα.
Αυτοψία Μητσοτάκη στα καμένα της Πεντέλης
Πριν από τη σημερινή σύσκεψη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το κλειστό γυμναστήριο του Γυμνασίου – Λυκείου Νέας Πεντέλης, το οποίο υπέστη ζημιές από την πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική. Εκεί τον υποδέχτηκαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, η δήμαρχος Πεντέλης Νατάσσα Κοσμοπούλου και ο διευθυντής του σχολείου.

Ο εκπρόσωπος της κατασκευαστικής εταιρείας ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, που έχει αναλάβει ιδία δαπάνη την αποκατάσταση του κλειστού γυμναστηρίου Νέας Πεντέλη, παρουσίασε στον πρωθυπουργό το σχέδιο και το πλάνο ανακατασκευής του γυμναστηρίου. Όπως ειπώθηκε, αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε 6 μήνες. Οι όποιες άλλες ζημιές έχουν υποστεί τα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Πεντέλης θα έχουν αποκατασταθεί μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τη δήμαρχο Πεντέλης, επισκέφθηκε και την Ιερά Μονή Πεντέλης όπου τον υποδέχθηκε ο ηγούμενος, ενώ έξω από τη Μόνη, μαζί με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, συνομίλησε με τα κλιμάκια της Πυροσβεστικής και τους εθελοντές πυροσβέστες που βρίσκονται εκεί.

Τέλος, ο πρωθυπουργός μαζί με τη δήμαρχο Πεντέλης, Νατάσσα Κοσμοπούλου, μετέβη και στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών όπου ο πρόεδρος του Αστεροσκοπείου καθηγητής Μανώλης Πλειώνης, ο αντιπρόεδρος Δρ. Σπύρος Βασιλάκος και ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Υποστήριξης Ερευνών Δρ. Θανάσης Μαρούσης, τον υποδέχθηκαν στις εγκαταστάσεις του ΕΑΑ. Ο κ. Πλειώνης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα αντιπυρικά μέτρα που έχει λάβει το Αστεροσκοπείο, τα οποία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ώστε να μην πληγούν οι εγκαταστάσεις του.