Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022 | 00:43
Αρχική Αττική Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από Δευτέρα – Αλλαγές στο ωράριο...

Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από Δευτέρα – Αλλαγές στο ωράριο εργασίας και στο λιανεμπόριο

newsroom |

Τα νέα μέτρα και τι θα ισχύσει για τους ανεμβολίαστους – Αλλαγές στο ωράριο εργασίας και στη λειτουργία των καταστημάτων

Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός δεν έχουν τιμωρητικό αλλά προστατευτικό χαρακτήρα προς τους ανεμβολίαστους και έχουν ως κύριο στόχο να κρατήσουν την κοινωνία ανοιχτή, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων.

Όπως ανακοινώθηκε, οι ανεμβολίαστοι, εκτός από την εστίαση, δεν θα μπορούν να μπαίνουν σε γυμναστήρια, μουσεία, θέατρα, σινεμά κ.ά., ακόμα και με αρνητικό τεστ. Ωστόσο, θα έχουν πρόσβαση στα καταστήματα τροφίμων και στα φαρμακεία, καθώς και στις εκκλησίες με την επίδειξη αρνητικού τεστ.

Επίσης, επτά μήνες από την έκδοσή του θα παύει να ισχύει το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών.

Για τους ανήλικους 4-17 ετών επιτρέπεται η είσοδος στους ανοικτούς χώρους εστίασης, στους κλειστούς χώρους εστίασης, στα θέατρα και τους κινηματογράφους, στα μουσεία, τα γυμναστήρια και τα γήπεδα με επίδειξη self test.

Tα μέτρα αφορούν τρία στάδια

  • Χώρους προσβάσιμους σε όλους, με τήρηση των μέτρων (μάσκα, μέτρα ασφαλείας).
  • Χώρους που έχουν χαρακτηριστικά ανάγκης για εμβολιασμένους ή ανεμβολίαστους με εργαστηριακό έλεγχο (λιανεμπόριο, ανοικτοί χώροι εστίασης, χώροι εργασίας, χώροι λατρείας).
  • Χώρους διασκέδασης σε κλειστούς χώρους: πρόσβαση μόνο για εμβολιασμένους (σινεμά, θέατρα, μουσεία, γυμναστήρια).

Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα κλείσουν, τόνισε ο Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας ότι το 95% των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι πολίτες.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το σύστημα Υγείας πιέζεται, αλλά αντέχει, καθώς ο ιδιωτικός τομέας διαθέτει το σύνολο των ΜΕΘ.

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως από τις 8 σήμερα το πρωί ξεκίνησε η επίταξη υπηρεσιών περίπου 80 γιατρών στη Θεσσαλία και στη Βόρεια Ελλάδα.

Τα προγραμματισμένα ραντεβού για εμβολιασμούς – είπε – ανέχονται σε 900.000, εκ των οποίων τα 137.000 αφορούν την πρώτη δόση και τα 420.000 την τρίτη.

Για την τρίτη δόση και τους άνω των 60 ετών από τις 13/12 θα λογίζονται ως «πλήρως εμβολιασμένοι» όσοι έκαναν την αναμνηστική δόση.

Εμβολιασμένο το 75% του ενήλικου πληθυσμού

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με ικανοποιητικό βαθμό ήδη υπάρχουν 900.000 προγραμματισμένα ραντεβού εκ των οποίων οι 137.000 είναι για πρώτη δόση, οι 343.000 για δεύτερη δόση και οι 420.000 για την τρίτη δόση. Τουλάχιστον το 75% του ενήλικου πληθυσμού και το 65% του γενικού πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί.

Πρόσθεσε ότι «πάνω από το 85% όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι. Οι κλίνες ΜΕΘ έχουν υπερδιπλασιαστεί και έχουν εξασφαλιστεί αναπνευστήρες και τεχνική υποδομή ώστε αν χρειαστεί διασωλήνωση ασθενούς εκτός ΜΕΘ να πληροί πλήρως τις προϋποθέσεις, ειδικά όπου δεν ενδείκνυται μετακίνηση του ασθενούς».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος αναφέρθηκε στα μέτρα που θα ισχύουν από τη Δευτέρα. Όπως είπε, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα ΜΜΜ και σε συνδυασμό με το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλάζει το ωράριο λειτουργίας στο λιανεμπόριο. Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 10:00 έως τις 21:00.

Όπως είπε ο γενικός γραμματέας για τους χώρους που είναι ανοικτοί για όλους, δηλαδή, φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων (κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, φούρνοι και κάβες) διατηρείται ο περιορισμός στο πλήθος των ατόμων που βρίσκεται ταυτόχρονα εντός ενός χώρου με όριο το ένα άτομο ανά 9 τ.μ.

Σε ερώτηση τι γίνεται στην περίπτωση που είναι ανεμβολίαστοι ο ιδιοκτήτες ή οι εργαζόμενοι εμπορικών ή ψυχαγωγικών επιχειρήσεων ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε ότι κι αυτοί ακολουθούν τους κανόνες του εργαστηριακού ελέγχου και υποχρεωτικά γίνεται χρήση μάσκας και οι έλεγχοι γίνονται σε όλους συνεπώς και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που ελέγχονται.

Τέλος, ο κ. Αναγνωστόπουλος, τόνισε ότι οι έλεγχοι στην αγορά θα συνεχίσουν να είναι εντατικοί. Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και τα πρόστιμα είτε για επιχειρήσεις είτε για τους καταναλωτές, θα είναι υψηλά, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης.

Τελευταία Νέα