Στις προτεραιότητες τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και στη δράση του Δήμου που διοικώ τα τελευταία 10 χρόνια ήταν, είναι και θα είναι πάντα τα αδέσποτα ζώα. Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου έχει καταφέρει μέσα από στοχευμένες δράσεις να μεριμνήσει για τα αδέσποτα σκυλιά που άλλοτε κυκλοφορούσαν στους δρόμους, καθώς και να φτάσει στο σήμερα όπου μπορεί με ασφάλεια κάποιος να επικαλεστεί ότι στο Δήμο Αγίου Δημητρίου δε μπορείς να δεις ούτε ένα αδέσποτο σκυλί.
Ας δούμε όμως λίγο ποια είναι η πραγματικότητα στο εξωτερικό και ποια στην Ελλάδα, ώστε να κατανοήσουμε την προσέγγιση του Δήμου Αγίου Δημητρίου.
Στις ΗΠΑ και σύμφωνα με τους οργανισμούς Humane Society of the United States και PETA καταλήγουν σε ιδρύματα αδέσποτων ζώων περί τα 6 εκατομμύρια γάτες και σκύλοι το χρόνο, εκ των οποίων στην καλύτερη περίπτωση υιοθετούνται τα μισά. Τα υπόλοιπα καταλήγουν με ευθανασία. Η ίδια τακτική ακολουθείται και σε χώρες πιο κοντά μας όπως η Γαλλία, η Αγγλία, η Ολλανδία, η Σουηδία όπου σημειωτέον δεν θανατώνονται μόνο οι αδέσποτοι σκύλοι που δεν τυγχάνουν υιοθεσίας αλλά και οι αδέσποτες γάτες. Αντίθετα στην Ιταλία, πλέον και στη Ρωσία καθώς βέβαια και στην Ελλάδα, απαγορεύεται η ευθανασία των αδέσποτων υγιών ζώων με τις γάτες να στειρώνονται, να εμβολιάζονται και ακολούθως να επανατοποθετούνται στο φυσικό περιβάλλον.
Στο Δήμο Αγίου Δημητρίου ακολουθούμε αυτή την τακτική σε ό,τι αφορά τη διαχείριση και τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων. Οι σκύλοι που είχαμε στο Δήμο μας, ήδη από το 2004 που υπήρχε πρόγραμμα στειρώσεων, στειρώθηκαν και επέστρεψαν στο φυσικό τους περιβάλλον ζώντας υπό την προστασία του Δήμου μέχρις ότου «έφυγε» κι ο τελευταίος πλήρης ημερών.
Έτσι, λοιπόν, σήμερα στον Άγιο Δημήτριο τα μόνα αδέσποτα ζώα που υπάρχουν στους δρόμους είναι γάτες κι αυτές είναι στην πλειονότητά τους στειρωμένες. Αν κάποιος δει αδέσποτο σκύλο σημαίνει πως είτε έχει μόλις εγκαταλειφθεί, είτε ήρθε από άλλη περιοχή και δεν έχει ακόμη εντοπιστεί.
Η δράση του Δήμου για τα ζώα, τόσο με κηδεμόνα όσο και χωρίς, καλύπτει όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων του βάσει Νόμου, αλλά και πολύ περισσότερα απ’ όσα αυτός ορίζει, με το βάρος πλέον εδώ και χρόνια να δίνεται κατά κύριο λόγο στον πληθυσμό των γατών της πόλης.
Σε αυτό το πλαίσιο έχουν αναπτυχθεί συγκροτημένες και, όπως έχει αποδειχθεί, πολύ λειτουργικές δράσεις όπως η σύσταση 5μελούς Επιτροπής ελέγχου του προγράμματος διαχείρισης ζώων που αποτελείται από εθελοντές φιλόζωους πολίτες αλλά και ειδικούς πάνω στη διαχείριση των ζώων, που φροντίζει την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και φροντίδας σε τραυματισμένα και άρρωστα αδέσποτα ζώα, αλλά και την εύρυθμη υλοποίηση του εκτεταμένου προγράμματος στειρώσεων σε αδέσποτες γάτες, σε συνεργασία με τα συμβεβλημένα κτηνιατρεία.
«Αυτός που ταΐζει ένα πεινασμένο ζώο, ταΐζει την ψυχή του», δεν είχε πει ο Τσάρλι Τσάπλιν; Ιδανικό απόφθεγμα για να υπερτονίσω την οργανωμένη καθημερινή σίτιση αδέσποτων γατών που γίνεται στην πόλη του Αγίου Δημητρίου. Έχουν τοποθετηθεί ταΐστρες για γάτες σε πολλά σημεία του Δήμου οι οποίες φροντίζουμε με τους εθελοντές μας να είναι πάντα γεμάτες και καθαρές.
Η πόλη μας διαθέτει 4 κοινόχρηστα πάρκα εκτόνωσης σκύλων, τα οποία μάλιστα ετοιμαζόμαστε να ανακαινίσουμε ώστε να γίνουν πιο λειτουργικά, μοντέρνα και σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζει ο νέος Νόμος. Ενώ, σε διάφορα σημεία μπορεί κανείς να βρει τα ειδικά κυτία πατέντας ΝΟΚΑΚΑ για τη διευκόλυνση των κηδεμόνων σκύλων κατά τη βόλτα τους.
Σε ό,τι αφορά τα αδέσποτα σκυλιά που ενίοτε εμφανίζονται όπως ανέφερα πριν, είτε γιατί κάποιος τα έχει μόλις εγκαταλείψει, είτε γιατί έρχονται από κάποιο άλλο Δήμο, προβαίνουμε πάντα σε εξέταση, εμβολιασμούς, στειρώσεις, ηλεκτρονικές σημάνσεις, φιλοξενίες και υιοθεσίες.
Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου δεν θα αφήσει ποτέ ένα εγκαταλελειμμένο ζώο στην τύχη του, καθώς έχει καταφέρει με γενναιότητα να αγγίξει το θέμα της υπεύθυνης κηδεμονίας και την καλλιέργεια της φιλοζωικής κουλτούρας στα παιδιά, μπαίνοντας σε σχολεία και «εκπαιδεύοντας» τους μικρούς συμπολίτες για τα «δύσκολα» θέματα των κακοποιημένων και αδέσποτων ζώων σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα Ζω.Ε.Σ (Ζωοφιλικές Ενημερώσεις Σχολείων). Η πανδημία βέβαια έχει αναστείλει αυτή τη δράση, αλλά ήδη οι βάσεις που έχουν τεθεί είναι ισχυρές.
Συνεχίζουμε με προσήλωση και αμείωτο ενδιαφέρον τις εκστρατείες ενημέρωσης αξιοποιώντας όλα τα κανάλια επικοινωνίας που διαθέτει ο Δήμος, ώστε να ευαισθητοποιήσουμε όλους τους πολίτες για θέματα που αφορούν στη σίτιση, τα πρόστιμα για κακοποίηση, την αναγκαιότητα της ηλεκτρονικής σήμανσης, ενώ μέσα από την ειδική σελίδα μας στο Facebook «Προστατεύω και Φροντίζω – Δίκτυο Ζωοφίλων Αγίου Δημητρίου» αναπτύσσουμε και διαχειριζόμαστε τις φιλοξενίες ζώων μέχρι την υιοθεσία τους.
Τόσο οι στειρώσεις και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όσο και η σίτιση αλλά και η φιλοξενία σκύλων που τυχόν βρεθούν στο Δήμο Αγίου Δημητρίου γίνονται με δαπάνες, εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό μας.
Όμως όσες προσπάθειες και να κάνουν οι Δήμοι, όσα χρήματα και να δαπανηθούν, αποτέλεσμα θα έχει μόνο η σωστή και σε βάθος «εκπαίδευση» των πολιτών ώστε να δείχνουν άνευ όρων αγάπη, αμέριστο και ανιδιοτελές ενδιαφέρον και έμπρακτη επέμβαση όπου παρατηρούν ανάγκη. Σήμερα, εν μέσω πανδημίας, περισσότερο από ποτέ. Γιατί το περιβάλλον της πόλης μας δεν ανήκει μόνο στους ανθρώπους, τα σπίτια και τα αυτοκίνητά τους, αλλά και στα ζώα, αδέσποτα και μη, που ζουν σε αυτήν.
Ως δήμαρχος τοποθετώ τα θέματα των τετράποδων φίλων μας, ψηλά στην ατζέντα της δημοτικής ζωής. Θα συνεχίσουμε να στειρώνουμε, να περιθάλπουμε, να σιτίζουμε, να διασφαλίζουμε με τη δημοτική αστυνομία την ευζωία τους, να προλαμβάνουμε και να επεμβαίνουμε σε περιπτώσεις παθητικής ή ενεργητικής κακοποίησης, να ελέγχουμε την ηλεκτρονική τους σήμανση. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να προλαμβάνουμε τη δημιουργία νέων αδέσποτων.
Περισσότερο απ’ όλα θα συνεχίσουμε να απορροφούμε αυτό το αίσθημα φροντίδας και αλληλεγγύης που μας δημιουργούν τα φιλαράκια μας. Εμένα, τα δυο πρώην αδέσποτα σκυλιά και οι δυο τυφλοί γάτοι της οικογένειας μου, που επιστρέφουν πίσω την αγάπη εκατονταπλάσια. Εσάς, τα ζώα που ενδεχομένως έχετε σώσει από τους σκληρούς και αφιλόξενους δρόμους της πόλης ή εκείνα που πρόκειται να σώσετε!
Το μυστικό και εδώ κρύβεται σε δυο μόνο λέξεις: Αγάπη και Ενσυναίσθηση.
* Η Μαρία Ανδρούτσου είναι Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου